SANTILLANA DEL MAR I ALTAMIRA

AltamiraBisonSantillana del Mar je malo mjestašce udaljeno od Santandera 30 km ili 40 minuta vožnja autobusom La Cantabrica, koji ide nekoliko puta dnevno.  Srednjovjekovno selo Santillana del Mar je zadržalo svoj netaknuti oblik još iz XVI. stoljeća. Kamene kuće, kamene ceste, drveni balkoni će Vas vratiti u srednji vijek u doba renesanse i gotike. Nosi epitet najljepšeg srednje-vijekovnog grada Španjolske.Razvilo oko samostana Santa Juliana . Postalo je grad u 1209 zahvaljujući povelji koju izdaje kralj Alfonso VIII . Glavna cesta je u obliku slova “ Y ” vodi na dva trga. Na njoj su izgrađene vile i palače kao simbole povlaštenog položaja porodica koje su u njima živjele. Plaza Mayor ima dvije kule. Torre de don Borja iz 15.stoljeća i Torre del Merino, obrambenom kulom iz 14.stoljeća. Drugi trg Plaza de las Arenas je sa već spomenutim samostanom, čiji prvi temelji su bili podignuti u 12.stoljeću, dok ovaj današnji izgled je nastao par stoljeća kasnije, kada je izgrađen veličanstveni oltar. Mjesto se obiđe pješice za pola sata. Ima devet muzeja. Praktično svaka palača je muzej. Neki su posvećeni povijesti mjesta, modernoj umjetnosti, jedan igračkama i predmetima iz života, drugi satovima, treći srednje-vijekovnim oružjima i spravama za mučenje. Jako mnogo je trgovina suvenirima, kafića i restorana, koji nude izuzetno povoljno razna jela na koja smo navikli.

Altamira

Svega dva kilometra od Santillane del Mar nalazi se Cuevas de Altamira. Najznačajnije blago od svega je skriveno pod zemljom. Pećina Altamira zaštitni znak mjesta. Svi smo učili u školi o prvim crtežima po pećinama, koje je čovjek slikao. Pećina je ovdje mnogo sa sličnim radovima. Njeno otkriće 1879. godine bilo je otkriće paleolitske umjetnosti od prije 36.000-14.000 godina. Poznati raznobojni bikovi su ubrzo postali simbol povijesti umjetnosti i jedan od ključnih mjerila europske pretpovijesti. Altamira špilja se nalazi na popisu svjetske baštine od 1985. godine. Nakon rekordne posjete od 178.000 turista prije 20 godina ograničava se broj posjeta na 8000 turista godišnje. U cilju zaštite pećine 2001. godine je za turiste napravljena identična replika pećine, koja se može obići u muzeju. Laserskim skeniranjem napravljena je vjerna replika pećine i crteža, kako je izgledala i prije 30.000-40.000 godina, a na raznim interaktivnim ekranima se može vidjeti život u to doba. Naravno da je sve to prezentirano na veoma moderan i edukativan način. Navala je velika, pa je preporuka karte od svega 3€ rezervirati unaprijed putem Interneta. U pećine se ne može, kako bi se spriječila devastacija, koju turisti mogu učiniti. Unutra ulaze samo istraživači i konzervatori obučeni u bijela odijela sa kapama kao kirurzi.
Oni koji ne žele prošetati dva kilometra do Muzeja uzbrdo mogu presjesti  u mjestu Torrelavega u mali kombi koji vozi direktno do muzeja. Treba samo reći vozaču autobusa kada se ukrcate u Santanderu za Santillanu del Mar i kombi će čekati ispred željezničke stanice. Može se i taksijem za 3-4€.
This entry was posted in Europa, Putovanja, Santillana del Mar i Altamira, Španjolska and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori