LONDON U 2 DANA

London je svakako najljepša prestolnica Evrope. Iznenaditi će Vas svojim tisuću godina starim građevinama, izuzetno ljubaznim ljudima, načinom života i tradicijom koja je sačuvana, ali i novom tehnologijom, koje je svuda prisutna. Zapanjuje organizacija, red i čistoća, iako gotovo da nema kanti za smeće, u koje je nekada IRA postavljala bombe, pa su se naučili živjeti bez njih.
            Kako se često boravak u Londonu svede na vikend aranžmane ili kratke poslovne i privatne posjete, evo što se mora vidjeti i obići u dan ili dva, čak pješice uz malu pomoć podzemne željeznice (Tube). Najbolje je kupiti dnevnu kartu 1-2 zone, kojom se vozite autobusima i Tube-om. Prvi su sporiji, ali imate bolji pogled na sve, posebno sa kata double-deckera. Za veće udaljenosti obavezno koristiti Tube, čije su stanice uz sva važna mjesta. Svakih 2-5 minuta dolazi sljedeći vlak ili bus. Na svakoj stanici su detaljne i jasne mape gdje trebate ići, a unutar busa ili metroa su uz natpise na displejima i zvučne obavijesti kojoj se stanici približavate, tako da se teško možete izgubiti. Opcija je uzeti turistički bus koji će Vas provesti za 5 puta više novca. Kako se tamo vozi lijevom stranom, na mnogim pješačkim prijelazima je napisano LOOK RIGHT ili LOOK LEFT, kako bi se olakšalo pješacima snalaženje. Na svakom koraku su video kamere i sve se snima, kao najbolja zaštita od kriminala i vandalizma. London je danas veoma siguran grad.      


Buckingham Palace-Trafalgar-Westminster 

            Mi smo krenuli od Victoria station, kojom možete skoknuti vlakom i do Brigtona, ako imate viška vremena. Odatle se pješice nakon 400m dolazi pred Buckingham Palace. Početkom XVIII stoljeća bila je palača Vojvode od Buckinghama, a 1837.godine postaje kraljevska rezidencija, koja je to i danas. Vremenom je dograđivana, a danas ima 775 soba, od kojih su neki djelovi pretvoreni u muzeje. Ispred je počasna garda i stotine turista, koje očekuju smjenu. Oko palače se s vremena na vrijeme provezu dvije kraljevske kočije, da se turistima da još malo materijala za slikanje. Ispred palače je veliki trg i Victoria memorial, spomenik kraljici Viktoriji iz 1911 godine. Iza palače je istoimeni park.
            Sa trga vodi široka avenija The Mall, sa čije se lijeve strane prostire Green park, a s desne St James park. Avenija vodi kroz slavoluk Admiralty arch na Trafalgar trg.  Trg je impozantan. Dominira veliki stup sa spomenikom admiralu Nelsonu i dvije fontane. U pozadini zgrada Nacionalne galerije i St Martin crkva. Čak iako niste ljubitelji engleskog i srednjevjekovnog slikarstva odvojite sat vremena da protrčite kroz sobe sa francuskim impresionistima. Ulaz je besplatan.
            Niz ulicu Whitehall se spuštamo ka Parlamentu. Uz put prolazimo pored zgrade konjičke garde. Imamo sreće, u dvorištu se vrši smjena konjičke straže, koja je također veliki spektakl. Dalje niz ulicu prolazimo pored poznate Downing street, na čijem broju 10 je predsjednik vlade. Nakon još 300 metara izbijamo na trg, a ispred nas Big Ben, najveći i najpoznatiji svjetski toranj i sat, Parlament i zgrada opatije Westminster Abbey. Ako se zadesite u vrijeme kada zasjeda Parlament, možete unutra ući i prisustvovati sjednici. Nakon velikog požara 1834 godine zgrada Parlamenta ili Westminster palace je obnovljena u neogotičkom stilu. Ima 1100 soba. Dodan je 96,3m visok toranj, sa satom teškim 5 tona, koji pokazuje vrijeme na sve četiri strane. Zapanjujuće točno.
            Druga strana Parlamenta gleda na Temzu i najnoviju londonsku atrakciju London Eye, 135 m visoki i na svijetu najveći kotač iz koga se pruža veličanstven pogled na London iz visine. Iako je dovoljno je preći preko mosta, dosta se čeka na ukrcaj, a kad se ukrcate nakon 15 minuta kabina dolazi na vrh, a potom se spušta nazad.

Tower hill-St Paul’s katedrala-Britanski muzej-SOHO   

            Do tamo se može Tube-om ili brodom. Ogromna skoro tisuću godina stara tvrđava sa bezbrojnim kulama i zidinama, gdje su se pisali najokrutniji dijelovi britanske povijesti. Prolazeći kroz nju sresti ćete Beefeaterse, gardu tjelesnih čuvara Henrika VIII iz vremena Tudora i vidjeti kraljevske dragulje. Pored tvrđave je Tower bridge, jedinstveni i mnogima najčudniji i najljepši most na svijetu. Završen je 1984 godine. Kako se često dizao zbog prolaska brodova, na visini od 47m napravljen je most za pješake, koji su mogli nesmetano prolaziti. Danas je tu muzej i prekrasan pogled. Posebno impresivno djeluje mehanizam za podizanje mosta, pogonjen parnom mašinom na ugljen, koja je bila u fukciji sve do 1976 godine. Preko mosta je poznati restoran i spektakl Beefeaters, gdje ćete susresti srednjovjekovne vitezove i pjevače balada. Jest ćete i piti kao na gozbi, obasjani svjetlošću baklji u povijesnom okruženju nadsvođenih podruma Kuće bjelokosti.
            Odatle prošećite ili se vratite dvije stanice do metro stanice Cannon st. Ako Vas zanima Bank of England i Burza prošećite 200m suprotno od Temze. Iza je i nova futuristička zgrada, koju zovu gurkin (krastavac), primjer zgrade koja se sama grije i sama hladi, zahvaljujući posebnim tunelima i sistemima ventilacije. Potom se uputite u pravcu St Paul’s katedrale izgrađene s kraja XVII stoljeća. Druga najveća kupola na svijetu, zavrijeđuje da se popne na nju, zbog pogleda koji je možda i najljepši od svih pogleda na London.
            Nastavljamo metroom još dvije stanice do Holborna, a zatim šetamo new Oxford ulicom 300 metara, pa skrećemo desno u Britanski muzej.  Velika zgrada, sa još većom postavkom unutra. Egipat, Sumerani i druge kulture se nalaze tu. Vrijedi zaviriti. Ulaz je i tu besplatan.
            Dalje šetamo kroz Oxford street, jednu od glavnih londonskih shoping ulica. Iznenađeni smo niskim cijenama robe, a uz sniženja od 80% teško se može odoliti i ne kupiti nešto. Lijevo se pruža dio grada SOHO, nekada nadaleko poznat po kriminalu, a danas glavna zona sa trgovinama, restoranima, pubovima, kinima i kazalištima. Najživlji je potez od Charing cross roada do Piccadilly trga. Tu je i Kineska četvrt. Na Leicester trgu se nalaze sva najpoznatija kazališta, a u parku je spomenik Šekspiru. Slično na Strandu. Ovdje je svakako doživljaj dočekati kraj radnog vremena i noć, kada ionako pune ulice postaju još punije. Recimo samo da neke predstave koje tu igraju igraju godinama i uvijek su rasprodane, a daju se po dvije predstave dnevno. Mnogima turistima je imperativ pogledati neku od njih.

Harrod’s

            Ako imate vremena i snage, možete još skoknuti do Knightsbridge-a i vidjeti kultnu robnu kuću Harrod’s. Teško je opisati taj luksuz i raskoš na svakom koraku, pa čak i kod stepeništa, liftova i WC-a. Tamo se sve može pronaći i kupiti, pa i popiti kava za 90 kn. Nepisano pravilo je da turisti kupe makar kutiju keksa i da je stave u Harrod’s vrećicu i tako šetaju Londonom. U podrumu je i mini spomenik sa slikama Lady Dijane i Dodi al-Fajeda. Vlasnik robne kuće je Dodijev otac.
            Par stotina metara dalje su tri muzeja (Geološki, Prirodni i Tehnički). Između njih vodi put ka Hyde parku, gdje je prekrasni spomenik Princu Albertu, a preko puta poznata dvorana Royal Alberthall, gdje se održavaju koncerti i teniski mečevi. Tu je i zgrada muzičke akademije.
            Mnogo je toga još ostalo za vidjeti u Londonu. Proći ćete pored mnogih slavoluka podignutim raznim vojskovođama (Marble arch, Wellington arch..). Neke će zanimati moderna umjetnost i Tate gallery, a neke opet muzej voštanih figura Mme.Tussaud. Netko će poželjeti prošetati nekim od mnogih londonskih parkova, ili otići u neke udaljenije dijelove Londona, recimo tražiti dućan sa cipelama Manolo Blahnik poznat iz serije Sex i grad. Ljubitelji nogometa mogu posjetiti stadione, nekih od timova Premier lige, a neki će poželjeti vidjeti i zgradu Scotland Yarda. A što reći za brojne dvorce i palače smještene oko Londona. Pa treba doći par puta da se sve vidi.

Hrana

            Još u hotelu iznenaditi će Vas nekadašnji tipični engleski radnički doručak, koji mnogi i danas jedu, pa čak i djeca od 3 godine. Kobasica, slanina, jaje, grah, tost i ponegdje i malo salate više za dekoraciju. Doduše, sve je više onih koji jedu nešto lakše.  Za ručak opet druga priča. Gdje god pogledate samo se prodaju sendviči. Mnogobrojne trgovine i lokali koji nude stotinu vrsta raznih sendviča i napitaka. Poslovni svijet istjeran na ulice zbog zabrane pušenja u lokalima, svaki slobodan trenutak lijepog vremena koristi vani, pa tako mnogi sjede u parkovima, na fontanama ili oko zgrada i jedu sendviče, pijuckaju kavu i sokove. Naravno ima i restorana svih svjetskih kuhinja, ali tamo se uglavnom odlazi na večeru. Ako tražite tipično englesko jelo onda je to fish&chips, veliki komad pohanog ribljeg fileta i pomfri. Pivo se pije u Pub-u i to uvijek točeno i uvijek bez pjene. Ako dobijete preko pola centimetra pjene u čaši, reklamirajte. I tu se može nešto gricnuti. Obično hrenovke u tijestu (rolls) i cheesy chips (pomfri sa naribanim sirom koji se istopi i raznim umacima).

  siječanj 2009 broj 167

This entry was posted in Europa, London, Putovanja, Velika Britanija. Bookmark the permalink.

Odgovori