NIMES

Još jedan biser toga dijela s mnogobrojnim rimskim ostacima je Nimes. Zovu ga i francuski Rim zbog toga. Osnovali su ga umirovljeni legionari koji su služili u Egiptu. Grb grada je lancima zavezan krokodil za palmu, što simbolizira snagu koja je pokorila tada najveće carstvo. Grb se nalazi na mnogobrojnim stupićima pješačke zone u raznim izvedbama.Zvanično ne pripada Provansi, već je glavni grad regije Languedoc-Roussillon. I on je na rijeci Rohni. Danas ima 150.000 stanovnika i veći je i značajniji od Arla. Bio je to i u rimsko doba, kada je imao 60.000 stanovnika. To je bilo sve do borbi za vlast unutar Rima, kada je stao na stranu poražene frakcije. Tada rimska vlast jača lojalni Arles a Nimes stagnira.


Park
Centralna točka grada je prekrasan veliki trg ili bolje reći park Esplanade Charles de Gaulle, koji zauzima cijeli tri hektara. On je centar mnogih zbivanja u gradu, koji nema veći stari srednjevjekovni trg. U sredini je fontana iz 1845.godine, koja simbolizira snagu četiri rijeke u okruženju grada. U parku je i spomenik velikom državniku i francuskim borcima. Statua velike vučice govori da je pripadao Rimu. Veliki bik kaže da su tu popularne borbe i trke bikova, koje se održavaju u areni u svibnju. Pogledom iz parka dominira toranj prekrasne crkve iz 1864.godine, za koju je kamen temeljac položio sam Napoleon Bonaparte 12 godina ranije. Iz parka duž avenije Feuchères sve do velike fontane ispred željezničke stanice vodi kanal s vodom širine 1,40 m. Simbolizira akvadukt kojim se grad snabdijevao vodom još od rimskog doba. Avenija s drvoredima  i širokom pješačkom zonom u sredini je okružena palačama. S druge strane uz sam park je neoklasicistička palača pravde iz 18. stoljeća i njen novi dio. Grad se obogatio po drugi puta u srednjem vijeku praveći jedra za brodove. kažu da je i Kolumbo ih tu uzeo za svoje brodove na putovanju kada je otkrio Amertiku.

Arena
Konačno na rubu parka se nalazi i možda najočuvanija rimska arena u svijetu, stara više od 2000 godina. Mogla je primiti 26.000 gledatelja. 60 lukova čine zdanje 133m dugo, široko 101m i visoko 21m. Imala je i sustav od platna jedara koji se navlačio i pravio hlad gledateljima. Kada smo bili, upravo su bile probe za veliki događaj Rimljani protiv barbara. Mnoštvo zaljubljenjika u povijest uvježbavalo je scene borbi. U mnogima su uključeni i konji. Turisti iz cijelog svijeta dolaze gledati ove spektakle, koji se održavaju pet večeri. Nažalost ne i mi, jer kada putujete s hrvatskim putničkim agencijama odsjedate u trećerazrednim hotelima usred ničega, udaljenim 15 km od grada. Nikome ne pada napamet da tako nešto uključi u ponudu, a ulaznica je samo 10€. Zato pogledajte što je snimio jedan logger https://www.youtube.com/watch?v=NoMOrdR21Bk . Sam park se pretvorio u tržnicu iz toga doba, gdje su se mogli kupiti ili iznajmiti kostimi, pa je dobar dio stanovnika bio kostimiran. Čak je u blizini formiran rimski logor s šatorima u kome se živjelo tih pet dana i koji je mogao istinski prikazati život iz toga doba.

Stari grad
Tamo gdje su bile sreednjevjekovne zidine sada su avenije s drvoredima. Šetamo jednom koja nosi ime Amiral Courbet. U starom samostanu prirodoslovni muzej i romanička galerija. Crkva Gran temple iz 1792.godine. Stižemo do velikog trga ispred prekrasne neogotičke crkve  Saint-Baudile s dva tornja. Ispred nje napravljen rimski logor od dasaka. Lokalni dnevni list slavi neku obljetnicu i svi dolaze obučeni u odore staroga Rima. Na trgu i jedina ulazna vrata grada Porta Augustus iz 16.godine p.n.e. Unutra je i spomenik ovom imperatoru.
Ulazimo u stari grad. Prolazimo nekoliko manjih trgova i uličica s kafićima i restoranima. Na jednom je romanička katedrala iz 1096.godine s zanimljivom unutrašnjošću i velikom zvijezdom petokrakom. Do nje je u bivšoj biskupskoj palači iz 17.stoljeća povijesni gradski muzej Musée du Vieux Nîmes. Na jednom je zgrada gradske uprave, a na drugom toranj s satom, koji se svuda u svijetu nalazi kao dio vijećnice. Ovdje su ga napravili stotinjak metara dalje. Sve zgrade u gradu su mogle imati tri etaže. U donjoj je bila trgovina ili zanatska radnja. Na katu se živjelo a na drugom katu je bilo skladište, pa se sve dizalo konopima i koloturom.

Najočuvaniji hram antike
Na velikom trgu Maison Carrée je u cjelosti očuvani rimski hram, posvećen tragično stradalim Augustovim usvojenim unucima. Najbolje je očuvana antička građevina u svijetu, jer je stalno bila u uporabi. Dimenzije su 26x14x17m. Jedino je strop oslikan u 19.stoljeću. U početku je bio hram i kršćanska crkva, potom sjedište konzula, privatna kuća, skladište, pa čak i štala. Danas se u njemu prikazuju filmovi o povijesti grada za turiste. Na trgu je i moderno zdanje Muzeja moderne umjetnosti. Dok se vraćamo Bulevarom Victor Hugo, prolazimo pored romaničko-bizantske crkve iz 19.stoljeća s vrijednim freskama.


This entry was posted in Europa, Francuska, Nimes, Provansa, Putovanja. Bookmark the permalink.

Odgovori