MARBELLA

Marbella je najmondenskije ljetovalište na rivijeri Costa de Sol na jugu Španjolske u vrućoj Andaluziji. To se najbolje vidi po cijenama u restoranima koje su dvostruko ili trostruko veće nego u nedalekom Torremolinosu, gdje smo bili odsjeli. Na reklamama kojima Vas pozivaju da uđete u restoran, da stvar bude još ljepša, cijene su čak iskazane bez poreza. Mi smo Marbellu posjetili samo jedan dan, malo prošetali i pobjegli nazad.
Nekada je to bilo ribarsko mjesto. Sumnjam da danas netko tamo živi od ribolova. Uz pješčane plaže su poredani redovi hotela i apartmana. Obično su to moderne zgrade od deset katova sa mnoštvom zelenila i palmi. U centru na obali je velika marina, a bezbrojni suncobrani od imitacije suhe trave se protežu na obje strane. Sa promenade počinje dugački trg sa mnoštvom skulpura, fontana i zelenila, koji se stepenasto penje ka starom dijelu grada. Na drugom kraju završava parkom i glavnom poslovnom ulicom, punoj jurećih auta i trgovina.
S druge strane te prometne arterije je stari dio grada sa malim bijelim kućicama i uskim uličicama, koji je izvrsno sačuvan. Restorani, slastičarne, trgovine suvenirima, odjećom i obućom najpoznatijih brandova. Centralno mjesto je Trg naranči, na kojem kako samo ime kaže su posađena stabla naranči, koje daju hladovinu i zaštitu od ljetnih vrućina. Na trgu je i gradska vjećnica, a malo dalje je drugi trg sa prekrasnom bijelom crkvom.  Šetajući okolo naletiti ćete i na ostatke starih zidina, koje su nekada štitile grad. Uglavnom, oko te jezgre niknuo je moderan mali gradić, koji dok traje turistička sezona ( 8 mjeseci) vrvi životom.
This entry was posted in Andaluzija, Europa, Ljetovanje, Marbella, Putovanja. Bookmark the permalink.

Odgovori