OSLO

Norveška je prelijepa zemlja, sa mnogo šuma, a najpoznatija je po svojim fjordovima i Vikinzima. Zimi malo možda prehladna za naše pojmove, ali su zato ljeta prava blagodat. Dan traje 20 sati uz ugodnih 20-25oC. Fjordovi, koji se duboko uvlače u kopno, tamnoplavo more i visoke litice su nešto što se rijetko viđa. Tada su najpopularnija krstarenja velikim i luksuznim brodovima. Na dnu jednog takvog smjestilo se i Oslo.


             Oslo je glavni grad Norveške. Ima oko 600.000 stanovnika. To je bogata zemlja, koja zahvaljujući velikim nalazištima nafte i plina u Sjevernom moru nudi svojim građanima izuzetno visok standard i kvalitetu života. Radili ili ne sa 67 godina Norvežane čeka mirovina od koje se lijepo da živjeti. Dječiji doplaci za djecu su visoki, pa ne znam kako im natalitet pada. Uz to stalno smo sretali po ulici trudne majke sa kolicima, u kojima se vozi dvoje ili troje djece, a još toliko ih trčkara okolo. Valuta plaćanja je norveška kruna (NOK).Visok standard povlači sa sobom i visoke cijene, pa vodite računa o tome da je sve od hrane minimalno 2-3 puta skuplje nego kod nas. U nekim restoranima ćete teško proći sa manje od 50-100€ za ručak po osobi. Ali je zato cijena hamburgera skoro kao kod nas, ali ne i  pizza koja je 100-200kn. Uz nju se dobije i salata. Posebno je skup alkohol, čak i u trgovini, gdje konzerva piva košta 25-30 kn, a u restoranu trostruko. U trgovini alkohol ne možete kupiti cijeli dan, već tek od podne pa do 18.00, a vikendom dva sada duže. Da turistima malo olakšaju, u hotelskim sobama se nalazi električno kuhalo vode i besplatno izbor čajeva, kave i kakao napitka. Kava koju inače piju nema nikakve sličnosti sa našom, pa eto prilike da ju sami skuhate, ako ponesete vrećicu mljevene od kuće.
            Cijene smještaja u klasi 3* u hotelima nisu tako previsoke. Međutim dobro pazite kada birate hotel, da ne dobijete hotel sa krevetima na kat, ili sobu bez prozora ili sa zajedničkim WC-om i kupatilom. Većinom su to ustvari hosteli za mlade, koji imaju i sobe za desetak osoba. Što bliže centru ili što poznatiji hotelski lanac to cijena viša. Najskuplji je Grand hotel u kome odsjedaju dobitnici Nobelove nagrade za mir i druga elita. On se nalazi na centralnom trgu. Mi smo odsjeli pedesetak metara dalje u jednom od tri hotela norveške grupacije P-hotels. Dobra cijena, izvrsna lokacija i klasičan solidan hotel, koji svojim gostima nudi besplatni wireless internet i u dvorani za druženje dva računala.

OSLO PASS

            Mnoge znamenitosti Osla se nalaze oko centra i lako se mogu obići pješice. Međutim do nekih glavnih atrakcija se mora lokalnim prometom. Oslo ima dvije metro linije, tramvaje, autobuse i brodiće. Cijena vožnje je dosta visoka, pa ako još želite ući u muzeje, gdje su također dosta skupe ulaznice, najbolje je kupiti Oslo Pass u turističkoj zajednici ili preko Interneta na www.visitoslo.com , koji vrijedi  24, 48 ili 72 sati od prvog korištenja. Pored besplatnog javnog prijevoza i parkinga, besplatan je i ulaz u gotovo sve muzeje, a dobije ze 20% popusta za neke restorane i trgovine.

Centar

            Glavna arterija Osla je pješačka zona Karl Johansgate, prepuna prekrasnih zgrada, koja počinje od željezničke stanice, prolazi velikim trgom na kojem je norveški parlament Stortinget u građevini iz 1866.godine, Grand hotel, kazalište, univerzitet i na kraju veliki park i kraljevski dvorac Slottet. Izgrađen je u prvoj polovini XIX.stoljeća. Tamo i danas živi kraljevska obitelj, ali se može posjetiti dio i unuta. Svaki dan u 13.30 ispred je smjena straže, koja dolazi gradom iz tvrđave u pratnji limene glazbe. Najpoznatiji norveški pisac Ibsen je imao stan malo iznad zgrade kazališta i ispod dvorca (danas je tu veoma zanimljiv Ibsen muzej). Svaki dan je išao istim putem do kazališta i točno u podne do Grand Hotela, gdje je uvijek sjedio za istim stolom. Tim cijelim putem su u asfaltu upisane riječi „Koračate Ibsenovim stopama“.
Dio oko željezničke stanice je novi dio grada, sav u staklu, sa novim autobusnim kolodvorom (City terminal), najvećim shoping centrom City Oslo, nešto manjim By Porten i najvišom zgradom Osla, novim Blu Radisson hotelom.
Tu je u blizini i katedrala ili Oslo Domkirke iz 1697 godine koja je tijekom stoljeća bila nekoliko puta renovirana. Zadnja je iz 1950.godine, kad je Oslo slavilo 900-tu obljetnicu osnutka. Tada je u nju vraćena zavjesa oltara, govornica i krstionica, koji su čuvani u Muzeju primjenjene umjetnosti. Neobična unutrašnjost jarkih boja, pomalo odudara od klasičnog poimanja unutrašnjosti crkve. U njoj se često održavaju večernji koncerti.

Obala

Na obali pored željezničke stanice je novo monumentalno zdanje opere od bijelog kamena, koje se ukoso diže sa obale. Pozornica je 18 metara ispod nivoa mora. Imali smo sreću i prisustvovali izvedbi  australske grupe 10 tenora, koji su na plutajućoj bini u moru izveli nezaboravan koncert. Gledatelji su bili sjedili na krovu opere. Mnogi su donijeli svoje stolice, jastučiće i uživali u mješavini poznatih operskih arija i najpoznatijih zabavnih pjesama. Vrhunac je bila Boemska rapsodija grupe Queen, kada smo mislili da je izvodi glavom i bradom Freddie Mercury. Prostor do stanice uskoro će biti pješačka zona, jer se gradi i drugi niz tunela ispod Osla, kuda će biti usmjeren promet. Jedan tunel je već u funkciji.
Akerhus palača i tvrđava se nalazi nedaleko od Opere, željezničke stanice. Kralj Haakon V Magnusson naredio je gradnju 1299. godine. Mnogo puta je dograđivana tijekom stoljeća, ali kamene zidine i središnji srednjevjekovni toranj ove impozantne utvrđene palače se vide i sa mora i iz drugog djela grada Akker Bruggea. Dvorac je renoviran u 17. stoljeću , sa veličanstvenim dvoranama za gozbe i prijamnim sobama. U podrumima su tamnica i podzemni prolazi. Pogled sa zidina na Oslo je zaista veličanstven, posebno po lijepom vremenu. Danas ispred zidina tvrđave više nisu usidreni ratni jedrenjaci, već cruiseri kao MSC Orchestra. I da ironija bude veća sa vrha bedema gledate ju u visini tek pete palube.
Vijećnica grada Osla (Radhus) je centralno mjesto na obali. Otvorena  je 1950. godine u sklopu proslave 900-te obljetnice grada. Izrađena je od crvene cigle sa dva tornja i polukružnim unutrašnjim trgom. Unutrašnjost sva sa šarenim freskama i muralima, sa  temama iz norveške povijesti i kulture, koje opisuju svakodnevan život i Vikinšku mitologiju. Tu se zimi dodjeljuje Nobelova nagrada za mir. Ispred je veli trg, na kojemu se održavaju i druge svečanosti i okupljanja, pa i Oslo Pride festival , a tu završava i poznata Pride parada, koja ide ulicama Osla.Odmah do Vjećnice je i Nobelov muzej, sa zanimljivim prezentacijama dosadašnjih dobitnika nagrade za mir.
            Na kraju se dolazi do starog brodogradilišta Akkers Brygge, koje je danas pretvoreno u niz skupih restorana, shoping centar i poslovne zgrade. Kombinacija staroga i modernih materijala poput stakla dala je ovom dijelu prepoznatljiv izgled. Tu je uvijek krcato. Plesne škole jednostavno donesu ozvučenje i odjednom svi plešu i prijavljuiju se na napredne tečaje plesa. Odatle polaze i brodovi po unutrašnjosti fjorda, koji je dug stotinjak kilometara. Oko Osla su 42 marine. Neke su ogromne i vozite se pored njih po nekoliko minuta. Ipak mjesto na vez se čeka godinama. Očigledno svi imaju brodove i jahte. 

Muzeji

Kratkom vožnjom trajektom ili autobusom iz centra Osla se dolazi na poluotok Bygdøy. Tu se nalazi 5 muzeja, koje govore o norveškoj povijesti.
Norsk Folkemuseum je jedan od najvećih muzeja na otvorenom u Europi. Tu su raznolike građevine iz različitih dijelova zemlje gledano kroz prizmu povijesti. U jednom dijelu se nalaze farme i štale, u drugom gradić sa dućanom, kućama i ranom benzinskom pumpom iz prve polovine prošlog stoljeća. U svim kućama su živi ljudi obučeni u nošnje toga vremena, koji zaista peku kruh, vezu stoljnjake prodaju već zaboravljenje slatkiše, plešu i sviraju, pa čak ćete vidjeti razred pun djece i učiteljicu. Obavezno treba pronaći  staru drvenu crkvu, koja je iz XII.stoljeća. Bila je na drugom mjestu, ali je na danšnju lokaciju prebačena 1880.godine nakon rekonstrukcije. Unutrašnje slike su originalne. Takve crkve se ne nalaze nigdje u svijetu, jer su većinom stradale u požarima.
Kratka šetnja dalje nas dovodi do muzeja vikinških brodovaVikingskipshuset. Izloženo je nekoliko brodova i ponešto iz života Vikinga. Brod Oseberg je iskopan 1904. godine, a datira iz 800. godine i bio je najbolji brod u floti. Tu su također predmeti iz pogrebnih prostorija, gdje su jednom prilikom pronađena dva kostura među svojim zlatom i draguljima. Najveći  i najbolje očuvani brod brod je Gokstad ali je njegovo blago opljačkano.
Petnaestak minuta dalje na obali se nalaze tri muzeja. Pomorski muzej Norsk Sjøfartsmuseum prikazuje povezanost mora i čovjeka u norveškoj povjesti, od Vikinga preko ribarstva do tankera s naftom. Tu je i galerija slika sa temom more. Vani je spomenik norveškiim mornarima, koji su stradali u II Svetskom ratu i replika Gjøae, prvog broda koji je plovio kroz Sjeverozapadni prolaz.
U muzeju Frammuseet, nalazi se polarna lađa Fram iz 1892. godine, u kojoj je Fridtjof Nansen plovio prema Sjevernom polu i Roald Amundsen prema Antartiku. Cijeli brod se nalazi u ogromnoj zgradi izgrađenoj u obliku gigantskog šatora. Na brod se može ući i pod palube i vidjeti kako se živjeli mornari na tim putovanjima, njihovu odjeću, oružje alat.
Muzej Kon-Tiki sadrži dva slavna splava Thora Heyerdahla, Kon-Tiki, i slamnati, Ra II, kao i ostale predmete korištene na putovanjima, slike, multimedialne projekcije, kipove sa Uskršnjeg otoka i gigantskog prepariranog morskog psa. Sve je obasjano jakom žutom svetlosti i imate osjećaj da ste došli u neki show program, a ne muzej. Pravi zanimljiv moderan muzej.
            Nacionalna galerija (Nasjonalgalleriet) je u centru grada iza zgrade Univerziteta. Pored  slika norveških majstora, koji svojim djelima vjerno dočaravaju ljepote fjordova, šuma mora, života na selu, tu su i djela Gauguina, Picassa, Cezanna i El Greca. Mada Edvard Munch ima svoj muzej na drugom kraju grada, nekoliko soba je sa djelima toga najzačajnijeg norveškog umjetnika, uključujući jednu verziju Krika, njegove napoznatije slike. Druge dvije su u Munch muzeju, a četvrta je u jednoj privatnoj kolekciji.
            Još je mnogo muzeja u Oslu vrijednih za obići ako se ima vremena, kao moderne, prirodoslovni, arhitekture i dizajna itd.


Parkovi

            Oslo se ponosi brojnim parkovima i zelenilom. Kažu za se be da su zeleni grad. Nakadašnja farma, sada je Frognerpark u elitnom dijelu grada sa ambasadama, gdje je kvadratni metar stana iznosi 7000-8000€. Tu se nalazi Vigeland muzej na otvorenom ili Vigeland park. Poznati umjetnik Gustav Vigeland je napravio 212 brončanih i kamenih skulpura i poklonio ih gradu, uz uvjet da park ne bude niti jedan minut zatvoren za posjete i da ulaz bude besplatan. Sve su skulpture gole, osim njegove i poredane duž 850 m duge linije sa centralnim stupom i skulpturama oko njega. Sve prikazuju i slave život i odnose među obitelji, ljudima i djecom.
            Do poznatog skijaškog centra Holmenkolen sa velikom skakaonicom može se doći redovnom metro linijom. Tamo su održane zimske olimpijske igre, a tome u čast svjedoči i muzej. Pogled sa skakaonice je veličanstven i za lijepog vremena vidi se Oslo kao na dlanu.

rujan/listopad 2010
broj 10


This entry was posted in Europa, Norveška, Oslo, Putovanja and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori