MALAGA

Malaga je najveći grad i luka na jugu Španije, ali isto tako i centar poznate rivijere Costa del Sol. Ona je rodni grad Pabla Picassa.  Prepuna je prekrasnih građevina i trgova, koji su mješavina raznih stilova i arapske kulture. Malaga se nalazi u pokrajini Andaluziji i poznatoj obali Costa del Sol sa bogatom povijesti. O tome svjedoče dobro očuvani ostaci kazališta staroga Rima, dvije tvrđave iz maorskog doba, monumentalna katedrala i stari grad, koji su mješavina raznih stilova i arapske kulture. Ali postoji i nova moderna Malaga sa parkovima i bulevarima prepunim zelenila. Tu je rođen Pablo Picasso i nitko neće propustiti posjetiti njegov muzej. Također i poznati glumac Antonio Banderas. Malaga je stanica mnogih kruzera i polazna točka za obilazak Granade i Cordobe.


Mi smo tamo stigli avionom, redovnom linijom Ryanair iz Venecije. Aerodrom Pablo Ruiz Picasso Málaga International Airport je udaljen svega 12 km od grada. Pored autobusa, do centra Malage ili duž južne rivijere Costa del Sol do mjesta Fuengirola vozi posebni vlak Linea C1. Iako Malaga ima dvije gradske metro linije, ova bi se mogla nazvati trećom jer dijelom ide i pod zemljom. Za razliku od mnogih aerodroma u svijetu, gdje često prijevoz od aerodroma do grada košta više od avionske karte low cost kompanija ovdje ćete platiti svega 1€.

U gradu živi 570.000 stanovnika. Kroz njega protiče rijeka Guadal medina, čije je korito u potpunosti betonizirano i podsjeća na zelenu površinu, zahvaljujući brani na ulazu u grad. Već su tu Feničani 770 godine prije krista osnovali svoju koloniju Malaku, a zatim se redaju na vlasti Kartaga, Rim, Maori i konačno 1487. godine potpada pod španjolsku krunu.

Glavna arterija grada su široki bulevari Alameda Pricipal i Paseo del Parque. S jedne strane nalazi luka i more , a s druge stari dio grada. Šetajući ovim modernim bulevarima sa mnogo zanimljivih umjetničkih kreacija , fontana, zelenila i drvoreda prolazi se pored tri zanimljive zgrade, od koja je zadnja vijećnica grada. Oko nje se pruža park sa fontanama i mnogo zelenila, koji se stepenasto diže na padine brda, gdje se nalaze zidine utvrde. Park je nastao krajem XIX stoljeća i u njemu su posađene mnoge egzotične biljka donešene sa dugih putovanja brodovima. Avenija završava zgradom koride izgrađene 1874.godine, koja može primiti 14.000 gledatelja. Unutra se nalazi muzej posvećen jednom od najboljih matadora. Korida se savršeno vidi sa tvrđave.

Malaga ima dvije utvrde Alcazabu i Gibralfaro. Alcazaba se nalazi veoma nisko i njene dvostruke zidine počinju već u starom gradu. Postepeno se penju, kako se teren penje. Smjenjuju se kule, zidine, mala dvorišta, kapije, sve u cilju što težeg osvajanja od strane neprijatelja. Na vrhu, se nalazi palača, vrtovi, dvorišta sa bazenima , fontanama i mjestima za odmor i uživanje. Sve podsjeća na Granadu, ali mnogo manje. Većina toga je izgrađena već u XI stoljeću, mada je gradnja trajala sve do XV stoljeća. Unutra se nalazi i arheološki muzej. Parovi koji se vjenčaju, obavezno dolaze tu ovjekovječiti svoje prve trenutke braka. Čak postoji i lift kojim se može popeti.

Pojavom artiljerije u XIV stoljeću i potrebom da se bolje zaštiti Alcazaba, Yusuf I gradi na vrhu istoga brda novu vojnu utvrdu Gibralfaro. Gotovo su iste veličine, stim da se sada radi o jednostrukim i nešto višim obrambenim zidovima. Unutra je u zgradi arsenala mala povijesna postavka o načinu života, uniformama, oružju, mapama, brodovima i drugim predmetima iz svakodnevnog života za vrijeme španjolske vlasti od 1487-1925.godine.  Iako su obje tvrđave povezane visokim zidom, koji je nekada služio za komunikaciju i transport, danas turisti kada dođu na vrh Alcazabe, moraju se spustiti nazad, pa opet uzbrdo pješice uz vanjske zidine do vrha Gibralfara. Uspon je izuzetno strm i naporan, ali zato dok se penjete pogled na grad je fenomenalan. Šetajući po zidinama prekrasno se vidi sva geometrija parkova u podnožju, korida, luka i ostatak grada. Do vrha se može doći i turističkim autobusom.

Ispod samih zidina Alcazabe, kod glavnog ulaza, nalaze se ostaci rimskog kazališta iz I stoljeća prije krista izgrađenog za vrijeme Augustove vladavine. Zanimljivo je da je otkriveno tek 1951. godine prilikom iskopanja podno zidina u parku. Graditelji Alcazabe su iz njega koristili kamen kao građevinski materijal, mada se mogu naći ugrađeni i kompletni stupovi i kapiteli.
S druge strane ulaza u Alcazabu je Galerija slika u Palazio de la Aduana. Nešto dalje je muzej posvećen Pablu Picassu. Nalazi se u renesansnoj palači Buenavista iz XVII stoljeća. Izloženo je 155 radova poznatog umjetnika, što slika, skica, crteža, postera,skulptura, keramike i drugih djela. U muzeju se organiziraju i druge povremene izložbe. Ali u zgradi u kojoj se rodio, također je jedan muzej posvećen Picassu.

Centralno mjesto u starom gradu zauzima grandiozna barokna katedrala prozvana La Manquita, što u prijevodu znači žena sa jednom rukom. Nikada nije završen drugi istočni zvonik, zbog nedostatka novca. A gradnja je započeta 1528.godine na mjestu džamije koja je tu stojala punih osam stoljeća. Katedrala se gradila skoro tri stoljeća. Najvrijednije su u njoj korske klupe sa 42 skulpture i orgulje sa 4000 cijevi, koje savršeno rade i danas. Unutar Katedrala je i muzej sa slikama i predmetima. U njenom dvorištu se nalaze neke stare alatke koje su se koristile u srednjem vijeku u normalnom životu. Pored nje s jedne strane je mali trg sa fontanom uokviren sa tri strane prekrasnim zgradama. Oko katedrale se prodaju razni suveniri , a posebno su upečatljivi štandovi sa stotinama začina.

Svega par metara dalje je glavna pješačka zona i ulica Marques de Larios je, koja je natkrivenama platnenim tendama koje štite od sunca. Ona vodi na glavni trg Piaza Constuticion, naravno sa velikom fontanom i redom palmi. Još je mnogo malih trgova sa pokojom palmom i uskih uličica natkrivenih platnom. U blizini se nalazi veliki trg Plaza de la Merced, koji se baš bio renovirao. U sredini je grobnica i spomenik generalu Torrijosu iz XIX stoljeća, a jedna od zgrada je kuća gdje se rodio Picasso. Unutra je već spomenuti drugi muzej i arhiv posvećen ovom umjetniku.

This entry was posted in Andaluzija, Costa del Sol, Europa, Malaga, Putovanja, Španjolska. Bookmark the permalink.

Odgovori