ŠIBENIK

Grad Šibenik je poznat po veličanstvenoj Katedrali pod zaštitom UNESCO-a,ali i po najvećem broju crkvi u staroj gradskoj jezgri među svim dalmatinskim gradovima. Nekoliko tvrđava upotpunjuju sliku grada. Šibenik je smješten u središnjem dijelu Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših rijeka Hrvatske, sa poznatim slapovima i nacionalnim parkom. Nacionalni park i otočna skupina Kornati, poznati su po velikom broju otoka i grebena i njihovoj raskoši i ljepoti. Ne treba zaboraviti niti parkove prirode Vransko jezero i Južni Velebit.

Šibenik smo posjetili polovinom rujna za vrijeme jednog tmurnog i kišnog dana. Ipak smo lutajući uskim uličicama sa malim trgovima prepunim restorana i kafića uživali u njegovim znamenitostima. Niti brojnim turistima kiša nije smetala. Naoružani kabanicama i kišobranima su istraživali grad. Ustvari da je bio lijep dan oni bi bili na prekrasnim  plažama koje se nalaze u ovom dijelu Dalmacije.

Šibenik se prvi puta spominje 1066. godine u spisu kralja Petra Krešimira IV. Nastao je kao utvda podno tvrđave Sv. Mihovil. Status grada dobiva 1290. godine kada je uspostavljena Šibenska biskupija. umjetnici. Nakon vladavine hrvatskih vladara, potom hrvatsko-ugarskih, Šibenik u 15.stoljeću dolazi vlast Venecije skoro četiri stoljeća. Tada doživljava svoj najznačajniji kulturno-povijesni procvat.   Jedan je od najznačajnih hrvatskih renesansnih središta, kada u njemu djeluju brojni umjetnici.   Šibenik postaje dijelom Habsburške monarhije od 1797.godine sve do 1918. godine.

Ponos grada i remek djelo arhitekture je poznata katedrala Svetog Jakova izgrađena u 15.i 16.stoljeću. Pod zaštitom je UNESCO-a. Gradila se 108 godina u tri perioda sa nekoliko arhitekata, a jedan od njih je i Juraj Dalmatinac. Konačno je završena po projektima Nikole iz Firence. Započeta je u gotičkom stilu a završena u renesansnom. Nakon završetka gradnje pored katedrale se počinje graditi Šibenska gradska vijećnica, sa mnoštvom lukova i balkonom cijelom dužinom. U dvorani na katu se sklapaju brakovi a u prizemlju je restoran u koji smo se i mi sklonili dok nije prošao pljusak. Iza Katedrala je Kneževa palača izgrađena od kamena u 13.- 14. stoljeću. Ona je bila dio obalnog obrambenog sustava grada. Do danas sačuvana su dva krila u kojima je je danas muzej. U Šibeniku je 27 crkvi i najveći broj orgulja u Hrvatskoj u jednom gradu. Tijekom godine se održava škola za orguljaše i mnogobrojni koncerti.

Grad su branile četiri tvrđave. Tvrđava Svetog Nikole koja se nalazi na malom otočiću je sagrađena u 16. stoljeću, a služila je za obranu od turskih napada s morske strane. Sa svojom trokutastom formom jedna je od najjačih fortifikacijskih utvrda na Jadranskoj obali. Tvrđava Svetog Mihovila je smještena na uzvisini, 70 metara nad morem i također je služila za obranu od napada sa mora. Sagrađena od bijelog tesanog kamena, na temeljima nekadašnje ilirske gradine. Tvrđava Svetog Ivana Ivana je smještena na sjevernoj strani brda, gdje su se 1647. godine, vodile teške borbe s vojskom turskog paše Tekelije. Tvrđava Šubićevac je smještena jugoistočno od tvrđave Sv. Ivana i svojim položajem je pridonijela obrani grada od turaka.

Na kraju staroga grada u velikom parku  sa perivojima i fontanama nalazi se spomenik Petru Krešimira IV. Park je nastao uklanjanjem zidina, kada više nije postojala opasnost od napada i kada se grad mogao početi širiti van nekadašnjih zidina.  Iznad parka je zgrada kazališta.

U Šibeniku se svake godine krajem lipnja i početkom srpnja na gradskom trgu održava Međunarodni dječji festival. Cijeli grad živi za djecu, pa se može reći da su zapravo svi trgovi, ulice i skale jedna velika pozornica. U drugoj polovici kolovoza tu su klapske večeri koje održavaju tradiciju klapskog pjevanja u cijeloj šibenskoj regiji. U kolovozu u gradu nastupaju orguljaši. Rujan je mjesec kada grad poprima renesansno ruho, budući da se tada održava srednjevjekovni sajam, koji nas vraća u daleku prošlost.

This entry was posted in Dalmacija, Hrvatska, Ljetovanje, Putovanja, Šibenik and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori