MANAVGAT GRAD I RIJEKA

0Drugi dan našeg boravka u Turskoj otišli smo u grad Manavgat, koji se nalazi na istoimenoj rijeci. Grad je poznat po novoj džamiji izgrađenoj prije desetak godina po nacrtima poznatoga arhitekte Sinana, koji je gradio džamije Sulejmanu Veličanstvenom. Potom smo sjeli u turistički brodić i otišli na malo krstarenje rijekom čije ime u prijevodu znači Smaragdna rijeka.

Putem smo susretali mnoge brodiće, mnoge izgrađene kao piratske brodove. Kako je sezona bila pri kraju većina je bila usidrena ili čak na suhom doku na popravku u brodogradilištu. Na obali su se mogle vidjeti sklepane drvene platforme, koje su služile kao mjesta za odmor brojnim obiteljima. Prošli smo pored ribogojilišta pastrmki, koje smo poslije i probali za ručak. Zanimljivo je da rijeka par kilometara protiče paralelno pješčanoj plaži i konačno se ulijeva u more. Iznenadili smo se koliko je more bilo toplo i idealno za kupanje preko 25oC. Većina stoga nije niti imale kupaće kostime i propustila je svakako najzanimljiviji dio izleta. Čovjek ne može da se ne divi, kakvi su Turci majstori za izvući novac. Sklepane nadstrešnice, dotrajale i izblijedile ležaljke čine da plaža izgleda kao iz filmova Emira Kusturice. Na brodu fotograf neumorno slika i izrađuje slike iako svi imamo fotoaparate. Naravno da ih svi kupuju po 3€, jer ste na jednima umonirani u veliku razglednicu sa atrakcijama Turske. Na drugoj je Vaša žena na naslovnici Cosmopolitan časopisa. Tu su tanjuri i  magneti za hladnjak sa Vašom slikom i slično.
Nakon svega su nas vodili u diskont tekstila gdje ste u moru lažnjaka mogli kupiti nešto ne baš tako jeftino. Navodno su te kopije kvalitetnije od drugih. Naravno da ste taj isti tekstil mogli kupiti i kod nas za manje novaca.This entry was posted in Azija, Manavgat, Putovanja, Turska and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori