SALZBURG

Salzburg je grad na sjeveru Austrije uz njemačku granicu i Bavarsku. Poznati kompozitor Wolfgang Amadeus Mozart je njegov zaštitni znak. Gotovo svi suveniri ili imaju njegov lik ili se zovu po njemu. najpoznatije su svakako Mozart kugle, koje niti jedan ozbiljan turist neće propustiti kupiti. Grad je ime dobio po rudnicima soli, koji se nalaze u okolini. Danas se mogu posjetiti kao turistička atrakcija.  Sa svoja tri univerziteta danas je grad studenata i prije svega prijestolnica muzike i kulture sa mnogobrojnim muzičkim festivalima.

STARI GRAD

Kroz grad protiče rijeka Salzah i dijeli ga na dva dijela. Nad gradom dominira jedna od najvećih europskih utvrda i dvorac (Festung Hohensalzburg) sa koje se izvrsno vidi cijeli grad. Tu je još bila i rimska utvrda, pa utvrda sa drvenim zidovima, a u XII-XIII stoljeću je izgrađena utvrda od kamena, koja će biti dograđivana sljedećih stoljeća.  Početkom XVI stoljeća utvrda se pretvara u reprezentativni dvorac zahvaljujući bogatstsvu i bijelom zlatu koje se kopalo u rudnicima i princu nadbiskupu Wolfu Dietrichu von Raitenauu. Često je bio u svojoj povijesti tamnica, a zadnji puta su u njemu bili zatvoreni pripadnici teroristi nacističkog pokreta 1934. godine. Do gore se može doći pješice ili uspinjačom.
U podnožju zamka je stari grad (Altstad), koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a od 1997.godine. Tu je nekoliko mjesta koja se moraju posjetiti. Ustvari ne možete ih niti promašiti, jer se sve nalazi na relativno malom prostoru.
Najveća gužva je na malom trgu oko rodne kuće Mozarta u Getreidegasse 9, gdje je rođen 27.1.1756. godine. Tu se nalazi jedan od dva muzeja posvećena ovom velikom kompozitoru. Drugi, preko rijeke, je u kući gdje je živio od 1747 do 1773 (Makartplatz 8).  Getreidegasse je glavna ulica još od vremena Rimljana. Danas prepuna turista i cijena višestruko uvećanih baš zbog toga. Ulica je specifična jer je prepuna reklama trgovina od kovanog željeza sa figurama ili simbolima onoga što se unutra prodaje. Mozart ima i svoj trg sa spomenikom još od 1842. godine. Koliko je bio cijenjen, govori i činjenica da je cijeli trg preuređen i maknuta stara fontana ispod koje su pronađeni rimski mozaici. Time se projekt otegnuo, a cijela investicija je koštala jako mnogo i to u vrijeme velike ekonomske krize. Trg se nalazi kao nastavak velikog trga sa katedralom.
Salzburger Dom ili katedrala je izgrađena u baroknom stilu 1628.godine na istoimenom trgu (Domplatz) na kome je velika fontana. Na istom trgu su i prekrasne zgrade nove i stare nadbiskupske rezidencijalne palače  (Fürsterzbischöfliche Residenz) , čija se unutrašnjost može posjetiti, a unutra je i galerija slika starih majstora od XVI-XIX stoljeća. Na nju se nadovezuje franjevačka crkva (Franziskanerkirche). Tu su odmah u blizini u najstarijoj četvrti Salzburga romanička crkva i manastir Sv. Petra, koji se smatraju najstarijim manastirom u zemljama njemačkog govornog područja iz VII stoljeća. Naravno da je kroz vijekove, što zbog požara, stalno nešto mijenjano i dodavano. Unutra je najstarija knjižnica Austrije sa preko 100.000 djela, koja je nastala u XVII stoljeću. Nezaobilazna točka su i Kollegienkirche za koju se smatra da je jedna od najslavnijih baroknih crkvi Austrije i katakombe sv. Ruperta.
S druge strane rijeke je barokni dvorac Mirabell (Schloss Mirabell) prvobitno izgrađen 1606. godine, a zatim 120 godina kasnije obnovljen gotovo od nule. Ipak i treća obnova je usljedila opet sto godina kasnije kada je stradao u požaru. Danas su u njemu smješteni gradska vijećnica i gradska admistracija. Poznat je po svojim  prekrasnim parkovimai lijepom pogledu, po čemu je dobio i ime.
Kapucinska crkva sv. Sebastiana (Sebastiankirche) izgrađen 1512. godine poznata je po svom groblju i mauzoleju Princa nadbiskupa Wolfa Dietricha von Raitenaua i Mozartovoj obiteljskoj grobnici gdje su sahranjeni njegov otac i žena. On sam je prvobitno bio sahranjen u Beču u sirotinjskoj grobnici, da bi njegovi ostaci bili poslije prebačeni u memorijalni dio centralnog groblja.

OKO SALZBURGA

Par kilometara izvan grada je Hellbrunn Schloss, zanimljiv dvorac sa parkom i fontanama, trik-vodoskocima, vještačkim pećinama, koje su služili za igru i zabavu bogatom princu nadbiskupu Markusu Sittikusu i njegovim gostima. Zovu ga još i barokni Disneyland. Izgrađen je 1613-1615.  Unazad skoro 90 godina je muzej, a na trgu ispred dvorca se organizira adventsko-božični sajam sa štandovima, domaćim jelima i kuhanim vinom. Inače cijeli Salburg vrijedi posjetiti u to doba, jer je sve u znaku toga, sa bezbroj raznobojnih lampica i jelki. Odmah do parka je zoološki vrt.
Tko voli prošetati od dvorca do grada je oko 5-6 km. Prolazeći alejom Hellbrunner Allea prolazi se pored dvoraca Freisaal, Frohnburg i Gwandhaus koji je sada restoran. Nešto udaljeniji je Leopoldskroner Weiher. Možda posjetiti i pivaru.
Obavezno posjetiti rudnike soli u 20 km udaljenom  Halleinu. Tu će Vas obući u bijele kombinezone i spustiti u okna rudnika na način kako su to rudari radili stoljećima. Nekad liftom, nekad vlakićem a nekad kližući se na posebnim toboganima. Vidjeti ćete mnoge kristale i čuti mnoge zanimljive priče. Više o svemu pogledajte ovdje.

Mnoge hrvatske agencije imaju aranžmane za Salzburg samo u prolazu na poludnevno razgledanje. Teško da će se takvim aranžmanom mnogo uspjeti vidjeti. Ako ostajete dan ili dva i želite ući u dvorce i muzeje, s obzirom na cijene ulaznica uvijek je dobro kupiti Salzburg card, jer pored besplatnog ulaska u muzeje i gradskog transporta, ostvaruju se popusti na kulturne događaje, a postoje paketi sa uključenim hotelskim smještajem. Ako volite komociju i razgledanje turističkim Hop on hop off autobusima pogledajte turističku mapu i plan obilaska grada ovdje ili downloadajte mapu u pdf-u ovdje.

HOHENWERFEN i EISRIESENWELT

Erlebnisburg Hohenwerfen zamak utvrda, smještena 40 km južno od Salzburga i krasno se vidi sa autoputa kojim se dolazi od Villacha. Datira unazad 900 godina i centar je sokolarstva Austrije. Pored vođenih tura po dvorcu i uživanja u ponudi restorana može se pogledati i show program sa dresiranim sokolima. Nalazi se pored mjestašca Werfen, koje je polazišna točka za svjestko čudo prirode i najveću ledenu špilju u svijetu Eisriesenwelt u planinamaTennengebirge na visini 1641 m. Biti ćete zadivljeni ledenim skulpturama i bojama leda.  Kako se od parkinga mora pješačiti 20 minuta pa voziti žičarom 3 minute i opet pješačiti 20 minuta , treba se prigodno obući i odjenuti za ulazak. Temperatura je unutra i ljeti nula stupnjeva. Cijena ulaznice sa žičarom je 20€. Ali ako ste dobre kondicije i volite planinariri 90 minuta ili se bojite ući u kabinu žičare , donijeti će Vam uštedu od 11€.

 This entry was posted in Austrija, Europa, Putovanja, Salzburg. Bookmark the permalink.

Odgovori