SAN MARINO

San Marino se nalazi 25 km udaljen na svega pola sata vožnje od Riminija. Ima svega  60,57 kvadratnih kilometara i 31000 stanovnika većinom rođenih u San Marinu. Najviši vrh je Monte Titano sa 739 metara. Kao republika ima parlament. Do njega vodi neka vrsta poluautoceste. Kako se majušna državica nalazi na vrhu brda na visokim stijenama, put se cijelo vrijeme penje i prvo se stiže u naselje Borgo Maggiore. Odatle se do povijesne jezgre može nastaviti i uspinjačom ili produžiti autom. Parkinga ima na sve strane. Mi smo išli skoro do vrha, te parkirali ispred zidina i ulaza Porta Murata Nouva.  Sa jedne strane je visoka litica a sa druge su zidine u tri obrambena reda, a na vrhu i tri utvrde. Samo mjesto se razvilo na najnižem nivou.


            Prema  legendi, San Marino je osnovao 301. godine rabljanin Marin, inače klesar po zanimanju. Na visokim vrletima, tamo se sklonio od progona kršćana  i napravio kapelu, koja je postala srce budućeg grada. Za vrijeme Napoleona, a i nakon ujedinjenja Italije San Marino uspijeva zadržati svoju neovisnost..
            Na ulazu prošli smo pored  crkve i samostana San Querino i došli na trg Piazza Garibaldi, odakle dvije uske uličice vode na dva druga trga. Jedan je Piazza della Liberta, na kojem se nalazi glavna upravna zgrada Pallazo Publico, gdje zasjeda Parlament i gdje se primaju se strani državnici. Ispred ulaza je počasna garda, s kojom se možete i slikati . U Parlament se može i ući i vidjesti što je unutra, jer se ujedno i muzej. Dalje se dolazi do trga i vidikovca gdje stiže već spomenuta žičara. Tu je spomenik Bartolomeu Borghesiu, poznatom numizmatičaru, koji je izabrao San Marino, kao svoje zadnje utočište. Tu je i umro 1860 godine, a njegov lik se nalazi i na novčiću od 2€ iz 2004 godine. Iako San Marino ima svoje izdanje novčića eura i centi, veoma ih je teško naći u opticaju. Ali se zato mogu kupiti kao suveniri po dvadeset puta većoj cijeni.
            Drugi trg je Piazza Domus Plebisi, na kojem je bazilika Saint Martin. Unutra nema nekih remekdjela i nije me baš očarala. Dalje počinje uspon, te se dolazi  do prve i najstarije utvrde La Rocca, a nešto dalje je i najviša utvrda Cesta sa muzejom oružja. Nekoliko muzeja je u samom gradu , kao muzej sprava za mučenje i muzej jedinstvenih stvari Museo delle Curiosita.
 U uskim uličicama i na vidikovcima je nekoliko restorana, sa prekrasnim pogledom na provaliju i ostatak San Marina u nizini. Tu su mnoge trgovine suvenirima, parfemima i pićima. Na zaboravite kupiti poznati gorkasti talijanski liker od badema Amareto, koji je nezamjenjivi sastojaka tiramisua i nekih koktela.  Tu su i likeri od raznog voća, koje smo uzeli što za sebe što kao originalne poklone prijateljima. Nisu skupi. Cijena je 3€.  Svuda po trgovinama je istaknuto da su to TAX FREE cijene. Cijena parfema su dosta niske. Bili smo zbunjeni da u istom dućanu možete kupiti originalni parfem za 20-50€ i njegovu imataciju za 5€. Ipak smo kupili original i bio je stvarno original. 
 kolovoz/rujan 2009 broj 128/129  rujan/listopad 2009 broj 174

 

This entry was posted in Europa, Italija, Putovanja, San Marino. Bookmark the permalink.

Odgovori