SANTANDER

OLYMPUS DIGITAL CAMERASantander je glavni i sa 185.000 stanovnika i najveći grad pokrajine Cantabria. Smješten je na sjevernoj španjolskoj obali Atlanskog oceana u velikom Biskajskom zalivu ili još preciznije na sjevernoj strani zaliva Santander u koji se ulijevaju rijeke Cubas i Solia. Grad je poznata turistička destinacija, ali slabo poznat našim ljudima. Privlači mnoštvo turista iz sa Otoka, Francuza i Njemaca. Svojim plažama i krajolikom izuzetne ljepote, te kulturnom baštinom koja seže još od prapovijesti, zaista ima što za pokazati. Možda je cijeli region godinama bio na lošem glasu radi susjedne baskijske pokrajine, koja se terorizmom borila za neovisnost, a možda što i kupanje u hladnom Atlantiku nije isto što i u toplom Mediteranu. U svakom slučaju oni koji dođu ostati će zapanjeni bilo što da očekuju od svoga putovanja. Pored luke, ribolova i u svijetu poznate banke Banco Santander, turizam i kongresi sve više postaju glavna privredna djelatnost. Aerodrom se nalazi svega 5 km udaljen, a pista završava u samom zalivu.


Uži centar grada možete obići pješice za pola dana. Do poznatih plaža i prirodnih parkova morate koristiti javni prijevoz ili City-sightseeng turistički bus, koji je obično najbolja i najbrža opcija za one koji imaju samo jedan dan za obilazak svega. Karta za 24 sata košta 13€ za odrasle i upola za djecu od 5-12 godina. Grad nudi iznajmljivanje bicikla od svega 10 kn dnevno, u okviru TusBic firme, koja ih ima postavljene na mnogim mjestima po gradu. Mnogo je biciklističkih staza, ali Santander ipak nije slavonska ravnica. Autobusi voze do glavnih plaža i okolnih područja grada, kao i u okolna mjesta, koja treba također posjetiti. Naravno i taxi je dobra opcija za one sa dubljim džepom Pored stare gradske jezgre, postoji i nova užurbana poslovna zona, te nekoliko kilometara duga obala sa plažama i redovima hotela i novih zgrada apartmana, sva u zelenilu. Nakon toga je samo prekrasna priroda sa svom svojom divljom snagom i šetnica uz more.

Put hodočasnika
Mnogi koji stignu u grad, bilo vlakom i autobusom prvo vide veliki trg i dvije zgrade željezničke stanice sa tornjem j sa satom u sredini, te preko puta moderno zdanje autobusnog kolodvora sa peronima ispod. Odatle počinje i naša pješačka tura do obližnjeg hotela. A ići pješice u ovome dijelu grada je tradicija duga preko tisuću godina. Naime, to je ruta koju su koristili kršćanski hodočasnici za vrijeme arapske dominacije, koja je išla od Santiaga de Compostele do Fancuske. Velik dio trase u dužinini 825 km prati staru rimsku cestu Via Agripe. Najstariji dio grada uskih ulica i starih zapuštenih kuća je na brežuljku ispod koga sada tunel. Tu se nalazi Parlament Cantabrie. Neugledna kamena zgrada Parlamenta je igrađena 1791. godine kao bolnica. Prije bi pomislili da je neko staro skladište. Prošavši 200 m dugim tunelom, kojim najnormalnije idu i pješaci, dolazi se do poslovnog dijela grada i ulice Calle Jesus de Monasterio.

Plaza Ayuntamiento
Na njenom kraju, na trgu Plaza Ayuntamiento je prekrasna bijela zgrada Vijećnice iz 19.stoljeća. Nekada je na trgu bio general Franko na konju, ali je kip uklonjen 2008. godine, nakon brojnih diskusija. Trg služi za razne manifestacije, pa je tako za vrijeme naše posjete bila prodaja knjiga u malim šatorima. Iznad Vijećnice je glavna tržnica grada Esperanza. Uvijek je doživljaj ući u španjolske tržnice. Često se tamo može vidjeti mnogo više o načinu života ljudi, kulturi prehrane, ali i uživati u brojnim izloženim delicijama. Iza tržice u nizu kafića i trgovina se nalazi moderna verzija fast food pinchos restorana Vuelta y vuelta što bi značilo Povratak i povratak. Nudi se 60 vrsta raznih kombinacija, koje imaju sliku, objašnjene što je unutra i na engleskom i cijenu od 1-2,5€. Za 5€ čovjek se može već i najesti. Puno je mladih ali i penzionera i žena sa malom djecom. U San Sebastianu smo se morali pitati što se krije u svim tim pinchosima i da li ćete biti te sreće da taj zalogaj koji Vam se baš i ne svidi platite i do 4€. Obilazimo skoro cijeli krug oko tržnice i odlazimo do zgrade Museo de Bellas Artes de Santander, sa izloženim slikama i sklulpturama talijanskih, španjolskih i flamanskih umjetnika, sa posebnim akcentom na lokalne majstore. Sama zgrada izgrađena je 1909.godine i pravo remek djelo je arhitekture sa brojnim stubovima i ukrasima na fasadi. Pokraj nje se nalazi Knjižnica i Muzej Kuća Menendez Pelayo sa preko 50.000 knjiga. Zgrada je podignuta 1915. godine, a predstavlja vrijednu privatnu kolekciju poklonjenu gradu, skupljanu cijelo stoljeće. Iznad se nalazi mali park i kuća u kojoj je obitelj živjela.

Shoping zona i carstvo krzna 
Sa trga kreću dvije paralene ulice pješačke zone sa mnoštvom trgovina od kojih je svaka peta trgovina kožom i bundama. Kako je zima prošla, u tijeku je bila rasprodaja od 50-70%. Zamislite bundu od vizona za 425€ ili kožne torbice od 7€-35€. Pravi raj za šopingholičarke. U jednoj od tih ulica odmah na početku je i naš hotel. Treba napomenuti da je veći dio staroga grada izgorio u velikom požaru 1941. godine. Mnogo toga je obnovljeno, pa tako i mali trg Porticada. Na njemu se već od 1952.godine održavaju muzičke večeri i koncerti. Začetniku te ideje je posvećena statua na početku trga. U zgradama koje okružuje trg se smjestila državna uprava. Nastavljamo uličicom i dolazimo do staklene zgrade Uprave provincije Cantabria i stare tržnice u kojoj je sada mnoštvo trgovina i pincho restorana. Tu je i turistička zajednica grada. Nastavljamo dalje do velikog trga Plaza Pombo, sakrivenoga iz redova zgrada i mnoštvom drveća i zelenila.To je srce društvenoga života grada. U vrijeme kada smo došli bio je praznik 1. svibanj, ujedno i dan djece, pa su u šatorima bili postavljene razni tobogani i skakaonice za djecu. Mnoštvo djece i roditelja sa kesicama bombona. Koliko su bombone popularne se vidi iz bezbrojnih trgovina na svakom koraku krcati svim mogućim slatkišima kričavih boja. Pored je još jedan manji trg sa crkvom Santa Lucia iz 1868.godine. Vrijedi ući i pogledati unutrašnjost. Svuda je puno kafića i pinchos restorančića a posebno oko trga Plaza de Canadio.

Katedrala
Vraćamo se na ulicu Calvo Sotelo i stižemo do gotičke katedrale Catedral de Nuestra Senora de la Asuncion de Santander. Građena u periodu od 12.-15.stoljeća i u njoj su smještene relikvije mučenika stradalih u arapskoj invaziji. Danas se one nalaze u kripti najstarijeg romaničkog dijela, koji je ujedno i najstarija građevina u gradu. Ustvari tu su dvije katedrale, građene jedna do druge sa prekrasnim unutrašnjim dvorištem. Dosta je stradala u požaru, nakon čega je obnovljena. Ulaz je besplatan.

Oko parka Pereda
Mi nastavljamo dalje niz ulicu do velikoga trokutastog trga i parka Pereda,koji je ime dobio po poznatom Cantabrijeskom piscu. Njegova statua je također u parku. Sada je u velikim građevinskim radovima i ne može se u njega. Sa jedne strane parka se nalazi zgrada Pošte i Banke Španjolske. S druge strane su redovi zgrada, koji se protežu dalje duž rive. Idemo ka obali. U jednom kružnom toku je velika, dirljiva skulptura u spomen na veliki požar. Par koraka dalje vidi se zgrada putničkog brodskog terminala. Odatle brodovi idu za Englesku i druga odredišta. Zbog radova, ne može se doći niti do brodske dizalice na velikom betonskom postolju. Izgrađena je 1876.godine za potrebe luke, a danas je spomenik industrijske baštine. Par koraka dalje prekrasna građevina na samoj obali. Zovu je Palacete del Embarcadero ili Mala palača na molu. Izgrađena je prije 100 godina i imala je raznu namjenu. Danas se tu održavaju povremeno izložbe i druga kulturna događanja. Sa mola Estacion Maritima Los Reginas polaze brodići za kružna krstarenja po zalivu. Na suprotnoj strani parka Perada je zgrada, kroz koju prolazi ulica. Tu je uprava banke Banco Santander. Prva zgrada je napravljena 1875. godine, a na istom mjestu 1947. godine zamijenila ju je ova nova. Kada se prođe kroz njen prolaz ulazi se u stari grad.

Paseo de Pereda
Nastavljamo dalje duž obale niz bulevar Paseo de Pereda. Većina zgrada je izgrađena u baroknom stilu u periodu 1872-1875 kao zgrade za stanovanje. Uspjele su da prođu neoštećene u požaru.. Šetamo rivom i nastavljamo dalje do marine. Ljudi šetaju i odmaraju na klupama. Nekada je tu bila ribarska luka Porto Chicco, što znači mala luka. Ustupila je mjesto modernoj marini i zgradi Kraljevskog yaht kluba Real Club Maritimo, koja stoji na stupovima u moru. Zgrada je napravljena 1915. godine. Ima dva lica, jedno je okrenuto moru u stilu broda sa palubama, a drugo koje gleda na ulicu je više kao normalna zgrada. Ispred je spomenik dječacima, koji su tu nekada skakali sa mola za novčićima koje su bacali u more prolaznici. Tu je još jedna zanimljiva skulptura od 7 metalnih paralelnih izrezbarenih ploča, koje kada se gledaju točno sprijeda daju glavu čovjeka. Odatle kreću brodići i trajekti na suprotnu stranu zaliva do mjesta Pereda ili Poblado de Pescadores (Selo ribara), gdje je sada smještena ribarska flota. Tu se riba i prerađuje, ali najviše i jede u brojnim restoranima i tapas barovima. Brodići nastavljaju dalje i do 5 km duge pješčane plaže Somo. Moguće su i kružne ture. Na kraju marine je Planetarium i modernistička zgrada Palais des Festivals izgrađena 1985. godine, koja je kulturni i arhitektonski simbol grada. U njoj se održavaju mnogobrojni koncerti. Na prvi pogled djeluje kao prenamjenjena zgrada brodogradilišta. Ovaj zapušteni dio nekadašnjih brodogradilišta i luke polako dobija drugi izgled. Petsto metara dalje niz ulicu Carrero Blanco je napravljena velika, moderna zgrada Pomorskog muzeja Cantabrian Maritime Museum, koja zauzima 4 kata i 3000m2. Ova regija je uvijek živjela sa morem i od mora, pa je tu izložena dvije tisuće godina bogata povijest. Glavna atrakcija je kostur kita teškoga 60 tona i akvarijum. Tu ćete vidjeti i slavni Gojin portret kralja Fernando VII. Put završava na najbližoj gradskoj plaži Playa de Los Peligros, na koju se nadovezuje rt i Playa deLa Magdalena. Iznad se mogu vidjeti zanimljive vile ili bolje reći dvorci.

Novi poslovni dio
Vraćamo se busom do hotela i nakon kratkog odmora nastavljamo istraživati dio grada zapadno od strane trga Ayuntamiento. Idemo veoma prometnom ulicom Calle Jesus de Monasterio na zapadu, koja prelazi u Calle Tunel Burgos i završava pješačkom zonom prepunom trgovina. Na cijelom ovom potezu su trgovine na obje strane. Ispod pješačke zone se provlači novi, veoma dugi tunel, ovaj puta namijenjen samo autima, koji izlazi na široku 1 km dugu aveniju Alameda Oviedo, sa nekoliko redova drvoreada i pješačkom zonom u sredini, tipičnu za Španjolsku. Tu je veoma živo kada predvečer kada se život preseli na ulicu. Mnoštvo trgovina i restorana je s obe strane i o okolnim uličicama. Avenija završava velikim kružnim tokom i trgom Cuatro Caminos sa zanimljivom modernističkom skulpturom u sredini. Pored je velika tržnica i trg Mexico. Par metara dalje je zgrada koride, izgrađena 1890.godine, koja prima preko 10.000 gledatelja. Prečnik arene je 50 metara i smatra se najsigurnijom za borce u njoj.

Plaže i Avenida de la Reina Victoria
Drugi dan želimo obići poznate plaže van grada. Do njih se može stići cestom Avenida de la Reina Victoria. Preporuka bilo čime osim pješice jer cijeli put nije baš kratak. Mnogi autobusi voze do tamo. To je turistički najznačajnija ulica, koja se proteže u dužini od 2 km gotovo od same Marine. Prepuna je prekrasnih vila i palača. Santander vrijedi doći posjetiti samo zbog toga pogleda. Na mnogim mjestima su odmorišta i vidikovci, sa kojih se spuštaju stepenice do Pomorskog muzeja i već spomenutih plaža, kao i nekih drugih. Sa njih se vidi more, hridine i svjetionici. Na rtu La Magdalena se obavezno mora svratiti i prošetati. Prekrasna priroda i parkovi, koji odudaraju od onoga na što smo naučili šetajući uz more. Uglavnom zelena trava, hrastovi i drugo bjelogorično drveće, sa tek pokojim borom i palmom. Očigledno umjerena klima i izobilje vlage čine svoje. Kroz park se može i vlakićem, koji nažalost ima pauzu za ručak od 3 sata. Na vrhu je palača Palace La Magdalena, izgrađena 1912.godine, kao ljetnja kraljevska rezidencija. Danas se koristi za razne konferencije i kongrese. Tu je i mali zoo vrt sa pingvinima i morskim lavovima i još nekim životinjama u nekom čudnom zoo vrtu sa ogradama od inoxa i nikako se ne uklapa u prirodni ambient. Pored njega su replike nekih brodova poznatih španjolskih moreplovaca , kao mala škola za one koji dođu. Oko rta plaže Playa de Biquinis i Playa del Camello a pored jedne je veliko dječije igralište, igralište za polo i restoran. Avenida završava na velikom trgu Plaza de Italia, na kome se nalazi Gran Casino de El Sardinero i Hotel Sardinero u dvjema prekrasnim palačama izgrađenima prije 100 godina. Još su neke palače i hoteli unaokolo. Velika i široka pješčana uvala i plaže Playa de La Concha, Primera Playa, Segunda Playa sa mnogobrojnim sadržajima, kabinama i ležaljkama opustiti će svakoga tko dođe na odmor. Dalje se smjenjuju parkovi, vile, hoteli.

Rt Matalenas i divlja priroda
A onda pitome pješčane plaže idealne za surfere zamijenjuju vertikalne litice, hridine i divlje more koje udara u njih. Tu počinje Rt Matalenas i mali istoimeni zaliv sa pješčanom plažom s druge strane. Uz more se više ne može, mora se prići sa gornje strane cestom Av.Faro, koja vodi do velikog golf igrališta i svjetionika Faro Cabo Mayor iz 1839.godine. Uz more vodi i uska šetnica, pa se može i uživati iz neposredne blizine, šetajući iznad provalija i zapjenjenog mora. Petstotinjak metara dalje nekada je tu bila čudna stijena u obliku mosta Puente del Diablo, ali se urušila. Nažalost do tamo autobus vozi samo u srpnju i kolovozu, pa nismo mogli otići, šetnja uz more po kiši nije nam padala na pamet.

Kongresni centar i sportske arene
Obilazak grada završava obilaskom Stadiona nogometnog kluba Santander, pokraj koga je i moderna multifunkcionalna sportska dvorana futurističkog oblika koja prima 6000 gledatelja. Par koraka dalje je kongresni i sajamski centar.


Cantur_banner_450dpi


This entry was posted in Europa, Ljetovanje, Putovanja, Santander, Španjolska and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori