MOTOVUN I HOTEL KAŠTEL

Unutrašnjost Istre je turistički hit već nekoliko posljednjih godina. Najveći biser je svakako Motovun. Smješten je između Buja i Buzeta i već izdaleka, dok se prilazi dolinom rijeke Mirne upada u oči 277 metara visoki brežuljak, sa zidinama srednjevjekovne utvrde i zvonikom crkve.  Po legendi su Motovun stvorili divovi. Sjećate li se priče Veli Jože. Motovun je nastao u XII i XIII stoljeću. Do vrha vodi najduže istarsko stepenište, sa 1052 stepenice.  Ne brinite, može se  i autom skoro do samoga vrha, uskom kamenom popločanom drndavom uličicom. U sezoni, kada je prepuno turista, auto se mora ostaviti negdje na parkingu i mora se malo i pješice. Dok se penjete, prolazite pored mnogih trgovina suvenirima, vinom, maslinovim uljem i naravno tartufima. Pogled odozdo na veličinu samih zidina će Vas zapanjiti. Čim se prođu gradska vrata s kulom, dolazi se na mali trg, odakle puca prekrasan pogled na rijeku Mirnu i onaj dio Istre prema Sloveniji. Potom se prolazi kroz još jedna vrata i eto Vas na vrhu. S lijeve strane je veliki trg sa renesansnom gradskom palačom, gradskom ložom, župnom crkvom Sv. Stjepana sa velikim zvonikom, koja se sada obnavlja iznutra. Tu su i crkvice Madonna dei Servi i Madonna delle porte. Na dnu trga je i bunar. S desne strane od ulaza, ispred hotela Kaštel je terasa sa stoljetnim stablima kestenja. Tu počinje i šetnica bedemima grada. Pogled sa njih čine nezaboravan doživljaj. Čudesno je gledati rijeku Mirnu, koja teče dolinom gotovo kao ravna linija, te paralelno uz nju cestu. Za djecu je tu i mali park sa ljuljačkama, pa niti njima neće biti dosadno.


Motovun je medijsku slavu stekao filmskim festivalom, koji se održava krajem srpnja. Tada se okuplja sva filmska elita i svi koji nešto znače u svijetu filma. Naravno mnogo je i drugih slavnih. Na trgu se održavaju projekcije filmova, a nakon toga slijede najluđi partiji, koji se mogu zamisliti. Grad pomalo liči na grad pod srednjevjekovnom opsadom.

         Motovunu ipak ne živi samo od jednog događaja. Tu se stalno nešto dešava. Upravo je sezona šparoga, a na jesen počinje sezona tartufa, najpoznatijih i najboljih na svijetu. Ne samo da ih možete kušati u hrani po restoranima ovoga kraja, već ih možete i tražiti u Motovunskoj šumi, pomoću posebnih pasa tragača u sklopu organiziranih izleta. Najpoznatiji i najskuplji je bijeli tartuf, dok je crni jeftiniji i može se naći na više mjesta u svijetu. Tartufe možete kupiti u malim teglicama, cijele ili naribane u maslinovom ulju ili pripravljene na razne druge načine. Cijena teglice je 50-100kn. Uz njih se kupuju i posebni mali ribeži, sa različitim debljinama rezanja. Mnogobrojne vinske ceste u okolini, te proizvođači maslinovog ulja, garantiraju nezaboravne izlete, degustacije i gastro užitke u mnogobrojnim objektima seoskog turizma.

            Motovun leži na sjecištu tri zemljina energetska meridijana odnosno tzv. “Zmajevih brazdi”. Oni donose pozitivnu, životnu energiju Zemlje, posebno tamo gdje se sijeku. Takav energetski naboj na čovjeka djeluje opuštajuće i smirujuće, povećava mu koncentraciju i duhovnost, odmara i okrepljuje, razvija kreativnost i toleranciju. To je razlog mnogim motovunskim okupljanjima i kreativnim druženjima ljudi iz cijeloga svijeta.

            Pogled sa vrha na istarske krajolike učinit će Vaš boravak u Motovunu vrijednim sjećanja.        

Hotel Kaštel***

            Na samom vrhu Motovuna u adaptiranoj srednjovjekovnoj palači smjestio se mali obiteljski wellness Hotel Kaštel. Hotel nudi smještaj u 33 novouređenim sobama (kategorije standard, suite, superior i  ekskluzivne sa balkonom), sa veoma udobnim krevetima. Pogled iz soba sa gotovo svakog prozora savršen, bilo da gledate na trg ili na okolna brda u daljini. Imali smo osjećaj potpunog opuštanja od buđenja do počinka. Jutarnja kavica ili ručak u hladovini stoljetnih kestenova je nešto što se ne propušta. Uživati ćete u cijenjenoj  istarskoj  gastronomiji, jelima sa šparogama, tarufima, istarskim boškarinom i svakako poznatim istarskim vinima… u a la carte hotelskom restoranu Palladio.

Hotel Kaštel je sa stražnje strane okružen mnogobrojnim terasama, gdje se za veće grupe, a i vjenčanja, održavaju domjenci. Sa njih se pruža prekrasan pogled na okolna brdašca Motovuna i na sam Wellness vrt sa raznim mediteranskim autohtonim biljem i visokim borovima. Wellness vrt je i dio modernog  Wellness & Spa centra koji u svojoj ponudi ima  zatvoreni bazen sa hidromasažom i slapovima, Vip SPA prostorijom za tretmane, masaže i wellness rituale sa jacuzzi kadom, relax krevetom i dva kreveta za masažu ili tretmane za dvoje u isto vrijeme,  sauna oazom sa dva tipa sauna (turska i finska), kneipp koritima, relax prostorijom sa zvjezdanim nebom ….Uglavnom cijelo mjesto je ispunjeno energijom Istre, energijom zemlje, bilja, mirisa, dodira i okusa.

Hotel je idealan i za kongresni turizam što su prepoznali mnogi. U modernim i tehnički potpuno opremljenim dvoranama možete organizirati seminare, konferencije,sastanke, ljetne škole… Duga je lista onih koji su to učinili, bilo da dolaze iz Hrvatske ili inozemstva. Hotel će rado organizirati u vrtu ili na obližnjoj farmi takmičenja u streličarstvu i druge team building aktivnosti. Tamo možete i jahati, voziti bicikle ili šetati prirodom.

Za one nemirnog duha, željnih kretanja, mogu se napraviti zanimljivi izleti po okolini. Gdje god krenete treba vam najviše pola sata vožnje. U podnožju su Livade i Istarske toplice. Posjetite Zvjezdarnicu u Višnjanu i Jamu Baredine, stare gradove Hum, Roč, Grožnjan. Nisu daleko niti Poreč, Umag, Limski kanal, Rovinj, Pazin, Beram poznat po freskama , pa čak niti Pula.
            Više o samom hotelu i njehovoj ponudiu pogledajte na www.hotel-kastel-motovun.hr , jednoj od najboljih i najsadržajnijih internet stranica, koje sam vidio za hotele. 
 
 srpanj/kolovoz 2009 broj 173 svibanj/lipanj 2011 broj 14 

 �

                                                                                         

This entry was posted in Hoteli i apartmani, Istra, Motovun, Putovanja, Toplice i wellness. Bookmark the permalink.

Odgovori