PARIZ

Pariz je najposjećenija turistička destinacija sa 28 milijuna turista godišnje. Za vidjeti sve treba Vam nekoliko posjeta. Opisati ga na dvije stranice nemoguća misija. Stoga ideja je pobuditi maštu i nabacati ono vrijedno za vidjeti. Pariz je grad monumentalnih građevina i još većih trgova i parkova. To je grad umjetnosti, ljubavi, avanture, gastronomije.           


Eiffelov toranj

 Simbol Pariza je svakako Eiffelov toranj, visok 320 metara, napravljen 1889 za svjetsku izložbu i stogodišnjicu Francuske revolucije. Trebao je biti srušen 20 godina nakon izgradnje, ali zahvaljujući anteni radio stanice je opstao. Povlačeći se iz Pariza Hitler je naredio da se sruši, kao i sve druge vrijedne zgrade, ali glavnokomandujući njemačke vojske je odbio izvršiti naređenje. Noću je toranj obasjan sa 20.000 lampi plavičaste svjetlosti ili kao da milijuni iskrica padaju sa njega. Zbog velike potrošnje pale se noću svega par puta u vremenu od 5-10 minuta.
Na 4 ulaza red od stotinjak metara. Liftovi voze do drugog  i trećeg kata. Odozgo prekrasan pogled na široke bulevare i ulice sa drvoredima, ogromnim parkovima i još većim zgradama. S jedne strane tornja su Marsova polja, park sa širokim travnjacima, a nekada konjički poligon obližnje vojne škole smještene na drugom kraju parka. S druge strane preko Sene i mosta je  palača Chaillot izgrađena kao francuski paviljon za svjetsku izložbu sa ogromnom fontanom ispred. Tu su sada 4 muzeja (mornarice, čovječanstva,spomenika i filma). Između dva polukružna krila je kazalište Trocadero sa 3000 sjedećih mjesta.
Ne propustite odmah ispod tornja se ukrcati na brodove koji voze Senom i napraviti jednosatnu turu i vidjeti sve značajne građevine načičkane na obje obale. Muzeji d´Orsay i Louvre, staklene kupole Grand Palaisa i druge palače, te katedrala Notre Dame, koji izmamljuje uzdah i pljesak kod turista. Potom povratak uz drugu obalu, a sve to prolazeći ispod dvadesetak mostova. Možete i ručati ili čak večerati uz svijeće dok plovite.

Champs Elysees

 Drugi simbol Pariza je Slavoluk pobjede ( Arc de Triomphe) smješten u ogromnom kružnom toku trga Etoile, iz kojega se zvjezdasto širi 12 bulevara.  Slavoluk je napravio Napoleon u čast pobjede svoje vojske. Ispod njega je promarširao još dok je bio drvena maketa, ai kasnije kad je završen u svojoj pogrebnoj povorci na putu u mauzolej. Na vrh se može popeti sa 250 uskih stepenica i pogledati mali muzej i okolne bulevare sa visine od 50m.
Najpoznatija  i najšira avenija je Champs Elysees, prepuna trgovina i restorana. Tu su i neki eksluzivni dućani kao Louise Vitton, a i Peugeot i Mercedes imaju spektakularne izložbene salone.
Široki redovi drvoreda prerastaju u park, na čijoj se desnoj strani smjestio Grand Palais, palača sa najvećim staklenim krovom u Europi. Izgrađena je bila za svjetsku izložbu, a danas sjedište nekih muzeja i drugih kulturnih zbivanja. Više pogledajte na www.grandpalais.fr.
Potom avenija izbija na Senu i trg Place de la Concorde, sa egipatskim obeliskom u sredini. Dalje se nastavlja park Jardin des Tuileries, sa fontanama, kafićima i velikim karuselom iz koga se isto tako predivno vidi Pariz. Na kraju sve završava u dvorištu Luvra na velikoj staklenoj piramidi i fontanama. Zgrada Luvra se proteže 700 metara uz obalu Sene.  To je naveći svjetski muzej sa najvrednijom zbirkom umjetnina i legendarnom Leonardovom Mona Lizom. Ispod njega napravljen novi dio sa trgovačkim centrom sa 45 trgovina i 15 restorana.
Na istom pravcu ali sa druge strane Slavoluka na krajevima Avenija Velike Armije i Charles de Gaulle smjestio se moderni dio grada, sav u staklu.  Le Grande Arche, veliki kvadratni prsten, podignut čast 200 godina Francuske revolucije. Cijeli taj pravac odatele do Luvra je dug 10 km i prekrasno se vidi iz visine.

Napoleonov mauzolej

 Od mosta Aleksandra III i palače Grannd Palais, proći ćete parkom ispred velike palače Hotel des Invalides. Dao ju je napraviti Napoleon za ratne invalide. Smještaj, hrana, te pola litre bijelog i pola litre crvenog vina svaki dan. Tko bude uhvaćen pijan se izbacivao van. Danas je to Vojni muzej (Musée de l`Armée), gdje se na stražnjoj strani nalazi i Napoleonovov mauzolej. Ispod velike kupole je smješteno u 7 kovčega tijelo Napoleona. Svi koji dođu da bi vidjeli grob, moraju se nasloniti na kružnu kamenu ogradu i time pokloniti velikom vojskovođi.

Katedrala Notre Dame

 Na najvećem ostrvu Sene  smjestila se poznata rano gotička katedrala Notre Dame sa odrezanim tornjevima. Tek krunidbom Napoleona za cara, postaje prvostolnica. Ustvari Napoleon se sam okrunio, uzevši krunu iz ruku Pape. Time daje na znaje svijetu da je i iznad crkve. Poslije ju je proslavio Viktor Igo sa svojim romanom Zvonar Bogorodične crkve.

Na ostrvu se nalazi i druga poznata crkva Sainte Chapelle izgrađena za svete relikvije, kupljene iz Jerusalema. Do nje je Palača pravde gdje je i danas ministarstvo pravosuđa. U okviru kompleksa je i muzej Conciergerie, u kome je bio zatvor, gdje su osuđenici čekali svoj red na giljotini. Bile su tri vrste ćelija. Sa slamom na podu za sirotinju, sa krevetom gdje se nešto malo plaćalo i za plemstvo sa dodatnim stolom, perom, papirom, lojanicom i hranom izvana.  U nastavku je i Kraljevska palača iz VI stoljeća,sagrađena od prvog francuskog kralja Clovis. U XI i XIV stoljeću doživljava preinake i danas grandiozno dominira obalom Sene. Na jednoj od kula nalazi se i najveći i najstariji sat Pariza.

Što još vidjeti

 Palača Hotel de Ville je danas vjećnica, Toranj Saint-Jacques,Crkva Saint Germain L`Auxerros odmah pokraj Luvra, čije je zvono najavilo pokolj protestanata. U blizini je i moderno zdanje Pompidu multimedijalnog centra, zgrada Burze, veliki park na mjestu nekadašnje veletržnice Les Halles (poznate kao stomak Pariza), sada sa modernim zdanjem shoping centra i crkvom Saint-Eustache.
P
anteon hram revolucionarima a na kraju i poznatim ličnostima (piscima, naučnicima, generalima, političarima. Neki su tu i pokopani. Odmah pored je crkva Saint Etienne sa zlatnim kovčegom i jedinim kamenim poprečnim balkonom i stepeništem. U tom dijelu Latinske četvrti je Saint Germain des Pres i Sorbona, sa mnogim palačama u kojim su se smjestili pojedini fakulteti. To je najstariji dio grada sa ostacima Rimskih terma.

 Monmartre

 Najviši dio Pariza je Momartr u XVIII arondismanu. Sačuvao je izgled starog Pariza sa uskim krivudavim ulicama i starim kućama. Nekada je to bilo selo pokraj grada, gdje se jeftino živjelo uz još jeftinije vino sa okolnih vinograda. Prošlog stoljeća, ali i danas je centar umjetničkog i boemskog života.  Mnogi slavni slikari su tu proveli dobar dio života, slikajući njegove ulice, kavane, zabavna kazališta, i druge čuvene ličnosti. I danas je tako na centralnom trgu gdje prodaju svoje radove u akvarelu, ulju, slikajući portrete i karikature.
Na Monmartru nalazi se i bijela romanička Bazilika Sacre Coeur (Svetog Srca Isusovog) s kraja XIX stoljeća, sa velikom i još dvije manje prekrasne kupole. Odmah pored je crkva St. Pierre, jedna od najstarijih pariših crkvi, koja sadrži čak neke originalne rimske stupove u sebi i u kojoj se molio i Dante.  Mnogi restorani su znamenitosti muzejske vrijednosti.  La Maison Rose, Lapin Agile Cabaret ( Kabare kod brzoga zeca) iz 1855, Auberge de la bonne Franquette i le Consulat i mnogi poznati bistroi. Sjedeći za nekim od stolova, možete biti sigurni da su tu sjedile i mnoge slavne ličnosti. Ljubitelji muzeja mogu posjetriti muzej Monmartr i Dalijev muzej. Čak je i jedini preostali vinograd muzej, koji proizvede nekoliko stotina boca vina godišnje. One se prodaju na aukciji na festivalu vina prve subote u listopadu.
Nedaleko je i poznato groblje Monmartr, na kome su sahranjene mnoge poznate ličnosti.

Kabare

Najpoznatija zona gdje se dobro jede i zabavlja je Latinska četvrt na križanju bulevara San Žermen i San Mišel. Cijene niže nego drugdje. Mnogi imaju muziku uživo. Ispred grčkih restorana vlasnik razbija tanjure i poziva Vas na ludi provod unutra. Nama ukusu najbliži su razni kebabi, girosi, prasići, i koljenice na ražnju, morski specijaliteti. Tu su i talijanski restorani sa paštama i pizzama, tuniske i turske slastičarnice. Sve je krcato, posebno uveče kada se mjesto teže može naći.
Boulevari Clichy i Rochechouart, trg Pigal u donjem dijelu Montmartra su poznati kao centri noćnog života, sa mnogim multipleks kinima, barovima, restoranima, kabareima, i sex show programima. Najstarije kan-kan kazalište je Elysees Montrmartre Theatre. Najpoznatiji je Moulin Rouge sa najboljim program u Parizu. Tu su u blizini i Crazy horse ,  Nouvelle, koji je nešto manji i skoro upola jeftiniji, sa izvrsnim programom. Pored plesača i  plesačica u toples kostimima sa tangicama, uz mnogo perja, šljokica, slijede točke akrobata, žonglera, pjevača šansona, pantomimičara. Dvosatna predstava brzo prođe, a kulminacija je svakako kan-kan.

Muzeji

Kako bi se izbjeglo čekanje u redovima na kupovinu karata, na ulazu svakog pojedinog muzeja, može se kupiti Paris museum pass, ulaznica za pedesetak državnih muzeja. Mlađi od 18 godina imaju besplatan ulaz. Pogledajte na www.parismuseumpass.com .

Pored Luvra obavezno posjetiti i d`Orsay sa zbirkom impresionista, a ostale po želji. A što reći za Versailles i njegovih 800 ha parkova, 42 km staza, 55 fontana i bazena, 400 skulptura. Što reći za prekrasne dvorane kao Dvorana ogledala, slike, stropove. To se jednostavno mora vidjeti. Pogledajte kako to izleda  i iz ptičje perspektive ovdje.

 Shoping

 Nekome je Pariz sinonim za shopping.  Možete u kupovinu u ulicu Rivoli, koja je pokraj muzeja Luvr, ili u shoping zonu kod Opere u Galeries Lafayette ili u neki od mnogobrojnih shopping centara. Ulica visoke mode u kojoj su samo butici najpoznatijih kreatora bi se trebala zaobići u velikom luku. Ona se i davno prije zvala Ulica ŠIK-ŠEK-ŠOK, što znači da je tamo je sve veoma šik, ali kad nemate novaca napišite šek (ček), a kada on dođe na naplatu slijedi šok (mužu).

Jedna od verzija članka je objavljena u časopisima: 

rujan 2008.god. broju 164 listopad 2008.god. broj 117
This entry was posted in Europa, Francuska, Pariz, Putovanja. Bookmark the permalink.

Odgovori