KLAGENFURT ZA USKRS

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKlagenfurt ili po hrvatski Celovec se nalazi u pokrajini Kärnten ili Koruška, koja inače ima najviše jezera u Austriji. Klagenfurt se nalazi u blizini 55 km dugog jezera Wörthersee, koje je jedno od najvećih i najtoplijih alpskih jezera Europe. Ljeti tu u Karavankama je klima izuzetno blaga i podsjeća na mediteransku. Stoga ne čude mnoga kupališta i razvijen turizam. Ustvari tu je najveća plaža Europe na jezeru. Klagenfurt se diči jednim od najljepših starih gradova Austrije i renesansnim dvorištima palača.


Obilazak smo počeli kod trga Kiki-Kogelnik-Platz i prošli pored renesansne zgrade parlamenta Landhaus iz 16.stoljeća, u čijem dvorištu su prekrasna dva tornja. Unutra je muzej oružja sa 665 srednjevjekovnih oklopa. Nakon par koraka stigli do glavnog trga grada. Neuer Platz je i najveći trg, na kojem se nalazi Lindwurm, zaštitni znak grada, velika fontana iz 16.stoljeća u obliku zmaja. Legenda kaže da je tu nekada bila močvara u kojoj je živio zmaj Lindwurm, koji je krao djevice i ubijao stoku sa imanja Vojvode. Plemić je obećao da će onome tko ubije zmaja dati zemlju i sagraditi zamak, što je i učinio. I tako je nastao Klagenfurt, šireći se od malog seoca u prekrasan grad. Zamak se i danas može posjetiti. Na trgu se nalazi i spomenik carici Mariji Tereziji, prvi koji joj je uopće podignut u Austriji. Tu je još spomenik sa fontanom vojvodi Bernharu, koji je osnovao grad u 13.stoljeću.  Posebno se ističe se zgrada općine iz 17.stoljeća sa svojim unutrašnjim stepeništem. Na trgu su bili postavljeni štandovi i veliko Uskršnje jaje sa natpisima mnogih zemalja pa i Hrvatske. Trg je odskora renoviran sa idejom da postane mjesto života i da ugosti razne tradicionalne manifestacije, ali i nova događanja.
Pješačka ulica Kramergasse sa mozaikom u obliku štita i grbovima bratskih gradova vodi do dugačkog uskog trga Alter platz. I on je pješačka zona. Tu je nastala prva pješačka zona u Austriji. Na njemu je spomenik trojstvu i pobjedi nad kugom. Originalno je podignut 1680.godine na drugom trgu. Nakon pobjede nad Turcima tri godine kasnije dodan je križ i polumjesec. Uz malu fontanu je i Wörther-See-Mandl, smjiješni niski lik iz legendi o nastanku jezera Wörthersee. A ova legenda kaže da je na mjestu jezera bio prekrasan i bogat grad, čiji su stanovnici živjeli u razvratu i zaboravili na poštenje. Pred Uskrs Wörther-See-Mandl ih je podsjetio koji praznik dolazi i pozvao da dostojno žive i upozorio da će ih snaći nesreća. Kako ga nisu poslušali, već samo ismijali, tako nastade jezero.
Na trgu Heuplatz je još jedan spomenik podignut nakon velikog požara 1777.godine, gdje je i jedan lav koji pazi na grad. Sa trga se ulazi u veliki shoping centar Arkade, koji se nalazi u velikoj stakleno-čeličnoj zgradi. Sa trga vodi i ulica Theatargasse do zgrade kazališta i opere završene 1910.godine u jugendstilu.  Na istom trgu je stara vijećnica iz 18.stoljeća u kojoj je sada arhitektonski muzej i galerija grada. Tu je i spomenik prvom osnivaču Klagenfurta rimskom caru Klaudiju. U gradu vrijedi posjetiti još nekoliko palača, muzeja i galerija ako se ima više vremena.
Van grada prema jezeru nalazi se Minimundus, zabavni park sa minijaturama poznatih svjetskih palača, zgrada i građevina. Nažalost nije bilo vremena za posjetu. Ali zato smo posjetili malo selo na poluotoku na jezeru Maria Worth sa crkvom gdje se održavaju međunarodna romantična vjenčanja. Mladenci dolaze iz svih krajeva svijeta i svake se godine vjenča oko 100 parova. Prva crkva je podignuta još 875.godine, a ova postojeća nakon požara 1399.godine. Posebno se ističe ljepota i bogatstvo oltara i propovjedaonice. Nekada je to bio otok, pa se mjesto zove po naški Otok. I danas je tu hrvatski svećenik. U dvorištu je zvono na kome je na 45 jezika napisana riječ mir.
This entry was posted in Austrija, Europa, Klagenfurt, Putovanja and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori