METZ

0

Metz je glavni grad francuske regije Lorraine, koja graniči sa Belgijom, Luksemburgom i Njemačkom. Leži na rijeci Moselle i rječici Seille, koje mu brojnim koritima i adama daju poseban pečat. Prepun je parkova, botaničkih vrtova i zelenih površina, čak 37m2 po stanovniku. To je grad raznih kulturnih događanja. Ima oko 120.000 stanovnika i povijest dugu 3000 godina, kada ga je osnovalo keltsko pleme Mediomatriques. Nakon vlasti rimskih legija i Atilinih hordi postaje prestolnica kraljevine Austroasie, a potom biva pod vlašću njemačkih kraljeva. Mala neovisna republika postaje 1234.godine, kada doživljava veliki procvat i kada je izgrađena Katedrala i trg St Louis. Nakon vladavine Svetog rimskog carsva, francuski kralj Henri II 1552.godine pripaja grad pod svoju krunu. Grad dobiva nove utvrde, a grade se i dva najznačajnija trga Place de la Comedie i Place d’Armes. Pred dva svjetska rata svaki puta ga je anektirala Njemačka, ali bi odmah bio vraćen nakon kapitulacije.
Iz naših krajeva se najlakše stiže do njega Ryanairom sa aerodroma Brussel- Charleroi ili Frankfurt-Hahn, odakle Flibco ima direktne autobusne transfere. Ja sam pak stigao super brzim vlakom iz Luksemburga, kako bih posjetio ovaj grad i najveći događaj godine, ljetni festival Mirabelle. Javni prijevoz u gradu je organiziran autobusima i minibusevima. Postoji turistički kombi Open-tours, koji obilazi sve turističke atrakcije i vozi nekoliko puta dnevno. Sa njim se može obići i obližnji Nancy i najveće bojište I.svijetskog rata Verden, gdje je u 300 dana neprekidne borbe ispaljeno 60 milijuna granata, koje su pale na malom prostoru od samo 20 km2 i ubile više od 300 000 francuskih i njemačkih vojnika,a gotovo 400.000 ranile. Kao i turistički vlakić polazi sa centralnog trga Pl. d’Armes, gdje je ured Turističke zajednice Metza, koji organizira i vođene ture.


Maškare ala Mirabelle
Festival se održava od 1947.godine i pravi je kulturni i zabavni doživljaj za mnoge koji dolaze sa svih strana svijeta. Festival je posvećen šljivi i proizvodima od nje. Na dva gradska trga su postavljeni štandovi gdje se mogu probati razne domaće delicije, ne samo od šljiva. Po mnogobrojnim restoranima se uživa u gastronomskoj ponudi regije, piju izvrsna vina po čemu su posebno poznati, a zabave ne nedostaje. Na nekoliko trgova u gradu se održavaju razne predstave poput mađioničara, akrobata na štulama i žici. Tijekom festivala sviraju razne grupe. Svake godine tema je druga. Ove godine tema je bila cirkus. Na deset prikolica, koje vuku traktori napravljene su nevjerovatne kreacije od cvijeta krizantema. Utrošeni su milijuni cvjetova. Prava mala umjetnička djela. Uz kola u povorci su maškarani, veseli stanovnici grada, koji izvode razna cirkuske točke ili se glupiraju kao klaunovi. Svečanom cirkuskom povorkom i paradom koja obiđe grada zatvoren je ovogodišnji festival.

Metz ljetnje plaže i noću
Od kraja srpnja do kraja kolovoza, Metz se pretvara u primorski grad. Uz obale rijeke postavljaju se nekoliko stotina ležaljki i kućica, na plažama se prave sportski tereni za nogomet i odbojku, bazeni. Za najmlađe se grade dvorci od pijeska. Može se vozati pedalinama, čamcima, u kajaku, veslati u pravim takmičarskim, a tu je i marina sa jahtama. Može se otići na izlet brodićima duž rijeke. Ugostitelske ponude i zabave ne nedostaje, posebno na plutajućim terasama na rijeci. Uvečer na malom jezercu na „plešućim fontanama“ se odvija svjetlosni i vodeni show program uz muziku. Kako padne noć, pod sjajem više od 13.000 reflektora, Metz se preobražava da citiram u „divu svjetla“, a Katedrala postaje “Božji fenjer”. Sve blješti, zgrade, crkve, trgovi, pristaništa. Metz je pobjednik nacionalnog takmičenja Grand Prix za rasvjetu i uličnu umjetnost. Metz Turistička zajednica nudi večernje posjete i obilaske za grupe bilo autobusom ili pješice.
Metz ima i svoj veliki zabavni adrenalinski park Walygator sa 39 atrakcija, mnogim restoranima i tri show programa. Udaljen je od grada 15-20 km. U 10 km udaljenom gradiću Amnéville izgrađen je cijeli kompleks za zabavu i opuštanje. Sastoji se od hotela, zatvorene dvorane za skijanje, klizališta, casina, kuglane, kina, toplica sa bazenima, zoološkog vrta sa akvarijem i najveće arene u istočnoj Francuskoj.

Željeznička stanica i imperijalna četvrt
Obilazak počinje ispred veličanstvene zgrade željezničke stanice, duge 300m, sagrađene 1905-1908 tijekom razdoblja njemačke aneksije. Cilj je bio da simbolizira bogatstvo i moć njemačkog carstva, ali i da služi njemačkoj vojsci. U susjedstvu oko stanice, poznatom kao Imperial četvrt, uskoro su nikle mnoge prekrasne zgrade, različitih stilova posebno oko trga Place Mondon i Avenije Foch. Ističu se zgrade pošte, nekadašnje Imperial banke Guildhall, kao i mnoge kuće za stanovanje u romaničkom, gotičkom, baroknom, art deco i jugen stilu. Ulica povijesti arhitekture , koja čeka da se uvrsti na listu UNESCO-a. Tu je i srednjevjekovna osmatračka kula Camoufle iz 15.stoljeća.

Centre Pompidou-Metz
Čim se prođe pored starog vodotornja kroz pothodnik ispod željezničke stanice izlazi se na trg, gdje je prvi decentralizirani francuski muzej moderne umjetnosti, koji je dio onoga poznatoga u Parizu. Zgrada Centra Pompidou-Metz je remekdjelo suvremene arhitekture. Postoje tri izložbena prostora kojih pokriva krov u obliku kineskoga šešira . Kroz razne izložbe će ugostiti najbolje od modernih i suvremena umjetnika. Naime, kupovinom Metz Card-a besplatan je ulaz u ovaj muzaj, kao i u gradski, te je u cijenu uključena i vođena tura po gradu. Preporuka je da se uzme, jer ako mislite ući u muzeje nećete proći jeftinije. Opcija je sam švrljati po gradu uz ovaj članak.

Guvernerova palača i Esplanade
Ja sam odlučio prošetati do centra tih 1,5 km Avenijom Fosh do Arsenala i slikati malo, što iz busa u pokretu, kroz stakla baš ne uspijeva. U dijelu grada gdje je nekada bila stara utvrda Citadel, koja je izgrađena 1552.godine od strane kralja Francuske,Henrija II, nailazaimo prvo na Porta Serpenoise, stara ulazna vrata s kraja 19.stoljeća. Zidina skoro da i nema, a neke se mogu vidjeti skroz duž rijeke na kraju grada. Sve je okruženo bujnom vegetacijom. Malo dalje je prekrasno zdanje Guvernerove palače iz 1904.godine, koja je ostavština iz njemačke okupacije. Ulica Rue de la Citadelle nas vodi do starih skladišta hrane iz 1565.godine, u kojima je sada hotel. Bila su nekada dio utvrda, koje je projektirao poznati arhitekta Vauban, čije se utvrde nalaze i u Luxemburgu i svuda po Europi. Slijedi Kapela Templara (Chapelle des Templiers) iz 12.-13.stoljeća i crkva Sv. Petra i samostana časnih sestara (Eglise Saint-Pierreaux Nonnains) građenih u periodu 4-10.stoljeća. Stara romanička zgrada, rađena od naizmjeničnih redova kamena i cigle, krije unutra neke veoma zanimljive freske. Od natrivenog unutrašnjeg dvorišta ostali su samo stupovi. Nekadašnja zgrada Arsenala iz 1863.godine je danas jedna je od najprestižnijih koncertnih dvorana u Europi. Konačno, tu je ogroman trg i park Esplanade, na čijem drugom kraju je zanimljiva zgrada suda Palais de Justice, a u blizini je i rodna kuća poznatog francuskog pjesnika Paul Verlaine, koji mi je zagorčavao gimnazijske dane. Moja profesorica književnosti nije mogla ni sanjati da ću nekada pisati. Nisam niti ja.

Katedrala
Šetamo uskim uličicama starog grada do natkrivene tržnice Marche Couvert u zgradi iz 1785.godine u kojoj je nekada bila biskupska palača. Nažalost bila je nedjelja i sve je bilo zatvoreno. Domaćini kažu da je svakako treba posjetiti i diviti se obilju domaće ponude, posebno mesa i sireva. Unutra ima i restorana , a na trgu ispred i iza je par kavana sa terasama i par dućana. Ali trg nije pust. Tamo se smjenjuju događaji Mirabelle festivala.
Korak dalje stižem na trg Pl. d’Armes pred monumentalnu Katedralu, koja se inače vidi izdaleka, s koje god strane dolazite. Pl. d’Armes je izgrađen u 18.stoljeću da bi se pokazala i moć države a ne samo i crkve. Izgrađena je gradska vijećnica, zgrada suda i zgrada garde u kojoj je Turistička zajednica, čiji sam gost bio. Ustvari Katedrala je okružena sa tri strane trgovima i odasvud je pogled drugačiji i veličanstven. St Etienne Katedrala je sagrađena između 1220-1552, s 42m visokim svodovima i po tome je jedna od najviših gotičkih građevina Europe. Ima 6.500m² vitraža, koje su radili mnogi majstori od 13.- 20. stoljeća, pa i poznati Marc Chagall. Nitko u svijetu nema toliko. Krije i mnoge vrijedne predmete u Kripti i muzeju unutar nje, gdje se ulaz posebno naplaćuje. Na glavnom trgu Pl. d’Armes ima samo jedan kafić. Ali zato su svi na Place Saint-Jacques, koji je svega 50 m udaljen. Sami redovi suncobrana, stolova i stolica. Idem niz rue Taison, pješačkom zonom sa bezbrojnim trgovinama, do Gradskog muzeja La Cour d’Or u obližnjoj uličici. Zauzima 3500 m2 u zgradama Trinitarian crkve, samostana, skladištu žita i palači kraljeva Austroasie čije ime nosi. Ponos je grada i svakako ga se ne smije zaobići. Ima najznačajniju kolekciju Francuske iz rimsko-galskog perioda, izuzetno bogatu srednjevjekovnu postavku, kao i slike domaćih umjetnika 17.-19.stoljeća.

 Riječni otok
U stari grad ću se vratiti kasnije, a sada idem na obalu ili bolje reći na dva riječna otoka. Spuštam se niz usku uličicu pokraj muzeja. Prelazim preko mosta Pont Saint-Georges preko jednog od kanala Mosella na veliki otok. Otočić ispred mene krije neke veoma zanimljive građevine, a i pogled na katedralu, rijeku i mostove je fantastičan. Sa mosta se vide vodenice između malog i velikog otoka. Čudna nova zgrada, kroz koju prođete i u dvorištu vidite ruševinu crkve iz 17.stoljeća, svu obraslu u bršljan kao iz Indiana Jones filmova. Malo dalje još jedna crkva i samostan i veliki park. Vraćam se i šetam uz obalu, pa sa velikog otoka odlazim na mali preko mosta Rue du Pont Moreau. Na trgu nekoliko zgrada, od koje je najveća iz vremena 1738-1805 i u njoj je Prefektura (Policija). Na drugom susjednom trgu Place de la Comédieje je zgrada najstarijeg francuskog Kazališta i Opere, te protestantska crkva Temple Neuf iz 1904.godine, koju su podigli Njemci. Vraćam se preko mosta Pont des Roches iza Katedrale, ispred glavnog ulaza u tržnicu.

Outre-Seille četvrt
Po starom gradu malo dalje od Katedrale bi se još moglo štošta vidjeti. Nažalost vremena je malo, pa šetajući ulicom Rue de la Tête d’Or, „pješačkom zonom“ kojom prolaze i auti prolazim pored velikog shoping centra St Jacques i dolazim do veoma zanimljivog trga Place Saint-Louis iz 13.stoljeća, sa mnoštvom kafića,restorana i trgovina sakrivenih među polukružnim arkadama okolnih zgrada. izgrađen je na mjestu rimskih obrambenih zidina Roman Divodurum.
Nastavljam dalje ka riječici Seille, na kojoj je mala utvrda Porte des Allemands iz 1230.godine, koja svojim okruglim kulama pljeni svojom ljepotom. Upravo je u tijeku obnova, pa je sva u skelama. Ime je dobila po obližnjoj bolnici.
Preko rječice, malo dalje, nalazi se sustav obrambenih zidina iz skorije povijesti i željeznička stara skladišta. Ništa posebno za vidjeti mada turistički bus prođe tim putem. Na putu do željezničke stanice još jedan trg sa fontanom i pozdravljam Metz do druge prilike.Metz_Tourist_board

Ovaj članak je objavljen u skraćenom i prilagođenom obliku u časopisima i portalima:
Naslovnica_Poduzetnik_80_  Poduzetnik_portal-Metz
Metz-portal OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Portal-Metz

This entry was posted in Europa, Francuska, Metz, Putovanja and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori