RIM

Rim se nalazi u pokrajini Lacij i broji oko 3,5 milijuna stanovnika s okolnim mjestima. Nemojte niti pomisliti da ga možete turistički obići za dva do tri dana, čak niti ako idete preko veoma dobro organizirane agencije. U Rimu se zaista ima što vidjeti. U njega su se slila ogromna bogatstva nakon nekoliko tisuća godina pljačkanja ostatka svijeta.Tu su se  stvorila neprocjenjiva umjetnička djela u arhitekturi, skulpturi i slikarstvu. Gdje god pogledate ili prođete, vidjeti ćete neki povijesni spomenik.


            U gradu je veoma gust promet, bolje reći prometni kaos. Oko grada je autocesta-prsten, kao i u većini velegradova Italije (tangenziale), koju je najbolje koristiti ako morate ići s kraja na kraj. Postoje dvije linije metroa koje se ukrštaju u centru i koje dosta dobro pokrivaju grad i mogu se iskoristiti i za obilazak. Pored toga u gradu prometuju i autobusi i pokoji tramvaj i trolebus. Ipak razgledati grad na ovaj način zadati će  Vam dosta bolova u nogama i žuljeva na stopalima. I nećete vidjeti mnogo toga. Najbolji način je kupiti kartu za turističke autobuse, koji se kreću po točno određenim turističkim stajalištima i staju ispred samih znamenitosti. Vidjeti ćete mnogo više za isto vrijeme uz mnogo manje umora. Taksi prijevoz je relativno jeftin, pogotovo u odnosu na naše cijene. Polusatna vožnja iz centra grada do periferije, gdje su obično hoteli naših putničkih agencija košta oko 15 Eura. Pored standardnih putničkih vozila, za petočlana društa preporučujem da uzmete vozila koja imaju i dva sjedala za putnike sprijeda.

Rimsko carstvo

          Mnogobrojni su ostaci kulture starog Rima. Nastao je od etrušćanskih naselja i predstavlja spoj te i grčke kulture. Po predanju osnovao ga je Romul u 8.stoljeću prije Krista. Na mnogim hramovima su nikle kasnije kršćanske katedrale i crkve. Ono što turisti najviše posjećuju je svakako amfiteatar Koloseum (Colosseo), koji je služio za krvave zabave pučanstvu, a nastao je u periodu od 80-71 godine p.n.e. Gradnju je započeo imperator Tit a završio Vespazijan. Ovalnog je obilka veličine 180x157m. Građen je u obliku arkada sa dorskim, jonskim i korintskim stupovima. Pored gladijatora, služio je i za mučenje prvih kršćana, koji su tu bacani kao hrana divljim zvijerima. Čak i danas svake godine za veliki petak Papa dolazi u amfiteatar da se moli za te žrtve. Ulaz unutra se naplaćuje 8 Eura, a karte možete kupiti ispred, ali i na mnogim mjestima u gradu pa čak i na aerodromu. Nude se i zbirne karte za posjetu pojedinim muzejima. Inače ulazak u crkve se ne naplaćuje, a dozvoljeno je i slikanje iznutra, čak i koristeći blic, što baš nije običaj u drugim zemljama. Možete se i slikati sa legionarima, koji se kreću uokolo, odjeveni u tradicionalnu uniformu iz toga doba.
Odmah pored se nalazi Konstantinov slavoluk, sagrađen 315 godine, nakon bitke kod Milvijskog mosta nad Maksencijem, na kojima su motivi iz bitke, ali i iz života, sa božicama pobjede. Predstavlja jedan od posljednjih rimskih spomenika, jer je Konstantin ubrzo preselio prestolnicu carstva u Bizant.
            Odatle kreće Sveta cesta koja vodi ka Forumu Romanumu, gdje su smješteni ostaci nekadašnjih rimskih hramova i palača. Na drugom kraju ceste je Titov slavoluk u čast pobjede u Siriji. U neposrednoj blizini je i Maksimilijanov cirkus, gdje je moglo stati 300.000 ljudi, a služio je kao trkalište dobro poznatim kočijama sa konjima. Forum sa carskim trgovima i mnogobrojnim ostacima hramova je rekonstruiran u XVIII i XIX stoljeću da bi se dočarao život u to doba.
Dalje Vas vode stepenice ka Kapitoliju, glavnom rimskom trgu, gdje je i osnovan Rim. Predstavljao je trg rimske vlasti, jer su se tu smjetile bile sve ustanove civilne vlasti i moći toga vremena. Tu se nalazi spomenik Romulu i Remu i vučici, koja ih je othranila po legendi. Originalna skulptura se nalazi u muzeju na samom trgu. Današnji izgled trga potiče iz XVIII stoljeća i osmislio ga je Mikelanđelo. Na njemu se nalaze tri palače, koje su sada Muzej Kapitolija, prekrasna fontana i drugi monumentalni spomenicima (Kastora i Poluksa), od kojih centralno mjesto zauzima konjanički kip Marka Antonija. Rimljani su inače smatrali da je centar svijeta baš na tome mjestu.
Ako se nađete tu na trgu, posjetite i crkvu nastalu na mjestu žrtvenika, koji je dao napraviti August. Legenda kaže da je proročica predskazala Augustu, da će ga zamijeniti veći čovjek od njega. Kako on nije htio vjerovati u to, odlučio je žrtvovati na tom mjestu svoga nasljednika. Ali proročanstvo se ispunilo tako što je došao  Krist. Na tom mjestu u XII i XIII stoljeću je napravljena crkva Santa Marija Kršćanstva (Basilica Santa Maria in Araecoeli). Za nas je značajna, jer je u njoj pokopana Katarina Kosača, kćerka bosanskog kralja Stjepana, koja je sklonila u Rim bježeći ispred Turaka. U jednom od oltara nalazi se mali kip djeteta Santo Bambino, optočenog zlatom, donesen sa istoka, koji se štuje kao relikvija. Predstavlja zaštitnika sve nesretne djece. Običaj je da nesretno dijete napiše pisamce sa svojom željom i ostavi pored kipa. Santo Bambino se brine da se te želje ostvare.
            Sa Kapitolija spuštaju se stepenica na Trg Venecija. Lijevo se odmah vidi  Marčelovo kazalište, gdje su izvodili prvi komadi, a desno je odmah monumentalno zdanje Oltar domovine, sa spomenikom neznanom junaku i vječnom vatrom. To je neorenesansna građevina, podignuta u čast Emanuelu II, tvorcu ujedinjene Italije.

 Monumentalne crkve

         Bezbroj je crkvi  koje se nalaze u Rimu, ali evo nekoliko onih,  koje morate vidjeti. Nisu na ruti gradskoga turističkog autobusa. Ako već niste došli u Rim preko agencije, koja će Vas sigurno tu odvesti, onda ostaje metro.
Jedna od najvećih bazilika u svijetu je Sveti Pavle izvan zidina ( Basilica di S.Paulo fuori le mura). Podignuta je u legionaru, koji je u početku u IV stoljeću ubijao prve kršćane, a zatim i doživio ukazanje anđela, koji mu je rekao da će on i sam postati kršćanin. Nakon toga on se preobratio i podnio mučeništvo za kršćansku vjeru. Prvobitno rimski imperator Konstantin, koji se kasnije i sam preobratio i postao prvi kršćanski vladar, podiže na mjestu mučenja Pavla prvu baziliku i smješta njegove ostatke (relikvije) u grobnicu. Sama bazilika se širi i dograđuje u XVI i XVII stoljeću. U velikom požaru 1823 godina  gotovo sve je do temelja izgorjelo. Tada se obnavlja uz pomoć mnogih vladara , čak i sa istoka, a zanimljivo je da je Josip Juraj Štrosmajer dao drvo iz slavonskih šuma za izradu drvenih dijelova u crkvi. Ono što se sada vidi potiče iz toga razdoblja i djelo je baroknih majstora uz najljepši gotički  baldehin iznad oltara. A jedna od zanimljivosti je da se unutra na zidovima nalaze naslikani portreti svih dosadašnjih papa.Od prvog do sadašnjeg.
Druga je katedrala Sveti Ivan Lateranski (S.Giovanni in Laterano), koja je poznata po tome da svaki novi Papa, ceremonijalno sjeda u svoju stolicu u  glavnoj apsidi crkve i drži svoju prvu misu kao papa. Inače u početku je ovo i bila crkva gdje su stolovale Pape, a tek poslije je prebačeno u Vatikan, unutar zidina. U njoj su doneseni i mnogi ekumenski koncili kao onaj o  bezgrješnom začeću. U predvorju piše da je ovo majka svih crkvi. Tu je i kip caru Konstantinu, inače rodom iz okoline Niša, koji je najznačajniji za početak kršćanstva. Unutra su velika skulpturna djela baroknog majstora Borominija, a na glavnom oltaru su relikvije Svetog Petra i Pavla. Pored je jedan sarkofag u koji se bacaju novčići za sreću. Ako ste kolekcionar, zanimljivo je da te novčiće poslije možete kupiti u trgovini suvenira u sklopu crkve, pakirane po 15 komada u prozirnu foliju, za svega par Eura. Ima ih iz zaista iz cijelog svijeta. U sklopu crkve, ali se posebno ulazi sa stražnje strane, nalazi se krstionica (krsni zdenac) iz početaka kršćanstva, kada se obred krštenja obavljao uranjanjem. I danas uz specijalne dozvole, djeca uglednih građana Rima se krste u njoj.
Odmah pored se nalaze i Svete stube (Santa scala), gdje se na koljenima možete popeti, kako biste okajali grijehe. Naime, Jelena majka Konstantina, je donijela stube kojima se Isus penjao i ugradila ih u zgradu. Na vrhu je mala kapela. Sam čin penjanja predstavlja personifikaciju Isusovih muka na križnom putu.
Treća crkva je Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore), koja se nalazi u blizini željezničkog kolodvora. Strop je izrađen od zlata donesenog iz Španjolske, pa se nazivu crkve dodaje i epitet “izrađena od zlata”. I danas je utočište španjolski redovnika. Za nas je značajna jer se u njoj nalazi i kapela Pape Sixta V, koji je porijeklom iz Dalmacije i koji je mnogo napravio da se Rim izgradi u to doba.
Četvrta crkva je Sveti Petar u okovima ( S.Pietro in Vincoli). Do nje ćete doći ako se spustite Via Cavour od S.Maria Maggiore ili popnete uličicom od metro stanice Koloesum. Tu se u glavnom oltaru nalaze relikvije-okovi u kojima je mučen Sveti Petar. Ali tu je i skulptura Mojsija, remek djelo Mikelanđela. Za nas opet značajno je, da se tu nalazi mali spomenik sa posmrtnim ostacima Juraja Klovića rodom iz Grižana kod Crikvenice, koji je bio poznati minijaturista XVI stoljeća.

Trgovi i fontane

          Rim je svakako i grad velikih trgova, koji služe za okupljanje Rimljana i njihovu zabavu. Gotovo na svakom su impozantne fontane, oko kojih ljudi sjede i uživaju. Neke trgove ćete obići posjećujući već navedene znamenitosti, jer su oni dio njih. Neke ćete obići ako sjednete u turistički autobus. To su Piazza Quirinale, Piazza della Repubblica, Piazza del Popolo, Piazza Cavour.
Ne smijete propustiti i ne otići na trg sa Fontanom di Trevi, gdje ćete okrenuti leđima baciti novčić preko glave i zaželjeti neku želju. Ako se zadesite tamo naći sa voljenom osobom, možete joj tu kupiti i ružu i baciti novčić zajednički za vječnu ljubav.
Desetak minuta dalje pješice, obavezno morate posjetiti Piazza di Spagna i poznate Španjolske stube, gdje se po cijeli dan i noć okupljaju stanovnici Rima, ali isto tako i turisti. Sa trga vode mnoge uličice sa restoranima i kafićima. Tu je i glavna shoping zona Rima, sa trgovinama poznatih modnih kreatora.
Piazza Navona, nastala na mjestu antičkog stadiona, je veliki trg sa naravno prekrasnim fontanama i crkvama, ali i sa mnoštvom ugodnih mjesta za provesti večer. Trg su okupirali umjetnici. To je velika izložba na otvorenom. Ako ste ljubitelj slikarstva tu ćete naći zaista originalnih slika mladih slikara, ali i pokojeg starijeg umjetnika. Mnogo je pantomimičara i muzikanata što sviraju svakojake instrumente. Cijele predstave se izvode u par minuta i tako po cijeli dan.
Pantheon je nastao 27 godine nove ere za vrijeme cara Hadrijana, kao hram svih bogova. Najbolje je očuvana antička  građevina. Karakteristična je okrugla zgrada sa prekrasnom kupolom na vrhu koja ima otvor u sredini. Na samom trgu ispred je naravno fontana sa obeliskom, a okolo su sve kafići i restorani. 

  lipanj 2009 broj 172

This entry was posted in Europa, Italija, Lazio, Putovanja, Rim. Bookmark the permalink.

Odgovori