PERUGIA PRESTOLNICA UMBRIE

0

Glavni grad talijanske regije Umbrije je Perugia ili Peruđa, grad sa preko 150.000 stanovnika. Stari grad se smjestio na bedemima na brdu i prepun je oronulih kuća nabacanih oko uskih uličica i trgova. Oko njega se širi novi dio grada. To je prvi talijanski grad, koji je uveo besplatne pokretne stepenice za kretanje unutar gradskih zidina, a od 2008 i Minimetro (MM), futuristički tramvaj, koji se kreće iznad i ispod gradskih ulica i trgova. Glavna ulica starog grada je Corso Vanucci prepuna dizajnerskih trgovina a najljepši i naznačajniji trg je Piazza IV Novembre sa čuvenom fontanom Maggiore i katedralom. Svakako obavezno kupiti Baci,  poznate čokoladne bombone tvornice čokolade Perugina.


Etrušćani i utvrde
To je grad koji je još u 9.stoljeću p.n.e. bio naseljen a u 6.stoljeću p.n.e. postaje etrušćanski grad gdje se grade obrambene zidine sa 7 ulaznih vrata, koje manje više i danas su tu. Oktavijan će 40.godine p.n.e. uništiti grad u građanskom ratu protiv Marka Antonija tek nakon sedmomjesečne opsade. Ostalo je šest ulaznih vrata, koja su djelomično modificirana i od strane Rimljana i u srednjem vijeku, kada se ruše kuće i samostani i materijal koristi za gradnju novih zidina i tvrđava u nekoliko navrata. S koje god strane naiđete primjetiti ćete ih. Svakako su naljepše Rocca Paolina iznad kojih je sada park Carducci i trg Piazza Italia. Na njemu je zgrada prefekture. To je mjesto ujedno i dobar vidikovac, posebno noću kada je pun mladih parova koji traže romantiku i pogled na grad.

Kako do gore?
Ako se želite provoza Minimetroom, treba pronaći parking kod neke od stanica. Veliki parking na početnoj stanici, daleko van grada je besplatan. Kada stignete podno staroga grada izađite na stanici V.Cupa MM i nastavite pokretnim stepenicama do Via Priori. Ja sam do tu došao autom, pa ga ostavio na parkingu. Možete autom i  do parkinga kod autobusne stanice do trga Piazza Partigiani, pa eskalatorom na Piazza Italia. Možete do tamo i pješice i pogledati zidine Rocca Paulina s donje strane, te ući na vrata pored zanimljive oktagonalne crkve, sa mini zvonikom i satom, San Ercolano, podno samih zidina. U blizini je u bivšem dominikanskom samostanu i Arheološki muzej sa bogatom kolekcijom i brojnim postavkama. On se prekrasno vidi sa zidina. Ako dolazite pješice gore od San Ercolano vrata prvo ćete naići na trg Piazza Mateotti sa zgradama pošte, univerziteta i tržnice.

Piazza IV Novembre
Sa Trga Italia, kratka trgovačka ulica Corso Vanucci će Vas dovesti do glavnog trga u gradu.Zovu je još i  Piazza Grande. Simbol slobodnoga grada je fontana Maggiore iz 1278.godine, koja je vodu dobivala akvaduktom iz planina. Ostaci akvadutka se mogu vidjeti u pokrajnjoj uličici. Na trgu je Katedrala San Lorenzo od crvenoga i bijeloga kamena. Iako je građena i mijenjana od 936-1729 kada je dodano današnje stepenište, nikada nije završena. Zanimljiva je renesansna lođa. Unutrašnjost je veoma lijepo ukrašena sa mnoštvom vrijednih umjetničkih djela, a neka se kriju i u obližnjem muzeju. Stepenište Le Scalette su mjesto okupljanja i druženja. Na trgu je i palača Palazzo dei Priori iz 1270.godine, koja je proširivana u nekoliko navrata kasnije, kada je dodan toranj i stepenište. Toranj je bio mnogo viši, ali je srušen u jednom od ratova i nikada ponovo izgrađen. U njoj je gradska uprava kao što je bila oduvijek. Nekada je Ceh trgovaca  imao sobu , koja je sa zidovima obloženim drvetom. veoma neobično za Italiju, ali vjerojatno pod uticajem Njemaca. I Ceh bankara je imao svoje prostorije ukrašene freskama. Palača je mjesto gdje je smještena i Nacionalna galerija Umbrije sa djelima lokalnog umjetnika poznatoga kao Perugino, a koji se ustvari zvao Pietro Vannucci. Na malom obližnjem trgu Piccinino je crkvica sa prvim djelima Rafalea. Na njoj je i etrušćanski bunar iz 3.stoljeća, dubok 36 metara, koji su stanovnici koristili i 2300 godina kasnije kada je za vrijeme savezničkog bombardiranja uništen vodovod grada. Ulaz u donji dio je iz malog muzeja. U palači Sorbello je također mali muzej, gdje su i predmeti iz života ove obitelji, mnoštvo slika, porculana.

San Francesco
Via dei Priori počinje tako što prolazi kroz palaču dei Priori a završava na trgu kod crkve San Francesco al Prato sa renesansnim San Bernardino oratorijem iz 15.stoljeća sa zanimljivim pročeljem od raznobojnog kamena i slikama unutra o čudima ovoga sveca, koji je tu dolazio propovijedati za života iz rodne Siene.Ovo je jedino mjesto sa velikom zelenom travnatom površinom. Nedaleko odavde u donjem dijelu grada je Muzej sa rimskim mozaicima.

Još nekoliko crkvi i samostana ima veliku povijesnu i umjetničku vrijednost ali teško je sve obići u kratkom vremenu. U tvornici čokolade Perugina može se doći i vidjeti proizvodnja i kušati proizvodi. nalazi se na pola sata vožnje van grada a ulaz košta 7 €. Ako dolazite od Firence, vrijedi se zaustaviti u gradiću Passignano na obali Trasimenskog jezera, četvrtog po veličini u Italiji. Pored šetnje ili kave uz obalu možda kupite kakav suvenir od keramike. Jezero je poznato po povijesnoj bici između Hanibala i rimske vojske.
This entry was posted in Europa, Italija, Perugia, Putovanja, Umbria. Bookmark the permalink.

Comments are closed.