MONTAGNANA GRADSKE ZIDINE

MontagnanaMontagnana je mali gradić u ravnici, jugozapadno od Padove, sa najbolje očuvanim 2,5 kilometara dugim srednjovjekovnim zidinama  u pokrajini Veneto. Castello San Zeno je izgrađen u skoro pravokutnom obliku u 13 i 14.stoljeću i njegove zidine gotovo da nisu doživjele nikakvu promjenu. Opasavale su cijeli grad uz 24 tornja visine 17-19 metara. Građene su uglavnom od cigle i a ponegdje naizmjeničnih redova cigle i kamena vapnenca. Zidine su debljine oko jednog metra, a visine 7,5-10 metara. Bilo je nekoliko ulaznih vrata, kroz koje se i sada odvija promet. Oko zidova je bio širok jarak sa vodom iz obližnje rijeke Frassine, a kanal Fiumicello je još u antičko doba odvodio kanalizaciju. Danas umjesto kanala je široki travnjak, pa se zidine posebno ističu i ništa ne zaklanja prekrasan pogled.

Kada se uđe unutra zidine su još ljepše. Šteta što se ne može prošetati njima. U središtu gradića je veliki trg Piazza Maggiore oivičen prekrasnim fasadama palača i velikom katedralom Duomo iz 1426.godine. Dio trga je popločan bijelim kamenom sa kockastim motivom poput trga San Marco u Veneciji. Tu je nekada stajao stup sa venecijanskim lavom, koga je Napoleon dao maknuti i postaviti stup slobode. Od 1881. godine napravljen je spomenik kralju Italije Vittorio Emanuelu II.  Glavna ulica sa trgovinama, se proteže cijelom dužinom gradića i spaja dvoja velika ulazna vrata.  Povijest grada se može vidjeti i u muzeju Museo Civico smješenom uz jedna ulazna vrata. Tamo je bila i mala izložba zanimljivih skulptura od metala.
Mi smo tamo nabasali tražeći hotel nakon posjete poslovnim partnerima u blizini. Iako se nismo odlučili tu prespavati, odlučili smo svratiti i pogledati, jer gradić to sigurno zavrijeđuje. Zanimljivo je da je promet unutar zidina dozvoljen svima pa i turistima, bez zone zabrane uobičajene u svim talijanskim gradovima.This entry was posted in Europa, Italija, Montagnana, Putovanja, Veneto. Bookmark the permalink.

Odgovori