KESZTHELY PRESTOLNICA BALATONA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keszthely (čitaj Kestei) je najveći grad i prestolnica Balatona. Nalazi se na krajnjem jugozapadnom dijelu jezera, podno istoimenog gorja. Udaljen je od Varaždina svega 85 km. Iako su tu Rimljani imali naselje , moderna povijest počinje prije 760 godina.


Pored plaža uz jezero, ističe se plaža na malom otočiću povezana mostom i dugački mol odakle polaze brodići, koji kruže Balatonom. Ispred je veliki uređeni trg i park. Pored mnogobrojnih hotela, privatnih apartmana i vikendica, velikog Helikon parka, ima i staru gradsku jezgru i prekrasan dvorac i park. Kristof Festetics je 1795. godine započeo gradnju svoga dvorca, koji 1880 godine dobiva svoj današnji neobarokni izgled. Prošao je neoštećen u ratovima, a 1974. godine postaje Helikon Castle Museum, sa stalnim i povremenim izložbama i 90.000 knjiga mađarske aristokracije u prekrasnoj biblioteci izrađenoj od slavonske hrastovine. Još je nekoliko soba i jedno stepenište u istom stilu. Prošao sam mnogo dvoraca, ali to još nisam sreo. Da ne bude zabune dvorac je ogroman, čak veći od mnogih poznatijih u svijetu i prekrasan. U kavani možete popiti piće, a oko vas je stotinjak starinskih zidnih i stolnih satova, a u jednom kutu na zidu i desetak džepnih. U parku ispred i iza dvorca su prekrasne fontane, koje nažalost zimi ne rade, njegovani travnjaci i drveće, te vrijedi prošetati njime. U jednom dijelu parka u nekadašnjim štalama je muzej kočija, sa mnoštvom konjskih kola, kočija i saonica iz raznih doba. Dvorac je bio poznat po uzgajanju rasnih trkaćih konja. U velikoj modernoj zgradi preko ceste je Prirodoslovni muzej i Muzej željeznica. Može se uzeti kombinirana ulaznica zajedno sa dvorcem i muzejom kočija. I tu nije kraj muzejima. Još ih je desetak u gradu. S prednje strane dvorca, opet preko ceste, je zanimljiva obiteljska slastičarnica, koja je ujedno i Muzej Marcipana. Tu je preko stotinu raznih torti i mnoštvo figura i drugih zanimljivih motiva. Neke se mogu i kupiti kao veoma lijepo upakirani pokloni. Nakon dvorca nailazimo na Muzej leptira i reptila, a nešto dalje Muzej povijesti radia i televizije sa mnoštvom starih uređaja, koje stariji dobro pamte. Oba su bila zatvorena. Skoro odmah od dvorca počinje glavna pješačka ulica Kossuth Lajos utca (Korzo). Negdje na početku slijedi jedan od sedam muzeja za koji se može kupiti zajednička ulaznica za 7€. Veoma zanimljiv Muzej nostalgije, sa bezbroj starih predmeta, koje bi poželjeli mnogi kolekcionari. Idući dalje u haustoru je Muzej igračaka. U bočnoj ulici Muzej lutaka sa 500 kostimiranih lutaka u razne povijesne odore, pravi mali etno muzej sa 40 voštanih figura poznatih Mađara, narodnim nošnjama, u prostorijama od starog drveta. Pored je Muzej Parlamenta sa jednim jedinim djelom, maketom madžarskog parlamenta izgrađenog od 4.500.000 kućica puževa Panonskog mora. Nešto jedinstveno za vidjeti. Feneomenalno. Pored je i muzej Strave, užasa i mučenja i konačno Erotic panoptikoum sa erotskim radovima koji dočaravaju erotiku srednjeg vijeka.
Potom se dolazi na najljepši dio grada, trg Fő tér, sa veličanstvenim zgradama koje ga okružuju i spomenicima na njemu. Tu je i stari samostan i crkva. Grad je ujedno i kongresni centar sa novom zgradom, u kojoj se nalazi i kazalište. Izgrađena je 2002.godine i prima 500 ljudi. Par koraka dalje trg Piac ter sa tržnicom. Zanimljivo je vidjeti sve te vijence sušene paprike i češnjaka, koje ne koštaju mnogo.
Nakon trga idući dalje glavnom ulicom nailazimo na Cadillac muzej, s dvadesetak vozila, čija pojedinačna vrijednost svakoga je između 40.000-75.000€. Konačno na kraju Kossuthove ulice u jednoj palači je Balaton muzej, gdje je prikazana povijest života i razvoja turizma na jezeru. U gradu postoji i Majormuzeum Georgikon, na starom salašu, gdje se može vidjeti stari način života na selu. Tu je nekada bio prvi fakultet agronomije u Europi.Nažalost ne radi zimi.

Marcipan museum Cadillac museum Balatoni museum
Belvarosi_museums

This entry was posted in Europa, Keszthely, Ljetovanje, Putovanja and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori