LA RAMBLA I BARCELONA UZ MORE

0Srce Barcelone je ulica La Rambla, koja počinje od najvećeg trga grada Plaza Catalunya i ide sve do obale do trga sa Kolumbovim spomenikom. Središnji široki bulevar sa drvoredima je rezerviran za pješake. Na njemu se odvija život u pravom smislu riječi. Dobrano se promijenio u posljednjih sedam godina. Pored uličnih zabavljača nekada su tu bili štandovi sa cvijećem i pticama, a danas redovi šatora sa restoranima i kafićima. Bili smo tamo uvečer i po danu.


Iako je bila nedjelja građani Barcelone i turisti prepavili su La Ramblu. Neki su uživali na suncu šetajući, neki su užurbano negdje išli. Možda na obližnju kultnu tržnicu Mercado de La Boqueria. Ima svega, ali je vidljivo odmah na ulazu da su cijene prilagođene turistima i višestruko skuplje od slične tržnice u Zaragozi, koji smo posjetili dan ranije. Pokušavali smo bezuspješno u vrijeme ručka naći mjesto u nekom od brojnih uglavnom ribljih restorana. Ustvari su više šankovi sa barskim stolicama koji okružuju pojedine štandove i pokojim stolom uguranim između redova. Iberijski pršut ili Jamon Iberico je nešto što se tamo jede u ogromnim količinma unatoč cijenama do 130€ po kg. Sušen je samo na zraku i intenzivne je crvene boje. Inače regija oko Barcelone i grad Vic su poznati po proizvodnji. Tamo se prilikom svoje prve posjete obišao dva ogromna proizvođača. Veličina tih firmi je nepojmljiva za nas. To su gradovi tvorničkih hala između kojih se morate kretati autom da stignete iz jednog pogiona u drugi. Na samoj La Rambli napravljen je ogromni specijalizirani dućan i restoran samo za pršut Jamon Experience. Trebali smo imati tamo degustaciji šest vrsta pršuta, ali nažalost nismo mogli dočekati prvi slobodan termin tek za sat i pol. U posebnoj prostoriji pred Vama se režu najpoznatije španjolske marke pršuta, koje zalijevate vinom, pivom ili nečim bezalkoholnim. Naravno uz mnogo zanimljivih priča o povijesti pršuta i načinu proizvodnje. Na kraju ostaje Vam na raspolaganju veliki dućan da nešto i ponesete sa sobom.
Mnogo je palača i starih zgrada u kojima su restorani i mali hoteli. Ističu se zgrada Liceja i Kazališta. Kada idete prema moru s lijeve strane je tipični španjolski četvrtaski trg Plaza Reial okružen zgradama sa kolonadama, prepun restorana i kafića, dok su u sredini fontana i palme. U jednom kafiću se uvečer može pogledati najjeftinije u gradu Flamenco predstava za svega 10€. Nešto dalje opet muzej voštanih figura.


Katedrala
Zapadno od La Ramble se nalazi stari dio grada Barri Gotic sa uskim uličicama, malim trgovima, mnoštom crkvi od koje je najveća i najpoznatija Katedrala Svete Eularije, izgrađena u gotičkom stilu čija je gradnja započela 1298. godine na ruševinama stre crkve iz 925 godine. Zanimljiva je i po tome što ima unutarnje dvorište sa malim ribnjakom i parkom u kojem plivaju patke i guske. Iako je nekada ulaz bio slobodan sada se plaća 12€. Ne dozvoljavaju besplatan ulaz niti uz novinarske iskaznice, niti VIP Press pass turističke zajednice Barcelone. Kako sam bio unutra dva puta jednostavno smo se okrenuli i otišli dalje. Ispred je veliki trg sa mnoštvom restorana i kafića. Sa njega u pravcu trga Cataluya vodi glavna pješačka ulica sa trgovinama i robnim kućama. Sa obližnjeg trga Jaume, na kom se nalaze Generalitat i Gradska vijećnica, vodi ulica Ferran sa poznatim Gaudijevim uličnim svjetiljkama. Suprotna ulica vodi ka Picasso muzeju. Prošli smo pored ali nismo stigli ući, jer sam u nekoliko navrata već posjetio njegove muzeje po Španjolskoj , a Barcelona je tako velika za dvodnevni obilazak. Bila je to ustvari trka sa vremenom.

Kolumbov spomenik
Spomenik Kolumbu se nalazi na velikom trgu unutar kružnog toka. Tu pristao po povratku iz nakon otkrića Amerike da podnese izvještaj kralju Ferdinandu i kraljici Izabeli. Visok je 60 metara i podignut je 1888. godine za Svetsku izložbu. Na trgu je i pomorski muzej. Tu počinje široki bulevar sa drvoredima palmi koji vodi uz obalu i marinu. Omiljeno mjesto za šetnju, vozanje bicikla i rolanje. La Rabla se nastavlja u svoju morsku verziju. Do velikog trgovačkog centra na doku unutar luke Port Vell (Stara luka) napravljen je poseban most koji se zove La Rambla del Mar. Nekada su tamo bile diskoteke za maturante, a sada je to pretvoreno u restorane, kafiće i klubove. Zabave ne nedostaje u svakom slučaju. Iza centra se nalazi Aquarium, jedan od najvećih i najljepših na Mediteranu. I ovdje smo bili noću, a potom se provezli po danu Barcelona touristic busom. Do njega je dok sa WTC i visokim tornjem sa koga polazi žičara za Montjuic. Vozimo se uz obalu i dolazimo do Bacrelonette, dijela grada sa širokim pješčanim plažama. Tu je nekada bilo i olimpijsko selo, a sada su tu hoteli i moderni bulevari. Plaže se prostiru se sve do poznatih turističkih mjesta poput Tossa i Lorret del Mar, čestim odredištem naših ekskurzija.Park Ciutadella

Park je podignut također 1888. godine za svjetsku izložbu na mjestu vojne utvrde podignute stoljeće ranije. U jednom dijelu je zoološki vrt. U drugom dijelu su zgrade nekadašnje izložbe u kojima je sada botanički vrt. U trećem dijelu je aleja sa čudnim drvećem i zgrada Parlamenta Katalonije u nekadašnjem arsenalu iz 18.stoljeća. Guvernerova palača i crkva su ostaci još iz vremena utvrde. Aleja završava na jezeru po kome zaljubljeni mogu se provozati. Zimi nažalost nema vode. Najljepši dio parka je veličanstrvena fontana na kojoj je radio i Gaudi, mada je cijeli projekt parka i fontane napravio Josep Fontseré. U zgradi koja podsjeća na zamak i zove se Castell dels Tres Dragons (Zamak tri zmaja) je nekada i sada bio restoran. Park na drugu stranu izlazi na široki bulevar Passeig Lluís Companys, koji završava Triumfalnim vratima izgrađenim u neo-Mudejar stilu kao ulaz za izložbu. Kako je bila subota, park i bulevar su bili prepuni šetača.


This entry was posted in Barcelona, Europa, Putovanja, Španjolska and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori