NAGYKANIZSA I TERME ZALAKAROS

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOtići zimi u kakve toplice uvijek je bila dobra ideja. Kao dijete sjećam se da je moj otac išao u mađarske Harkany toplice, jer je bilo dosta jeftinije. I sam sam bio nekoliko puta. Inače u Mađarskoj ima više termalnih izvora nego u cijeloj Europi zajedno. Uz put se obavljala i kupovina hrane za kuću, natankao rezervoar, jer je i gorivo bilo vrlo jeftino. Kako sam se zadesio kod Varaždina, potražio sam toplice preko granice i odlučio se podsjetiti mladosti. Surfajući na Internetu iznenadio sam se turističkim potencijalom ovoga kraja i odlučio ga malo detaljnije istražiti preko vikenda. Tako sam nakon posjete Varaždinu sa kolegom obišao i Nagykanizsu, terme Zalakaros i Heviz, te prestolnicu Balatona Keszthely.

Nagykanizsa

Nagykanizsa (čitaj Nađkanjiža) se nalazi na autocesticesti M7 Zagreb-Balaton-Budimpešta, svega 27,6 km od graničnog prijelaza Goričan-Letenye. Kako je u Mađarskoj potrebna vinjeta, može se i preko starog graničnog prijelaza, gdje je za sada još uvijek kamionski terminal, te starom cestom br.7. Čak je i kraće 2 km.
Prvi spomen na grad datira iz 1245. godine. Dolaskom Turaka biva uništen, ali nakon svega 90 godina okupacije biva oslobođen i ubrzano se razvija. Iako su carski dvorac i utvrda uništeni do temelja, od njihovih cigli su kasnije izgrađene mnoge zgrade u gradu. Između dva svjetska rata je bio sjedište američko-madžarske naftne kompanije, a kasnije će blizina granice uglavnom određivati njegov razvoj, kroz prekograničnu trgovinu i masovne kupovine hrane, alata, odjeće i obuće građana Slovenije i Hrvatske. U njemu je je poznata tvornica žarulja Tungsram.
Centar grada čini veliki novouređeni trg na kome je zgrada gradske uprave i još nekoliko starih palača. Na trgu je i nekoliko spomenika. Fontana svetog trojstva je iz 1785.godine, Fontana bratskih gradova u obliku monocikla, spomenik palim u prvom svjetskom ratu iz 1930.godine. Posebno je zanimljiva zgrada koja na sebi ima čeličnog viteza u oklopu. Izgrađena je u 18.stoljeću kao trgovina željezarijom i po njemu je dobila. Niz glavnu ulicu je još nekoliko zanimljivih zgrada. U jednoj od najstarijih zgrada iz 1712.godine je smješten Thúry György muzej. Nešto dalje je prekrasna palača gdje je bila poslovnica moćne kuće za osiguranja iz toga doba. Na kraju trga je Donja crkva završena 1714.godine. I ona je izgrađena od starih cigli srušene utvrde, a oltar od turskog nadgrobnog spomenika. Obilazak smo završili ispred robne kuće kod spomenika podignutim 1934.godine u čast palim u bici kod Trianona .

Zalakaros

Zalakaros (čitaj Zolakoroš) je 18 km udaljeno, poznato banjsko lječilište u ovom kraju. Pripada regiji tzv. Kis-Balatona (Malog Balatona), močvarnog dijela, koji pripada nacionalnom parku koji se pruža sve do poluotoka Tihany na sjevernoj strani velikog jezera Balaton. Tu je utočište mnogih ptica močvarica i ljubitelji prirode će svakako uživati.
Zalakaros je malo mjestašce sa mnoštvom parkova i travnjaka i diči se titulom najcvijetnijeg grada Mađarske, mada zimi to ne izgleda tako. Gradić se ubrzano širi zahvaljujući turizmu. Iako je banjsko lječilište, okrenuo se i mlađoj populaciji i nudi moderne spa centre, vodene tobogane, kao i sportove u prirodi, kao biciklizam i hiking, nudeći mnogobrojne rute u netaknutu prirodu. Izrazito je lovno području. Oko mjesta je i dosta vinograda, a uz dobro poznatu mađarsku kuhinju niti ljubitelji dobre hrane neće biti zakinuti.
Na kraju recimo da pored velikog broja bazena u centralnom banjskom dijelu ima dosta hotela sa svojim spa centrima i jako mnogo privatnih apartmana sa veoma povoljnim cijenama, pogotovo od jeseni do proljeća.
This entry was posted in Europa, Madžarska, Nagykanizsa, Putovanja, Toplice i wellness, Zalakaros and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori