MUZEJ LAVANDE CABRIERES

Očekujete u Provansi beskrajna polja lavande. Nažalost nismo vidjeli niti jedno. Lavandu smo vidjeli samo oko muzeja lavande Lavender Museum u mjestu Coustellet. Inače polja se nalaze u brdima, a zaštićeni brand kozmetike je Le Chateau Dubois. Inače zaštitni znak Provanse je upravo lavanda i koriste se u marketinške svrhe kako bi privukla što veći broj turista. Tako dobro to rade da bismo trebali učiti od njih.

 

U muzeju smo prvo pogledali film o uzgoju i proizvodnji lavande. Može se vidjeti stara oprema pomoću koje se destilacijom dobivalo ulje lavande, način uzgoja i rada u poljima. Ulje se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj inustriji. Za razliku od Fragorand muzeja u Ezu, ovdje se plaća ulaz od 6€ i ne može se vidjeti moderna oprema. Naravno i ovdje posjeta završava u trgovini, gdje se prodaje ulje, hidrolat, sapuni i drugi proizvodi na bazi lavande. U dvorištu se može slikati pored velikog postera ljubičastih polja lavande i prevariti prijatelje.
Malo ljudi zna da se lavanda uzgaja samo u Provansi i to u planinama na većim visinama od 800m. Kod nas i drugdje u svijetu hibridno je napravljen lavandin, koji ima 3 cvijeta na svakoj stabljici pa tako i tri puta više mase za dobijanje ulja. Stoga je ovdje ulje tako skupocjeno. Za bočicu od 30ml ulja treba 3,9 kg lavande, koja se dobije iz 20 grmova s površine u polju od 10,8m2. Vodič nam je rekao da se polja lavande ne idu gledati radi uskih cesta po brdima, mada mnogo agencija upravo vodi u ta brda. Stoga provjerite prije puta što se reklamira u agenciji a što u stvari nudi. Naravno u trgovini smo pokupovali razne proizvode, jer kod nas ima ipak samo lavandin. Koji marketing.


This entry was posted in Cabrieres muzej lavande, Europa, Francuska, Provansa, Putovanja and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori