MODENA

0Modena se nalazi u samom srcu regije Emilia Romagna  između Bologne i Parme  od kojih je udaljena  po 40 km. Ustvari nalazi se na pola  puta autoceste Milano-Ancona.  Modena i njen centralni trg Piazza Grande sa Katedralom i visokim zvonikom se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.  Modena je jaki industrijski centar, prvenstveno mesne inudstrije sa mnogim proizvođačima i izvrsnim šunkama i pršutima i zaštićenim imenom Prosciutto di Modena. To je i grad poznatog branda balzamičnog octa Aceto Balasamici di Modena, sira Parmigiano Reggiano , pjenušavog vina  Lambrusco.  Modena je i grad inventivnosti i  skupih automobila kao što su Ferrari, Maserati, Pagani i Stanguellini. Svi oni imaju muzeje u samom gradu ili okolini, pa ljubitelji auta imaju što gledati. Modena je rodni grad Enza Ferrarija i Luciana Pavarottia, pa se mogu posjetiti i njihove rodne kuće, koje su muzeji.

Nakon posjete sajmu Parmi u povratku sam morao proći do jednoga poslovnog partnera pa sam odlučio potrošiti dva sata za obilazak grada. Bilo odakle se dolazi do centra treba pratiti samo natpise Centro. Najbolje je auto ostaviti na besplatnom parkingu u dijelu Parco Novi Sad – Piazzale Giovani di Tien-An-Men, jer u dijelu grada je zona ograničena za motorna vozila i turisti ne smiju ući osim ako imaju rezervaciju za hotel u centru. Parking po ulicama se inače plaća 2-3€ po satu. Odatle je 10 minuta šetnje do povijesnog centra. Moguće je pak prvo posjetiti Ferrari muzej i tamo ostaviti besplatno auto na njihovom parkingu, što je bliža verzija. Inače, s obzirom da je bio praznik parkiranje je svuda bilo besplatno na gradskim ulicama. Ja sam izabrao ovu drugu.

Enzo Ferrari
Mnogima će u samom gradu biti najzanimljivije posjetiti rodnu kuću i radionicu u kojoj je počeo Enzo Ferrari. Pokraj nje ne napravljena futuristička zgrada u obliku dijela bolida sa nekoliko desetaka vozila koja su obilježila povijest. Muzej je otvoren od 9.30-18 sati, a ljeti radi sat duže. Ulaznica je 15€ ( uz velike popuste za djecu, studente, grupe i obitelji), a ako se odluči posjetiti i drugi muzej onda je 26€ za oba. Ferrari muzej nalazi se u mjestu Maranello, 18 km od Modene, u sklopu Ferrari grada, pored proizvodnih hala i testne trkaće staze. Nismo išli tamo. U šest hala izloženo je jako mnogo vozila. Moguće je u posebnim simulatorima se okušati u vožnji bolida. Taj 7-minutni užitak ćete platiti dodatno. Posebnim autobusom se može napraviti krug i proći kroz glavnu cestu između tvorničkih zgrada i vidjeti trkaću stazu Fiorano. Samo su dvije takve vođene ture svaki dan i posebno se plaćuju i obavezna je rezervacija putem interneta. U posebnoj trgovini moguće se opskrbiti svim mogućim suvenirima i odjećom sa znakom ovoga diva auto industrije. Oni koji dolaze bez svoga auta mogu već sa željezničke stanice za dodatnih 30€ posebnim kombijem obići sve. Posjet je izuzetno zanimljiv, ali ne baš jeftin.
Posjetite www.museocasaenzoferrari.it

Palazzo Ducale
U blizini Muzeja Ferrari izdaleka se vidi Tempio Monumentale, velika crkva izgrađena 1923.godine u čast palima u I.svjetskom ratu sa 7300 imena. Prolazim kroz park koji je građen nakon 1598.godine u sklopu palače vojvode Cesarea, poznate obitelji Estense, kada je preselila u Modenu iz Ferrare. U parku je izgrađena i mala palača Pallazzina, koja je sada umjetnička galerija. Glavna palača poznata kao Knežev dvor ili Palazzo Ducale je barokno djelo Bartolomea Avanzinia iz 1634.godine, a danas je dom za prestižnu Vojnu akademiju. Može se posjetiti samo nedjeljom u okviru vođenih grupa uz ulaznicu od 7€. Sa trga ispred nje počinje pješačka zona sa trgovinama i restoranima u ulici Via del Taglio.

Parco Novi Sad
Na kraju pješačke zone se pruža velika bijela zgrada fakulteta i knjižnice ekonomije. U jednom dijelu je izložbena dvorana, gdje je bila u tijeku izložba fotografije Sacred places, japanskog umjetnika Kenro Izu i Arcipelago del mondo antico talijana Mimmo Jodicea. kada se prođe kroz velika vrata izbija se na Parco Novi Sad. To je veliki sportsko rekreativni kompleks sa stadionom, bazenima, mjestima za šetnju, trčanje i igru sa djecom. Tu se održava i jednom mjesečno ili svaki tjedan u prosincu pijaca i buvljak sa mnoštvom antikviteta. Tu je i arheološli kompleks sa iskopinama i rekonstrukcijom nekadašnje glavne rimske ceste Via Emilia. Bila je od kamenih oblutaka, a u sličnom stilu su rekonstruirani i mnogi gradski trgovi. Preporuka, posebno ženama, zaboravite visoke pete i uzmite udobnu obuću za obilazak.
Krećem dalje niz ulicu Via Emilia i odmah pada u oči velika palača na kojoj piše Pallazzo di Musei. Unutra je knjižnica i nekoliko muzeja sa mnoštvom arheoloških i drugih umjetničkih djela. U jedan je ulaz besplatan a u druga dva sa kolekkcijama plemićke familije Este se plaća ulaznica po 4€. Do centra treba prošetati još 300 metara. I možda naletite kao ja na Bernie Ecclestona, direktora Formule I.

Piazza grande
Turistički obilazak grada se skoro svodi na posjetu Piazza grande i okolnim ulicama i trgovima. Stoga doživljaj se mora upotpuniti kušanjem njenih specijaliteta. Trg je nastao u 12.stoljeću i bio je centar života , kako duhovnog, tako i svjetovnog. Trg je bio mjesto gdje se prodavala razna roba. Na zidu katedrale i danas su mjere, kojima su se služili trgovci za poštenu prodaju. U srednjem vijeku je postojao ured kako bi se osiguralo pošteno trgovanje. Njegov simbol je mali ženski kip poznat kao Bonissima, koji se još uvijek može vidjeti u kutu trga. Na trgu su se odžavale razne ceremonije, smaknuća, karneval, konjske trke, a danas koncerti i razne svečanosti. Zanimljivo je da i danas je na njemu veliki kameni blok, sa koga su govornici mogli se obratiti okupljenom narodu. To je bilo i mjesto srama. Dužnici koji su bankrotirali morali napraviti tri kruga oko kamena i popeti se gore prekriženih ruku.
Na trgu Piazza Grande je impozantna katedrala (Duomo) izgrađena 1099. godine na mjestu još starije crkve. Katedrala je djelo velikog arhitekta Lanfranca i kipara Wiligelma. To je jedno od najboljih remek-djela europske romanike. U njoj je i grob San Geminiana. Otvorena je za turiste od 7-12.30 i 15.30-19 osim kada su mise. U sklopu su i dva muzeja čiji se ulaz plaća 3€. Zaštitni znak grada je zvonik katedrale Ghirlandina visok oko 88 metara. Toranj, izgrađen kada i crkva, uništen je u požaru krajem 11.stoljeća. Prvih pet četvrtastih katova su izgrađeni u romaničkom stilu 1179.godine, dok je oktagonalni barokni dio dodan između 1261-1319.godine. Vrh je ukrašen s dva vijenca, odnosno dvije ograde od mramora, pa otuda i ime. Krajem 2011 je završena restauracija i toranj je opet u punom sjaju. Može se posjetiti. Ulaz je 2€.
Piazza Grande je također dom za Palazzo Comunale. Njegova izgradnja odvijala u nekoliko različitih faza, počevši od srednjeg vijeka. Trenutno je gradska Vijećnica. Može se posjetiti besplatno svim danima od 8-19 osim nedjelje popodne ili za praznike kada se plaća ulaz 2€. U kolovozu zatvoreno.

Kazalište i opera
Idući do kraja Via Emilia, koja je inače prepuna trgovina u brojnim palačama sa kolonadama, gdje su gospoda mogla ugodno šetatati i kupovati i po kiši i po suncu, dolazimo do velikoga bulevara Largo Giuseppe Garibaldi i kazališta Storchi. Idući nazad ka autu u ulici Corso Canalgrande prolazimo pored opere Luciano Pavarotti i do nje gradske galerije sa izložbom starih sličica koje djeca skupljaju i modernom izložbom Ragged kingdom Jamie Reida.


This entry was posted in Emilia Romagna, Europa, Italija, Modena, Putovanja and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori