KRANJ STARI GRAD

Kranj je mali gradić sa 53.000 stanovnika, a ipak četvrti po veličini u Sloveniji, sa nekoliko industrijskih giganata. Tu je bilo sjedište Iskre, velike elekroničke kompanije i Save poznatog proizvođača guma. Još je mnogo toga tu uspješno poslovalo. Nažalost sticanjem samostalnosti ono što nije naglo propalo, sada polako tone.  Inače Kranje je udaljen od Ljubljane svega 25 kilometara, a od ljubljanskog aerodroma Jože Pučnik (Brnik) svega 10 kilometara.
Međutim Kranj vrijedi posjetiti i turistički, jer ima se što vidjeti. Nažalost, nakon posjete Kongresnom centru i dvorcu Brdo, udaljenom desetak kilometara od grada, mi smo imali samo sat vremena da prošetamo centrom i napravimo nekoliko slika u smiraj dana.


Kranj se nalazi na dvije rijeke, Savi i Kokri sa prekrasnim pogledom na obližnje vrhove Alpi. Nekada je bio utvrđeni grad na stijeni, kojeg su sa dvije strane duboki kanjoni štitili od napadača. Sada je ostalo malo zidina za vidjeti. Imao je dva glavna ulaza. Centralni trg i glavna ulica imaju desetak zanimljivih zgrada i malih palača. Nažalost u trenutku naše posjete je bio sav prekopan i nije davao neku očaravajuću sliku. Stiče se dojam da fasade nekih zgrada propadaju,  iako se smatra spomenikom kulture. Najznačajnija gotička crkva Svetog Kancijana iz 15.stoljeća je bila model po kojem su se poslije gradile druge po Sloveniji. Na starom groblju je zanimljivo pogledati kapelu sa kosturnicom, koja datira još iz 13.stoljeća. Na kraju grada se nalazi Pungert, zanimljiva crkva i jedina sačuvana obrambena okrugla kula iz 16.stoljeća, koja je nekada bila dio zidina. U Vodopivčevoj ulici zanimljive su Plečnikove arkade i fontana, gdje su napravljene stepenice kojim se s donje strane ulazi u grad. Na suprotnoj strani, glavna ulica završava na velikom Slovenskom trgu na kojem je gradska vjećnica, robna kuća i park. Izvan starog grada zanimljivo je vidjeti vodotoranj s početka 20.stoljeća, čudom arhitekture Austrougarske monarhije. Ispod staroga grada je izgrađena mreža tunela i često se organiziraju razne manisfestacije u njima. Turisti ih mogu posjetiti kroz vođene ture. Oni željni prirode mogu prošetati kanjonom rijeke Kokre.
Ne zaboravimo da je Kranj rodni grad najpoznatijeg slovenačkog pjesnika Franca Prešerna. Ljubitelji poezije mogu posjetiti muzej u centru i njegov mauzolej van grada.
Izvan grada je nekoliko zanimljivih dvoraca, a svakako nezaobilazno mjesto je Brdo. O njemu čitatje u posebnom postu ovdje.This entry was posted in Europa, Kranj, Putovanja, Slovenija and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori