RAVENNA

RavennaNa kraju prvog stoljeća prije Krista prvi rimski car August odlučio pretvoriti luku Ravenne u važnu vojnu i pomorsku bazu. Tu je stacionirao jednu od dviju oružanih flota u Italiji. Tada počinje procvat Ravenne,  koja će kasnije biti prijestolnica triju država. Zapadnog Rimskog Carstva (402-476), Ostrogotskog Kraljevstva (493-553) i Bizantskih vladara (568-751). Ravenna je jedan od rijetkih gradova u cijelom svijetu koji se mogu pohvaliti da je njihovih osam spomenika proglašeno baštinom čovječanstva  i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Posebno je poznata po svojim mozaicima i ranokršćanskim bizantskim crkvama. To je grad gdje je Dante u progonstvu pisao zadnje dijelove Božanske komedije i gdje je sahranjen.


Plaže
Ravenna je grad u pokrajini Emilia Romagna, koji iako nije na moru sa njim je spojen dugim i uskim kanalom, kojim uplovljavaju i veći brodovi. Izgrađen je još 1700.godine. Kupalište grada je udaljeno nešto više od 12 km od centra grada. Kao i na cijeloj obali talijanske strane Jadrana dugačke, široke pješčane plaže načičkane su ležaljkama, suncobranima, tenis terenima i drugim igralištima, bazenima, restoranima i  trgovinama.  Svuda se plaća ulaz. Ispred su velika parkirališta a onda redovi malih hotela i apartmana. Na jednom kraju završavaju marinom i kanalom sa lukom, koji vodi sve do centra grada.Oko kanala velika industrijska zona. Nakon posjete sajmu u Bolonji i dvostrukih cijena noćenja u hotelima, izbor gdje prespavati pao je na 80 km udaljenu Ravennu. Kako smo stigli uvečer imali smo vremena za mali večernji obilazak staroga dijela grada. Tražili smo neki restoran gdje bismo sjeli i nešto večerali. I pronašli smo nešto vrijedno spomena. U staroj dvorani kina napravljeno je nekoliko tematskih restorana. Svakako najzanimljivija je pizzeria Diabolik, koja poslužuje i domaće rađeno pivo.Cijene piva nisu bezazlene, pizza bi bila izvrsna da nije spaljena u krušnoj peći. Ili u Ravenni se tako jede ili pizzaiolo ne stiže sve sam u prepunom restoranu. U prizemlju je i klasičan talijanski restoran, a u drugoj sali samo naresci sir, pršut i kolači.

Piazza Anita Garibaldi i park
Hotel smo našli u blizini željezničke stanice, gdje smo mogli ostaviti auto na parkingu. Ulazak autom u stare gradske jezgre je uvijek problematičan radi parkiranja i zona zabrane. Obilazak Ravenne smo ujutro započeli šetajući bulevarom sa velikim platanama i hrpama lišća koje očigledno nitko ne kupi. Pored je park i u njemu Basilica di San Giovanni Evangelista. Velika grupa turista koji izlaze iz nje su stručna ekskurzija iz Hrvatske. Razmjenjujemo par riječi i svatko nastavlja svojim putem. U parku odnosno trgu Anite Garibaldi je spomenik ujedinjenju Italije.

Dante
Ulazimo u stari grad. Prolazimo zanimljivi trg Piazza Giussepe Garibaldi sa spomenikom ovome revolucionaru i sa Danteovim kazalištem. Na kraju ulice Dante Alighieri, nalazi se grob ovom velikanu i pjesniku, koji je bio protjeran iz rodne Firence. Umro je 1321.godine u Ravenni gdje je i sahranjen u obližnjoj Basilici San Francesco. Poslije će se njegove kosti i zagubit, te konačno dobiti svoju grobnicu u maloj bijeloj građevine podignutoj dosta kasnije. Firenza je čak zatražila posmrtne ostatke nazad i napravila svoju grobnicu sredinom 19. stoljeća, koja je ipak ostala prazna. U samostanskom dijelu koji je obnovila jedna banka je muzej i biblioteka Museo Dantesco. Na susjednom trgu je i basilika San Francesco i zgrada uprave provincije Ravenna čije pročelje gleda na trg Piazza Caduti Per la Liberta (Trg palim za slobodu). Kako je nedjelja grad se puni štandovima gdje se prodaju razni antikviteti i mnoštvo toga za kolekcionare.

Piazza del Populo
Vraćamo se nazad i dolazimo do Piazza del Populo, centralng gradskog trga, sa prekrasnim srednjevjekovnim palačama iz 15.stoljeća, izgrađenih u venecijanskom stilu. U jednoj, onoj sa tornjem i satom je  uprava grada, a u drugoj Uprava policije. Venecija je isto kao na Trgu Svetoga Marka  podigla i dva visoka stuba. Na jednom je bio venecijanski lav, a na drugom kip sveca zaštitnika grada.  Pobjedom pape nad Venecijom 1509.godine uklanja se lav i postavlja kip još jednoga sveca. Proglašenjem kraljevina trg dobiva ime Vittorio Emanuele II, ali 88% građana Ravenne na referendumu 1948 godine glasa da se ima trga promjeni u današnji (Trg naroda).U jednom kutu je barokna crkva Svete Marije s početka 18.stoljeća sa skulpturama poznatih umjetnika i slikom Andree Barbiania.

Restorani i trgovine
Šetamo do trga Andrea Costa sa zgradom tržnice i crkvom San Domenica iz 13.stoljeća. Cijeli taj dio sa okolnim uličicama prepun je restorana i kafića koji se u Italiji zovu bar. Tu smo i mi večerali. U jednoj takvoj uličici je visoki toranj od cigle, od koje su inače građene većina zgrada. Torre Civica je 39 m visoka kula iz 12. stoljeća koja je izgrađena kao i mnoge u Italiji u to doba kao znak prestiža i snage gradova. Bilo ih je mnogo, ali papskim dekretom su sve srušene krajem 13.stoljeća kako bi se ojačao uticaj Vatikana. Ostala je samo ova koja je služila kao osmatračnica za požare i neželjene goste. S obzirom da se dobrano nakrivila i pitanje je koliko će još stojati  unatoč ujačanjima. Malo dalje niz ulicu je prvo UNESCO blago  Ariani Krstionica. Toje osmorokutna građevina, čiji se temelji nalaze  dva metra ispod nivoa pločnika. Unutrašnjost također prekrasnim ranokršćanskim mozaicima na kupoli. U nju je ulaz besplatan. Za većinu ostalih UNESCO spomenika plaća se objedinjana ulaznica od 9,5€.

Basilica san Vitale
Idući dalje niz ulicu Cavour, pješačku zonu sa trgovinama, popločanom kamenom, stiže se do jednih od ulaznih vrata u nekada utvrđeni gradPorta Adriana. Datiraju još od perioda staroga Rima. Vrata su u ovom obliku vjerojatno iz 16.stoljeća. Na kraju bočne ulice se nalazi jedna od glavnih atrakcija grada. To je Basilica san Vitale, simbol kršćanstva sa kasno rimskim mozaicima iz polovine 6.stoljeća. U dvorištu je Mauzolej Galla Placidia, sestre jednog od posljednjih rimskih imperetora. Veličina mauzoleja je u tome što je sa svojim mozaicima sačuvan gotovo u originalu, kako je napravljen. Posebno je dojmljiva kupola. Pored je i jedan od mnogobrojnih gradskih muzeja.

Battistero Neoniano i Cappella Arcivescovile

Trgove povezuju kratke uske uličice, gdje se čovjek lako izgubi. Idući ka našim sljedećim UNESCO spomenicima stižemo do trga sa Katedralom (Duomo). Podignuta je u 18.stoljeću na mjestu ranokršćanske crkve, čiji podovi sa mozaicima su 3 metra ispod nivoa zemlje.Kupola katedrale je oslikana freskamaGiovan Battista e Andrea Barbiani U dvorištu su još dva UNESCO bisera Krstionica Neonian, podignuta 396.godine i Arhiepiskopska Kapela Santa Andrea u okviru muzeja. Naravno i ovdje su mozaici ono što treba vidjeti.
Basilika San Apollinare Nuovo
Mi produžavamo dalje do šeste atrakcije, najvrednijeg spomenika, Basilici San Apollinare Nuovosa okruglim tornjem na devet katova i 26 scena iz Novog Zavjeta. Izgrađena je u periodu 493-526 od strane ostrogotskog vladara Teodorika, koji je donio boljitak ovim krajevima i dug period bez ratova. Crkva je izgrađena pored palače Teodorico u kojoj je živio. Nažalost palača propada i vapi za obnovom i zaštitom.

Tvrđava i Mausoleo di Teodorico
Dvjesto metara sjeverno od željezničke stanice je tvrđava Rocca Brancaleone i zidine Citadele, koju su izgradili Mlečani 1457.godine s ciljem jačanja obrambene strukture grada. Bila je tada u nenaseljenom van gradskih zidina, u blizini ceste koja je vodila do Venecije. Zauzima 15.000m2 veliki prostor i imala je impresivne kružne kule. Oko tvrđave vodio širok jarak ispunjen vodom. Sada je unutra park. Posjetili smo je na odlasku iz grada, kao i sedmi UNESCO dragulj, Mausoleo di Teodorico. Nalazi se iza tvrđave, preko pruge u jednom parku ili bolje reći polju. Dio je velikoga kompleksa gdje stanovnici grada dolaze šetati i provoditi vrijeme u prirodi.

Basilika San Apollinare Nuovo in Classe
Nažalost nismo stigli ući u neke muzeje i pogledati i ostalu bogatu ostavštinu. Ali vidjeli smo mnogo toga vrijednoga za pamtiti. Osmi UNESCO spomenik je nekoliko kilometara južno od grada u mjestašcu Classe. To je Basilika San Apollinare Nuovo in Classe. Smatra se najimpresivnijom građevinom ranoga kršćanstva. (Via Romea Sud, 224, classe) Napravljena je u prvoj polovini 6.stoljeća. Velika svijetla crkva je zadržala svoju prvobitnu konstrukciju i ispunjena je mozaiciama i mramornim sarkofazima u kojima su sahranjivani biskupi. Pored je prekrasan okrugli zvonik.
This entry was posted in Europa, Italija, Putovanja, Ravenna and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori