LIECHENSTEIN-VADUZ

Liechtenstein je kneževine na rijeci Rajni i sa svojih 160 km2 je četvrta najmanja zemlja Europe.  Ima 36.157 stanovnika i 27.000 automobila. Nema nezaposlenih. Još 13.000 radnika dolazi svaki dan na posao iz svojih domova iz susjedne  Austrije i Švicarske. Na čelu su joj knez,  vlada od 5 članova i parlament od 25 članova.  Postoje tri stranke, crvena , crna i bijela. Svaka izdaje svoje novine. Od 1924.god. je u carinskoj uniji sa Švicarskom, ali pored franka može se plaćati i u eurima. Registarska oznaka je FL, a zvanični jezik njemački.

To je zemlja poznata po dobro čuvanim tajnama u svojim bankama. Neke članice EU pokrenule mnoge istrage za pranje novca, preko liechtensteinskih banaka. Državica nema niti lipe vanjskog duga i ima izuzetno moćnu ekonomiju, čak i za mnogo veće zemlje. Ima najveći prihod po glavi stanovnika u svijetu. Izuzetno je razvijena farmaceutska industrija, posebno proizvodnja umjetnih zubi i drugih materijala za tu branšu.

Imućna obitelj Liechtenstein je imala posjede u Donjoj Austriji još 1136.god, a 1712.god. kupila je ovaj današnji i sedam godina kasnije Liechtenstein je stekao svoj današnji status. Obitelj i danas živi u dvorcu iz 11.stoljeća, koji dominira iznad glavnog grada Vaduza (čitaj Faduc). Pored druge najjače banke obitelj ima mnogo šuma, vinograda i vinskih podruma. Svi članovi kneževe obitelji rade, obično u nekoj od 16 banaka.

Zapanjuje podatak da u Liechtensteinu ima registriranih 8000 sportaša. Imaju svoje skijalište i izuzetno su poznati skijaši Andreas i Hanni Wenzel, Willi i Paul Frommelt, Ursula Konzett, Marco Büchel i ostali.

Glavni grad Vaduz ima 5214 stanovnika i centar čine dvije paralelne ulice duge nekoliko stotina metara. Jednom voze auti, a druga je namijenjena pješacima, prvenstveno turistima. Kada se dolazi iz pravca juga na ulazu se nalazi katedrala. Tipična protestantska bez mnogu razmetanja u unutrašnjosti. Odatle kreće pješačka zona i zgrade Vlade i Parlamenta, Pošte, Državnog muzeja i Umjetničke galerije, nekoliko restorana i kafića, trgovine suvenirima i završava zgradom gradske uprave Rathaus, parkingom i autobusnom stanicom. Cijela je ulica prepuna raznih skulptura i zaista je ugodno prošetati njome. Iznad nje se nadvija veliko brdo na čijem je vrhu knežev dvorac. Duž druge ulice su se smjestile zgrade banaka i druge trgovine. Cijene su tipične za Švicarsku, pa čak i malo veće, iako je za očekivati kakvu duty free politiku.

U svakom slučaju Liechtestein je zgodno mjesto za svratiti i malo se odmoriti od puta.
This entry was posted in Europa, Liechtenstein, Putovanja, Vaduz. Bookmark the permalink.

Odgovori