LJUBLJANA

0Ljubljana je glavni grad Slovenije. U njoj živi oko 350.000 stanovnika. Mnogo puta sam bio u Ljubljani još u doba socijalizma i sajmova elektronike i obrtništva. Nekoliko puta i nakon sticanja neovisnosti, ali sada me je zaista iznenadila. Nikada toliko nije bilo kafića i restorana uz obalu rijeke Ljubljanice. Uz to svi su puni. nekada su se Slovenci smatrali štedljivama i radišnima. Da li se što promijenilo? Ili u doba ekonomske krize samo su kafići puni.


PARK ZVEZDA
Ovaj puta sam došao nakon prezentacije firme Leoss na Brdu kod Kranja i posjete njihovom sjedištu. Prošli smo pored trga na kome je Parlament Slovenije, Cankarjev dom, Gradski muzej i nekadašnja robna kuća Emona a sada trgovački centar. Parkirali smo u centru u garaži ispod popularnog Parka Zvezda i Kongresnog trga. Pored starih stabala i ugodne hladovine, paviljona gdje je nekada svirao gradski orkestar i zabavljao puk, na trgu je nekoliko upečatljivih građevina. Jedna je Uršulinska crkva i samostan iz 1726.godine. Kazina je izgrađena 1775.godine kao neka vrsta društvenog doma, gdje se družilo, plesalo, sastajalo sa poslovnim partnerima. Bila je i oficirski dom, pa čak i sjedište Skupštine Slovenije. Danas je pored nekoliko organizacija unutra još uvijek i plesna škola. Nasuprot crkvi je zgrada filharmonije iz 1891.godine, dok sama filharmonija postoji već 315 godina. Tu su još i Slovenska matica i Gimnazija i najljepša i najveća  zgrada Univerziteta ili Kranjski deželni dvorec. Dvorac je još od 15. stoljeća bila zgrada u kojoj je bila uprava Kranjske kneževine. Stradala je u potresu 1895.godine, pa je ova napravljena pet godina kasnije. Sa trga se pruža i prekrasan pogled na tvrđavu iznad grada. Sa njega polazi glavna ulica, koja je nekada nosila Titovo ime, a danas se zove Slovenačka.

TROMOSTOVLJE
Samo red zgrada dijeli Kongresni trg od rijeke Ljubljanice oivičene redovima zgrada, gdje su u prizemlju terasa kafića i restorana. Iznad desne obale se diže brdo i tvrđava. Preko rijeke je nekoliko mostova. Sa jednog su nekada bacali u vodu pekare koji su varali na težini kruha. Najpoznatija su svakako tri mosta kod Prešernovog trga. To je centralno mjesto poznato pod imenom Tromostovlje, na kome je uvijek živo. Dosta je zabavljača koji pokušavaju pokazati što znaju i zaraditi koji eur. Nažalost prednjače oni iz Srbije, čija četiri orkestra maltretiraju svojom bukom one što sjede po terasama, svako malo proseći po stolovima. Strani turisti to pogrešno  shvataju kao lokalni folklor pa mi daju novac. Na trgu je spomenik poznatom slovenačkom pjesniku Francu Prešernu, koji gleda na prozor zgrade gdje mu je nekada bila ljubavnica. Još od 16. stoljeća tu se trgovalo. Na trgu je franjevačka crkva Marijina Uznesenja i samostan iz 17.stoljeća i nekoliko prekrasnih palača.

MESTNI TRG
Od tromostovlja vodi ulica na Mestni trg, koji je u samom podnožju brda sa trvrđavom. Od 12. stoljeća je to najvažnije mjesto trgovine u gradu. Na njemu je gradska vijećnica sa tornjem i satom iz 1484.godine sa baroknom fasadom iz 1719.godine. Tu je bilo  i nekoliko kuća uglednih građanskih obitelji,  mješavina srednjovjekovne i barokne arhitekture. Ispred vijećnice je  Robbe fontana (Robbov vodnjak) iz 1751.godine, koja simbolizira tri rijeke, Savu, Ljubljanicu i Krku. Odskora original je prebačen u Nacionalnu galeriju, a tu stoji replika. Trg se s jedne strane sužava i pretvara u ulicu prepunu trgovina i zavšava kao Stari trg, iznad kojeg je Gornji trg. Druga strana vodi do barokne Katedrale Svetog Nikole iz 1708.godine. S druge strane crkve sa dva zvonika je gradska tržnica.
This entry was posted in Europa, Ljubljana, Putovanja, Slovenija and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori