KARLOVE VARI

Karlove Vari ili Karlbad ili Karlovy Vary su najveće  i najpoznatije banjsko lječilište  u Češkoj. Za sebe kažu da su najljepše toplice u Europi sa tradicijom od 650 godina. Udaljene su svega 120 km od Praga. Termalna voda je otkrivena slučajno, u lovu, za vrijeme Karla IV.  Ubrzo je niklo naselje sa vilama tadašnje aristokracije. Kroz povijest stalno su se gradile sve ljepše i sve veće palače, a sadašnji izgled  je iz XVIII i XIX stoljeća. I za vrijeme komunizma su uspjele zadržati svoj aristokratski štih iako je klijentela bila iz sovjetskog bloka. Stranci se ponovo vraćaju 1989.godine.Duga je lista bolesti koje se ovdje liječe. Posebno je zanimljiv način kako se pije ljekovita voda. Ona je topla i neugodnog mirisa i okusa, radi sumpora kojeg sadrži. Stoga se pije iz posebnih malih tankih bokalića, koji lako stanu u torbicu ili džep. Uz svaki gutljaj se jede posebna vrsta vafla, koji se sprema na licu mjesta i kupuje na svakom koraku i nosi obično i kući kao suvenir zajedno sa bokalićem.
U Karlovim Varima je snimljen poznati film Casino Royale sa James Bondom, a i danas se održava poznati filmski festival. Također se održavaju poznati turniri u golfu, konjičkom sportu i tenisu. Mnogi poznati su tu odsjedali tijekom proteklih stoljeća, ali i danas.
Karlove Vari su 
sjedište proizvođača najpoznatijeg češkog pića Beharovke. Uz pijuckanja ljekovite bljutave banjske vode, naravno da paše i pijuckanje slatkaste Beharovke. Doduše nećete Beharovku piti iz bilo čega. Stoga možete otići u tvornicu kristala Moser i kupiti sve od kristalnih čaša, nakita do zaista umjetničkih djela od stakla. Također je u svijetu poznat porculan iz tvorniceThun. Više o svemu pogledajte ovdje.This entry was posted in Češka, Europa, Karlove Vari, Putovanja, Toplice i wellness. Bookmark the permalink.

Odgovori