SAGRADA FAMIGLIA

0Simbol Barcelone je svakako čuvena crkva Sagrada famiglia, koja je započeta 1883. godine i koja nikada završena i koja će još dugo biti opkoljena skelama i dizalicama. Gradnja se financira privatnom fondacijom od prodaje ulaznica. Red za ulazak obično je nekoliko stotina metara i skroz oko crkve, pa oni koji čekaju imaju dovoljno vremena detaljno pogledati. Cijene ulaznica su naše pojmove visoke, pa većina naših grupa se samo proveze oko crkve i ne ulazi unutra. Pored ulaznice za ulazak treba odmah uzeti i ulaznicu za penjanje na tornjeve, kojih ima 18. Nažalost samo mali dio turista se pušta na tornjeve određenime vremenskim redoslijedom, pa smo morali preskočiti ovaj puta odlazak u visine inače bi morali čekati još sat i pol.


Unutrašnost nešto potpuno suprotno onome izvana. Prirodno svjetlo ulazi kroz vitražne prozore i osvjetljava pojedine stubove i površine raznobojnom svjetlošću. Kao da ste ušli u neki drugi svijet. Čudni oblici stubova, još čudniji lukovi nose svod i zvonike. Oltar je također poseban. Isus kao da se spušta padobranom. U podrumu je još jedna kapela gdje vjernici mogu moliti. Iz dvorišta se ulazi u mali muzej u kojem je objašnjeno kako se gradila, kako je svaki element napravljen prvo u maketi, a potom rađen i u prirodnoj veličini.Gaudi
Projekt je napravio i započeo gradnju genije arhitekture Antoni Gaudi, koji je rođen 1852. godine u Reusu u blizini Barcelone, a čitav život proveo projektirajući čudne građevine i namještaj. Svoj obol je dao i kao urbanist osmišljavajući cijele četvrti i dajući im svoj pečat. Većina njegovih djela vezana su za Barcelonu. Prvi projekt su ulične lampe i jedna obiteljska grobnica, a potom slijede velike narudžbe i još veća djela. Uradio je samo u Barceloni mnoge palače od koji su najpoznatije La Pedrera ili  Casa Mila i Casa Battlo u ulici Passeig de Grazia. Drugo najznačnije djelo mu je jedinstveni Guell park, gdje je mašti pustio na volju do krajnjih granica. Bili smo prošli puta u njemu. Ovaj put jednostavno nismo imali vremena.  Nažalost umro je 1926. godine nakon bizarne nesreće  u kojoj ga je udario tramvaj dok je prelazio ulicu. Sahranjen je u Sagradi, a cijla Barcelona je došla da se oprosti sa njim.

Passeig de Grazia
Vozeći se turističkim hop on hop off busom prošli smo i pored mnogih značajnih zgrada iz doba Gaudia. Mnoge je on sam osobno projektirao, a neke njegovi suradnici isljedbenici. Većina ih se nalazi na širokom bulevaru Passeig de Grazia, koji počinje sa glavnog trga Catalunya. To je ulica sa skupim stanovim, trgovinma i restoranima, građena za novopečeni sloj aristokracije i industrijalaca s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Oni koji žele nešto kupiti u  Barceloni svakako trebaju doći ovdje. Svi su tu. Od skupih brandova visoke mode do robnih kuća za mlade sa jeftinom i danas popularnom robom. Evo što smo vidjeli od Plaza Catalunya do Sagrade. 

This entry was posted in Barcelona, Europa, Putovanja, Španjolska and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori