PADOVA

Iako na križanju glavnih prometnica Italije, turisti iz hrvatske Padovu nepravedno zaobilaze. Smatra se da je najstariji grad na sjeveru Italije, nastao još 1183.godine pr.Kr., a odmah nakon Bolonje ima drugi najstariji univerzitet na svijetu, osnovan davne 1222.godine. Danas je Padova grad mladosti sa svojih 60.000 studenata iz cijelog svijeta. Mnoge palače i crkve su poznate po freskama Giotta i drugih majstora i zaista se ima što vidjeti. Milijuni vjernika dolaze svake godine odasvud  posjetiti veličanstvenu baziliku Sv.Ante i pomoliti se uz njegov grob i relikvije drugih svetaca.

Padova je nekada bila utvrđen grad, a za vrijeme venecijanske vlasti zidine od cigle su obnovljene i pojačane, te napravljeni obrambeni kanali, koji su ujedno i bili plovni put do Venezije preko rijeke Brente. Zidine su i danas mjestimično vidljive, ali više o tom periodu svjedoče deseci ulaza u grad i njihove utvrđene kamene porte.

TRGOVI I PALAČE

Unutar toga povijesnog dijela, sjeverni dio je čine uske uličice i nekoliko prekrasnih trgova sa desecima još ljepših palača. Najimpresivnija i najveća je Palazzo Ragione. Izgrađena je na 90 stupova. Donji dio gdje je tržnica datira još it 1166.godine, dok je kat i impozantna sala (81m x 27m, visine 40m) izgrađeni 1219.godine. Zidovi su kompletno oslikani sa 500 fresaka, dok drveni strop simbolizira dno čamca okrenuto naopako. Unutra je ogromna drvena statua konja. Nekada je služila kao građanski sud i sala je bila podijeljena na tri dijela. Oko palače se nalaze trgovi Piazza delle Erbe i Piazza della Frutta, koji su prijepodne prepuni štandova sa voćem, povrćem i tekstilom. Tradicija duga 800 godina. Na njih se nastavlja Piazza dei Signori sa Torre dell Orologio i Palazzo del Capitanio, palača i veliki toranj sa astrološkim satom. Četvrti trg je Duomo, onaj ispred katedrale. Sama unutrašnjost katedrale nije baš impresivna. Jedino njena krstionica se može pohvaliti vrijednim freskama. U biskupskoj palači se nalazi muzej sa zbirkom slika, skulptura, rukopisa i nakita. Ljubitelji poezije mogu posjetiti Petrarkinu kuću. Šetajući starim gradom da se primijetiti da gotovo sve uličice imaju kolonade i nadsvođene trotoare, kako bi građani bili zaštićeni od kiše i sunca. Ta filozofija se prenijela i na nove zgrade.

Ako tražite mjesto gdje se stanovnici Padove najviše okupljaju, morate otići do glavne trgovačke ulice VIII.febraio i trga Cavour gdje se može sjesti na klupe i odmoriti. U Palazzo Moroni je sada gradska uprava. Pored nje je sada kultno mjesto caffe Pedrochi u palači iz 1831.godine. Zovu ga caffe bez vrata, jer do prvog svjetskog rata bio je otvoren dan i noć. Nažalost ako dođete u vrijeme Ferragoste biti će zatvoren, kao i mnogo toga u Padovi. Ali zato će vas obradovati ponuda kapučino+kroasan za svega 1€ u kafiću prekoputa. Turiste malo ljuti i zatvaranje većine muzeja i crkava od 12.00-15.30, pa je dosta teško isplanirati obilazak, a često se morate vraćati dva puta i gubiti dragocjeno vrijeme. Na katu, u dvoranama od kojih su neke imale i pozornicu je muzej.

UNIVERZITET U PADOVI  

Prekoputa gradske uprave i caffea Pedrochi je Palača Bo (XIV-XV.st.). Tu je oduvijek bio smješten dio Univerziteta u Padovi. Kroz vođenu turu zaista vrijedi vidjeti učionice i svečane sale ukrašene sa stotinama grbova rektora, freskama poznatih studenata i naravno drvenu katedru sa koje je predavao Galileo. Čudno je vidjeti mali drveni amfiteatar na katedri anatomije iz 1594.godine, gdje su studenti stojali u 6 redova i posmatrali obdukcije. Na dnu je bio stol sa tijelom, koje baš i nije bilo lako nabaviti. Stoga su se leševi krali sa groblja. Prisustvovati je bilo stravično, jer uz slabu svjetlost svijeća, postojala je opasnost da policija upadne i sve pohapsi. Niti crkva baš nije blakonaklono gledala na sve to. Stoga se na donji dio stola pričvršćavala neka životinja. Kada bi policija upala, ploča stola bi se samo okrenula, tijelo bi palo u potok koji je bio ispod i odplutalo, a na stolu bi ostala žitovotinja, koju su navodno secirali. Kako bi se smanjila napetost, uvijek je orkestar sa lutnjma svirao tihu muziku. Znate li da je prva žena koja je opće diplomirala u svijetu bila brilijantna Elena Lukrezia Cornaro Piscopia i to tek 25.6.1678.godine u Padovi? Poticala je iz venecijanske plemićke obitelji. Zbog velikog interesa, obrana doktorata iz filozofije se održala u prepunoj crkvi Svetog Antona, uz velike ovacije i aplauz prisutnih profesora, studenta, venecijanskih senatora i gosti sa drugih univerziteta.  Padova i danas slovi kao izrazito jak univerzitetski centar, te su njeni studenti dobrodošli svuda po svijetu. Velika istraživanja se provede posebno u oblasti medicine i novih nanotehnologija.

KAPELA SCROVEGNI

Uz samu rijeku se smjestio park sa ostacima rimske arene. Iako se radi o svega 2-3 metra visokim i dosta tankim  zidovima, prostor je iskorišten za ljetnju pozornicu. Pored arene je crkva i muzej Eremitami, u okviru koga je famozna kapela Scrovegni nastala 1303.godine. Dvije godine je trebalo Giottu da je oslika freskama gdje dominira plava boja, pogotovo na svodu, koja je u to doba bila izuzetno skupa. Neke su motive kopirali kasnije i drugi poznati umjetnici po drugim crkvama. S jedne strane je raj a sa druge pakao. U nekim slikama je Giotto hrabro pokazao da se odlazak u raj može i kupiti, a nije se libio niti da naslika biskupa , kojem iz usta umjesto jezika izlazi zmija. Tu je ponovo primijenio zaboravljenu tehniku još od propasti rimskog carstva te radio zidove i stubove od lažnog mramora, koja će se poslije često pojavljivati kod drugih umjetnika. U istom trgu je i Palazzo Zukerman u kojoj je Muzej Padove, sa postavkama keramičkog posuđa, namještaja  i odjeće plemstva i veoma vrijednom numizmatičkom kolekcijom fondacije Bottacin. Da ne bi sve bilo staro makar pet stoljeća, izgrađen je prije pet godina spomenik žrtvama stradalim u New Yorku u terorističkom napadu 11/9/2001. Materijal staklo, okružen vodom, uz igru svjetlosti simbolizira toleranciju i budućnost bez terorizma.

TRG KOJI PRIČA

U južnom dijelu grada je ogromni 90.000 m2  veliki trg Prato dello Valle. Od njega je u Europi veći samo Crveni trg u Moskvi. Na mjestu nekadašnjeg starog rimskog trga , zamišljen je i izgrađen 1775.godine kao mjesto gdje će se održavati sajmovi i gdje će kroz skulpture biti odana počast svim zaslužnim i poznatim stanovnicima Padove. Zovu ga još i kazalište statua koje govore. Trg je velika eliptična površina, koju okružuje široka cesta i redovi palača.  Ogromni travnjak presjeca eliptični vodeni kanal, oko koga su s obje strane redovi statua. Ukupno ih je 78. U park se ulazi preko preko četiri kamena mostića, dok je u sredini fontana. Građanima Padove služi za odmor i šetnju, te igru sa djecom. Mnogo mladih leže u travi u hladovini drveća i čitaju. Subotom i dalje ima svoju prvobitnu namjenu, kada ga ispune stotine kombija i kamiončića sa raznim štandovima. Prodaje se sve, počev od hrane, odjeće, obuće, tehničkih uređaja, autodijelova i roba zaboravljenih zanata.

SVETI ANTE PADOVANSKI

Na jednom kraju trga Prato dello Valle je i velika Basilica Santa Giustina. Po veličini je deveta u kršćanskom svijetu. Napravljena je u XVI.st., ali neki njeni dijelovi su izgrađeni još u VI.st, pa na taj način predstavlja i najstariji sakralni spomenik u gradu. Unutrašnjost nije tako impresivna kao kod Bazilike Svetog Ante, koja se nalazi na obližnjem trgu El Santo. Ona je najznačajniji spomenik Padove ali i jedan od najznačajnih kod kršćana. Gradnja je započeta 1232.godine, a dograđivana je kroz stoljeća. Pored nje sa trga se ulazi u freskama prekrasno oslikan Oratorij i kapelu koja je služila kao škola. Iza same bazilike je manastirski kompleks sa zgradama i četiri unutarnja dvorišta. Tu je i muzej. Prvo što će Vas zapanjiti u samoj bazilici su skulpure i duboki reljefi, koji su na svim zidovima, stupovima, pa čak i kupolama. Posebno se ističe kapela sa grobom Svetog Ante i kapela sa relikvijama, gdje je izloženo mnoštvo zlatnih kaleža, križeva i drugih predmeta. Nekoliko kapela je sa freskama koje su zaštitni znak grada. Na trgu ispred je Donatelov konjanik. Zanimljivo je da je to prva izrađena skulptura konjanika nakon propasti Rimskog carstva. Prekoputa je renesansna vila Loogia e Odeo Cornaro naravno sva u freskama.

BOTANIČKI VRT

U tom dijelu je i prvi universitetski botanički vrt u svijetu i jedan od najstarijih uopće. Nije veliki i možda nije tako impresivan kao neki drugi, ali sadrži preko 6000 raznih vrsta. Osnovan je 1545.godine sa ciljem proučavanja ljekovitih biljaka, a i danas služi za obuku studenata. Tu se uzgajaju i neke već gotovo nestale biljke iz sjevrene Italije, a kuriozitet je 426 godina stara palma, koja je inspirirala Goetea, pa je od tada nazvana po njemu.

PADOVA CARD

Turistička zajednica Padove u želji da promovira što bolje svoj grad, te da turisti vide što više, ponudila je Padova Card, jedinstvenu ulaznicu za najznačajnije spomenike i muzeje, besplatnu vožnju gradskim prijevozom i parking osobnog auta. Dvodnevna košta svega 16€, a trodnevna 21€. Bez nje posjeta navedenim atrakcijma bila bi trostruko skuplja.

U okolici Padove vrijedi posjetiti neka manja mjesta, koja su sačuvala svoje zidine i kule i djeluju poput zamaka iz filmova. Spomenimo gradiće Cittadellu, Este, Monselice, Montagnana, kao i nadaleko poznate Terme Eauganee.


Skraćena verzija članka objavljena je u Croatian Travelleru u broju 16 za rujan/listopad 2011.  
Padova
Objava na portalu Poslovni savjetnik  24.6.2013.
 Portal1
This entry was posted in Europa, Italija, Padova, Putovanja, Veneto and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori