ORVIETO


To gradić jedinstvene ljepote, smješten na liticama maloga brda. Podsjeća na naš Motovun. Bio je utvrda sa četiri kule, unutar čijih su zidina stanovnici bili zaštićeni od pljačkaša i raznih vojskovođa koji su harali unaokolo. Sa vrha puca krasan pogled na okolne brežuljke i obrađena polja. Nalazi se u pokrajini Umbrija , a od Rima se nalaza na svega dva sata vožnje. Do vrha se dolazi uspinjačom, sličnom onoj u Zagrebu.


Unutrašnjost brda je ispresijecana mnogobrojnim tunelima nastalim u srednjem vijeku iz raznih razloga. Bila je to prvo potraga za prirodnim spremnicima vode, a služile su i kao spremnici hrane. Danas možete ih obići u sklopu turističke ture koja kreće u 10.30 sati svaki dan.

Na centralnom trgu smještena je jedna od najljepših gotičkih katedrala u Italiji. Izgrađena je 1263 godine od dvije boje kamena (crnog i bijelog) u stilu firentinskih građevina. Prednji dio je završen nešto kasnije i krase ga ogromna Sveta vrata sa još dvoja manja, izrađena sa bakrenim reljefima i malim skulpturama anđela. Cijelo pročelje je na dnu je ukrašeno reljefima i mozaicima od trobojnog mramora, a iznad vrata oslikano slikama sa mitskim motivima. I opet ako se tu uhvatite za nogu anđela i zaželite želju, ona će Vam se ispuniti. Unutra svakako vrijedi vidjeti prekrasno napravljen i oslikan svod kapele, a nekoliko je poznatih srednjevjekovnih slikara dalo svoj pečat unutrašnjosti.

Pored same Katedrale je nekadašnja papinska palača i desetak metara dalje vidikovac odakle puca pogled na okolne brežuljke i obrađena polja.

Ako krenete sa trga u pravcu kule sa satom, koji otkucava vrijeme i upravlja životom gradića kroz stoljeća, proći ćete kroz splet uskih uličica prepunih trgovina autentičnim suvenirima, koje nećete drugdje. Ovo područje je pradomovina Etrušćana, koji su bili poznati po svojoj grnčariji. Mnogi tanjuri, vaze, ćupovi i drugi suveniri se mogu ovdje pronaći. Plijeni njihova ljepota. Ali isto tako mnogi suveniri izrađeni od kovanog željeza, koji simboliziraju srednji vijek. Tu ćete vidjeti viteške oklope, mačeve, kubure, pa i pojas nevinosti, kojim su vitezovi štitili čast svojih gospa. U malom dućanu IL MAGO DI OZ, koji više sliči na muzej, udaljenom dvadesetak metara od kule sa satom naći ćete pored keramike i suvenire i drvene igračke sa početka prošlog stoljeća, replike starih auta i motocikla,razne muzičke kutije, i automate koje su radile kao satni mehanizmi. Ako ništa pogledajte na njihovoj web stranici www.ilmagodioz.org. Možete naručiti i sliku izrađenu od keramičke pločice sa motivom po želji. Cijena 900 eura za otprilike kvadratni metar, koji se sastoji od dvadesetak pločica.

Još nešto što vrijedi vidjeti, a što nećete naći nigdje drugdje. Nekoliko desetaka metara od izlaza sa uspinjače. Bunar Svetog Patricija. Čudna građevina ukopana 62 metra u stijenu sa izgrađenim spiralnim stepeništem, koja je služila za transport vode na površinu. Izgrađena je na mjestu starog etrušćanskog bunara 1527-1537 po nalogu Pape Klementa VII, koji se kao izbjeglica sklonio u Orvieto. Ustvari to je kompleks od devet pećina prepunih etrušćanskih, srednjevjekovnih i renesansnih ostataka a bunar je trebao osigurati vodu i za najdužih opsada grada.Vrijeme posjeta od 10.00-17.45, a ljeti sat duže. Cijena ulaznice 3,5 Eure ili za grupe 2,5 Eura.

Šetajući po samom platou, pronaći ćete još neke zanimljive palače, kapije, crkvice, a možete posjetiti i staro etruščansko groblje i ostatke naselja. U svakom slučaju ako prolazite tu, navratite i provedite nekoliko sati u Orvietu. Nećete požaliti niti ako provedete dan ili dva.

  Ovaj članak je objavljen u časopisu Turistplus  u listopadu 2007.godine u broju 106

This entry was posted in Europa, Italija, Orvieto, Putovanja, Umbria and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori