PIACENZA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPiacenza se nalazi se u Italiji, na sjeverozapadu pokrajine Emilia Romagna, na desnoj obali rijeke Po, samo 67 km jugo-istočno od Milana. Nekada je tu prolazila drevna rimska cesta Via Emilia, a danas se križaju dvije izuzetno prometne autoceste. Piacenza je tihi, provincijski grad, u kojem živi oko 100.000 stanovnika. Cijela ova regija je veliki proizvođač dobre i u svijetu poznate razne hrane. Tu se najviše u Italiji proizvede suhomesnatih proizvoda poput vratine (coppa) i rolane pancete (pancetta arrotolata). Nemojte propustite ovdje probati ručno rađene torteline sa špinatom i mladim sirom ricotta ili punjenje pačjim prsima u umaku od šumskih gljiva. Zalite to sa dobrim crnim vinom Gutturnio. Na jaku poljoprivredu se nadovezuje i jaka industrija u bezbrojnim malim privatnim firmama. Iako ima što pokazati, teško da se može reći da je turistički grad. U uskim ulicama središta i na nekoliko trgova se nalaze pravi biseri vrijedni svratiti i prošetati par sati gradom.

Palazzo Farnese
Na ulazu u grad čim se prijeđe rijeka i željeznička pruga dočekati će nas u kružnom toku epski spomenik Monumento dei pontieri iz 1928. godine podignut u spomen ljudima koji su barkama vozili preko rijeke, vojnicima prvog svjetskog rata na tim prostorima. Odmah s desne strane nešto dalje je velika građevina od cigle Palazzo Farnese, čija je gradnja počela 1558.godine, na temeljima stare utvrde. Palača je zadržala obrambenu ulogu, ali je bila i administrativni centar, jer je u njoj živio vojvoda po kome je i dobila ime. Danas je u njoj nekoliko muzeja sa slikama, kočijama, srednjevjekovnim oružjem,  a održavaju se i razne manifestacije i koncerti.

Piazza Cavalli 
Na centralnom gradskom trgu Piazza Cavalli nalazi se nekoliko izuzetno lijepih zgrada. Trg je dobio ime po dva spomenika iz 17.stoljeća, posvećenih dvojici konjanika ili bolje reći dvojici vladara iz obitelji Farnese. Najljepša palača na trgu je svakako Palazzo Comunale ili Gotico iz 1281. godine, izgrađena kao sjedište gradske uprave. Donje arkade su od ružičastog mramora, a gornji katovi i toranj od cigle. Na suprotnoj strani trga je Palazzo Arcivescovile, a tu je i crkva San Francesco, izgrađena sa gotovo istom fasadom kao i neke druge crkve o gradu.

Duomo
Idem niz pješačku zonu sa trgovinama via XX Settembre ka drugom značajnom trgu grada sa katedralom Duomo. Građena je od 1122 do 1233, dok je zvonik izgrađen tek stotinu godina kasnije. Do nje je biskupska palača Vescovile s početka 15.stoljeća, koja je imala velike preinake i konačno dobila sat krajem 19.stoljeća. Nedaleko je još jedna značajna romanička crkva San Antonio sa visokim osmorokutnim zvonikom.

U okolini Piacenze  je mnogo dvoraca i zamaka, koji se mogu vidjeti na stranici Castelli del Ducato di Parma e Piacenza. Jedan sam i ja posjetio, Castell Arquato.

This entry was posted in Emilia Romagna, Europa, Piacenza, Putovanja and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori