STOCKHOLM

Štokholm je glavni grad Švedske i svakako jedan od najljepših gradova Europe, zahvaljujući čudnoj kombinaciji kopna i vode jezera Malaven i Baltičkog mora. Cijela oblast ima 30.000 otoka raznih veličina. Sam grad se smjestio na 14 otoka, koje prometno povezuju mnogi mostovi i brodići. Monumentalne zgrade, palače i parkovi, izgrađene uz obalu, se mogu obići i vidjeti sa raznih strana, nudeći uvijek neki novi pogled i okruženje. Ne zovu ga badava Venecija sjevera.


            Ima oko 800.000 stanovnika. Visoki standard i velikodušnost Šveđana privukla je mnogo useljenika iz cijeloga svijeta, pa i iz naših krajeva. Ipak svjetska kriza je zahvatila i Švedsku. Mnoge firme su preselile proizvodnju u obližnju Poljsku ili baltičke zemlje i naravno u Kinu, sa daleko jeftinijom radnom snagom. Naći posao postaje umjetnost i tamo.Švedska je bila poznata po visokom standardu i skupoći, ali danas nije ništa skuplja od ostatka zapadne Europe, osim po cijeni alkohola. Svakako ćete se iznenadi cijenama odjeće u nekoliko ogromnih robnih kuća i bezbrojnim H&M dućanima, koje u vrijeme rasprodaja padaju i 80%. Tada zaista sve izgleda bagatelno jeftino i za nas.           

NORRMALM

Centar Stockholma je kopneni dio grada Norrmalm. 1950.godine srušene su 300 godina stare zgrade i napravljena široka ulica sa dvije velike robne kuće i trgovčkim i kulturnim središtem. Ta glavna arterija polazi od željezničke i autobusne stanice, ide ulicom Klarasbergs, gdje se nalazi i crkva Klara kyrka, do velikog centralnog Sergels trga, a zatim ulicom Hamngatan prolazi pored ogromnog trga-parka Kungstrad-garden i završava na obali mora ispred Kraljevskog dramskog kazališta na trgu Nybroplan. Sama zgrada je izgrađena 1908. godine u art nouveau stilu, dok je kazalište osnovanao davne 1788.godine.
Na Sergels trgu je veliki kružni tok i fontana sa 37,5 m visokim i 130 t teškim staklenim obeliskon izrađenim od 80.000 staklenih prizmi. Veliki plato sa crno-bijelim trokutima je okupljalište mladih tijekom dana a posebno u večernjim satima. Iznad njega je ogromna staklena zgrada kulturnog doma Kulturhuset, sa mnoštom restorana, Gradskim kazalištem Štokholma, izložbemim postavkama i čitaonicom sa časopisima iz cijelog svijeta. Trg presjeca najpoznatija trgovačka i pješačka ulica Drottinggatan, koja se nastavlja na drugu pješačku ulicu na otoku Gamla stan, koji predstavlja najstariji dio Stockholma.
            Kungstrad-garden je trg sa velikim drvoredima, fontanama, mnoštvom restorana, crkvom Jakobs kyrka. Tu se održavaju koncerti na otvorenome, a zimi je veliko klizalište. Na njemu je i centralni turistički informativni centar Stockholm visitor boards, gdje se može uzeti Stockholm Card, koja omogućava besplatnu vožnju gradskim prijevozom kopnom i morem, hop on i hop off bus i brodske ture, razgled biciklom i besplatne ulaske u preko 80 muzeja, te vodič i mapu Štokholma. Može se uzeti u trajanju od 24, 48, 72 ili 120 sati od prvog korištenja. S obzirom da su cijene ulaza u palače i muzeje oko 50-100 kn, otplati se  već nakon nekoliko muzeja, a da ne govorimo transportu.Više o tome na www.stockholmtown.com .
            Drugi kraj Kungstrad-gardena zavšava na obali mora na trgu Karla XII. Pokraj ogromnog zdanja Grand hotela. Odatle polaze mnogi turistički brodići i autobusi. S druge strane je jedne od najljepših zgrada grada Kraljevska opera, stara 237 godina,  čije pročelje gleda na mali trg Gustava Adolfa., sa veoma zanimljivim ostalim zgradama.  Taj dio od već nekoliko nabrojanih trgova i ulica uz obalu imaju najljepši pogled na  Parlament i Kraljevsku palaču na otoku Gamla Stan, koji je preko kanala.

GAMLA STAN

            Najstariji dio Štoholma se nalazi na otoku Gamla Stan.Između njega i kopna je manji otočić na kome je velika zgrada Parlamenta i Švedske narodne banke, koji se može posjetiti kroz vođene ture svakih pola sata. Zanimljivo ja da kroz zgradu Parlamenta prolazi kratka ulica Riksgatan, koja je nastavak pješačke zone Drottinggatan, a koja se dalje nastavlja u trgovačku ulicu Vasterlanggatan. Ona završava na velikom trgu Kornhamsntorg. Sa njega se prelazi na susjedni otok Sodermalm. I okolne uske uličice su prepune kafića, restorana, trgovina i naravno turista.
            Najveća turistička atrakcija je svakako Kraljevska palača. Izgrađena je na mjestu stare, koja je izgorila 1697.godine. Sa svojih 608 soba nalazi se među najvećim palačama Europe. Unutrašnjost je raznih stilova, jer su je ukrašavali razni  europski majstori. To je službena rezidencija švedskih monarha. Može se posjetiti kroz vođene ture, gdje se razgledaju Apartmani za gozbe, Apartmani vitezova,  Državnička dvorana, Kraljevska riznica, Muzej antikviteta Gustava III. i Kraljevska kapelica. Tu je i nekoliko muzeja, a spektakl je izmjena straže u jednom unutarnjem dvorištu oko podne.
Oko palače je nekoliko trgova. Najveći je Slottsbacken gdje je na gornjem kraju katedrala Storkyrkan otvorena 1306.godine. U XVII.stoljeću je ponovo izgrađena, kako bi se uklopila u barokno okruženje. U njoj je poznata statua St. George i zmaja. Ispred nje je Obelisk iz 1797.godine, a na obali spomenik Gustavu III, najpoznatijem vladaru dinastije. Izradio ga je Tobias Sergel, po kome je i nazvan centralni trg Štokholma.
Svega par koraka dalje je Stor torget, najromantičniji trg Gamla Stana, u koga se slijevaju uske uličice.  Uokviruju ga visoke uske zgrade živopisnih boja  i zgrada Švedske akademije i Nobelov muzej koji se nalazi u prizemlju. Prepuni restorani i kafići, klupe, cvijeće, stara fontana i turisti stvaraju pozitivnu gužvu. Povijest ga pamti po mučkom ubistvu 1520.godine 92 plemića, kojima je ponuđena amnestija. Za svakoga je uzidan oko prozora jedan kamen u jednu zgradu.
Najstariji dio Gamla Stana a time i Štockholma je susjedni otok ili poluotok Riddarholmen. Zgrade su građene u periodu velike moći Švedske krune u XVII.stoljeću. Taj dio je spojen mostom, koji prelazi preko gradske autoceste i izbija na ogroman trg. Dobio je ime po Birger Jarlu, osnivaču Štokholma. Tu je njegova statua, a grad se spominje prvi puta u spisima 1252.godine. Na trgu je Riddarholmskyrkan, najstarija crkva Štokholma građena 1280-1310.godine i u kojoj su grobovi gotovo svih švedskih vladara. A tu je i palača u kojoj je sada sud. U palači Stenbockska je od 1863.godine Nacionalni arhiv. Palača Wrangelska je 56 godina bila dom kraljevskoj obitelji, nakon što je 1697.godine izgorila tadašnja Kraljevska palača. Ona je ujedno i najstarije zdanje uz Birger Jarl torn, obrambenu kulu Gustava Vase.

SODERMALM

            Južno od Gamla Stana je najveći otok Štokholma Sodermalm. Naseljen je u doba inustrijske revolucije, kada je Gamla Stan postao premali da primi sve one koji su se slili u grad u potrazi za poslom. I danas tu živi srednji sloj. Cijene u restoranima i trgovinama su niže nego u centru. Najzanimljiviji je baš dio koji se spaja sa Gamla Stanom. To je Slussen sa velikim liftom vidikovcem.

KUNGSHOLMEN      

          To je veliki otok koji je smješten zapadno od centra. Na njemu je zgrada gradske vjećnice ( Stadshuset), koju Šveđani smatraju najljepšom zgradom u zemlji. Izgradnja je počela 1911.godine uArt Nouveau stilu po dizajnu Ragnara Östberga, koji je često mijenjao planove tijekom gradnje. Utrošeno je 8 milijuna opeka. U velikoj Plavoj dvorani, koja je zapravo crvena, se održava 10.prosinca prijem u povodu dodjele Nobelove nagrade. Na svečanom banketu bude 1300 zvanica i  svatko ima samo 60 cm prostora za stolom. Arhitekt je želio naglasiti plavom bojom povezanost grada i mora, ali je na kraju ostavio zidove od cigle i iznutra kao izvana. U toj dvorani su i najveće orgulje Sjeverne Europe. Ples se održava u Zlatnoj dvorani, sa zidovima ukrašenim zlatnim i staklenim mozaicima. Umjetnik je utrošio 18.6 milijuna komadića raznobojnog stakla i 11 kg zlata. Na jednom zidu je prikazana povijest Švedske, a na drugom Štockholm kao centar svijeta. U Ovalnoj sobi sa prekrasnim tapiserijama se mogu vječati svi Šveđani, ali i stranci. Birate kratko ili dugo vjenčanje. Dugo traje 3 minute, a kratko 30 sekundi. Nije niti čudo da pravi Šveđani i Šveđanke promijene za života po nekoliko muževa ili žena ili ijedno i drugo. Nije vic da djete u školi kaže svom prijatelju, da njegov bivši tata je sada njegov otac i da je bolji od njegovog trećeg tate, koji je sada otac od njihove razredne kolegice.
U dugačkoj dvorani sa prozorima i pogledom na jezero i susjedni otok princ Eugen je naslikao fresku kao odraz u ogledalu onoga što se vidi kroz prozor. Pažljivi promatrač će vidjeti da je princ varao, jer drveće na slici nikada nije posađeno. Uz to cijlom dužinom jer red duplih stupova, od kojih je jedan okrugli a jedan četvrtasti i simboliziraju povezanost čovjeka i žene. Nažalost arhitekt nije nikada htio reći koji predstavlja ženu.
Zanimljiva je i vijećnica, čiji drveni svod izgleda kao dno vikinškog broda. Umjetnik je želio pokazati svijetu, kako su nekada zimi Vikinzi izvlačili brodove na kopno, prevrtali ih i tako dobijali siguran krov i zaštitu od snijega i vjetra. Tu su tada vijećali i dogovarali. Zgrada ima 106 m visoki toranj odakle je najljepši pogled na grad. Penje se pješice, kroz zavojite stepenice i tunele, a silazi od pola liftom. Zanimljiva kombinacija. Toranj je prvobitno trebao biti visok 100 m, ali kada je arhitekt saznao da je onaj u Kopenhagenu 105 m, odmah je promijenio plan.

DJURGARDEN

         To je zeleni otok i park, prvenstveno namijenjen uživanju u prirodi. Tu se dolazi sunčati, igrati na travi i uživati u prekrasnom danu. Nije to jedini park. Mnogo ih je još po gradu. Šveđani kažu da nema lošeg vremena, samo čovjek mora biti pripremljen za kišu ili snijeg. Izlet u park dječijeg vrtića nikada neće biti odgođen radi kiše. Djeca će samo obući gumene čizmice i kabanice.
Na otok vozi i jedini tramvaj u gradu. Može se doći i kružnim brodićima i autobusima. Avenija Strandvagen, kojom se dolazi sa kopna je poznata po svojim palačama. To je skupi dio grada sa ambasadama i bogatim slojem. Tu se nalazi i Nacionalni muzej Švedske (Historiskamuseet) sa poznatim blagom Vikinga i Zlatnom sobom. Već sami most Djuragardsbron iz 1897.godine sa kipovima starih bogova i ogradom od kovanog željeza je atrakcija . Na otoku su i najzanimljiviji muzeji Štockholma.  Nalaze se u blizini. Pođimo redom.
Dok prilazite otoku bilo s koje strane, impozantna zgrada koja dominira je Nordiska museet.
Arthur Hazelius je 1872.godine došao na ideju da skuplja predmete iz Švedsgog života i da ih sačuva od zaborava. Kako je zbirka rasla, 1907.godine  je  otvoren novi muzej. Kada smo bili, bila je čak i postavka predmeta od plastika od 1950.godine naovamo.
Junibacken je muzej namijenjen za manju djecu i sve nas koji se sjećamo avantura Pipi Duge Čarape. Uživati ćete krećući se kroz scene iz TV serije i u predstavi koja se izvodi. Ali nije to samo priča o Pipi. Tu su i drugi junaci iz švedskih bajki. Posebno je zanimljiva vožnja nazovimo to malim vlakićem kroz neke bajke. Djeca i odrasli smiju dirati sve, ulazite u kućice i igrati se. A tek suvenir shop. Inače muzeji u Skandinaviji i njihove trgovine suvenirima su jedinstveni. Uz određeni muzej ćete naći suvenire samo vezane za taj muzej. Ali nema predmenta koji neće biti sa slikom, logotipom ili nečim specifičnim. I nećete ih naći drugdje.
Vasamuseet je najposjećeniji muzej u Švedskoj. Sama zgrada iz daljine podsjeća na brod sa svojim jarbolima. Unutra je drveni ratni brod Vasa, potonuo izvan štokholmske luke na prvom putovanju 1628. godine. Brod je sagrađen po naredbi velikog kralja Vasa,Gustavusa Adolphusa  i bio je najmoćniji ratni brod tog doba. Potonuo je zahvaljujući kraljevoj naredebi da se doda još jedan red topova. Pažljivo očuvan, ovaj brod sad počiva u glavnoj dvorani muzeja. Izlošci prikazuju i život na brodu te se prikazuje snimka akcije spašavanja broda.
Skansen je muzej na otvorenom i zoološki park, osnovan 1891. godine, s ciljem očuvanja Švedske ruralne kulture. U njemu se nalazi oko 160 povijesnih drvenih farmi i kuća iz cijele zemlje. U farmama obitavaju životinje o kojima se brinu farmeri obučeni u skladu s vremenom. Mali gradići, sa starim zanatima, trgovinama, pekarama, gdje morate kupiti tradicionalne kolače sačuvale su na zanimljiv način trenutke povijesti. O okviru parka je i zoološki vrt i akvarij sa životinjama sjevera, ali također u posebnim pavilionima i drugim egozitičnim životinjama. Park je ogroman i bez nekoliko sati se ne može obići. Za zabavu su dječija igrališta, vrtuljci, dječiji cirkus. Tu je cjelodnevna zabava za cijelu obitelj.
Grona Lunds Tivoli je zabavni park klasičnog tipa. Poseban je po tome što je smješten na malom prostoru, pa dok sjedite u kafiću iznad vaših glava protutnji svako malo vlakić uz ciku i vrisku putnika. Putanje pojedinih atrakcija se ukrštaju, pa često izgleda da ćete se sudariti sa svlakićem iz susjedne atrakcije.

SKEPPSHOLMEN        

          To je otok između Gamla Stana i Djuragardena. Oko njega obilaze kružne ture brodića, pa se može elegantno posjetiti ili čak pješice preko mosta od Nacionalnog muzeja. Na njemu su u svijetu poznati Muzej Moderne umjestnosti, Muzej Istočnih kultura i Muzej Arhitekture.  Još je mnogo muzeja, koji bi zavrijedili da se u njih uđe, kada se duže vremena ostaje u Stockholmu.

ZABAVA

          Hrana je u Štokholmu europska i bezbroj je restorana sa veoma prihvatljivim cijenama, posebno u vrijeme ručka. Iznenali smo se da pileći file na žaru sa krumpirom košta tada svega 35 kn, a biftek 70 kn. Hamburger kao i kod nas 7,5 kn. Cijene bezalkoholnih pića slične našima ili za nijansu skuplje, ali je pivo uglavnom 50 kn, mada ima restorana i kafića gdje košta svega 22-30 kn. Ako baš ne volite ribu sjevernih mora, probajte nacionalni specijalitet köttbullar, mesne okruglice, koje serviraju čak uz doručak u boljim hotelima.
Oni koji više vole od muzeja se malo zabaviti neće biti oštećeni. Mnogo je noćnih klubova i zabava se tamo podrazumijeva. Dva mjesta se ipak moraju posjetiti.
U okviru izvrsnog Nordic Sea hotela, gdje smo bili odsjeli se nalazi u svijetu dobro poznati Absolute Ice bar. To je prvi svjetski stalni ice bar, gdje je temperatura -5 ° C tijekom cijele godine. Cijeli interijer, zidovi, šank,stolice, stol pa i čaše izrađeni su od 100% čistog leda iz rijeke Torne u švedskom dijelu Laponije. Na ulazu Vas obuku u odjeću koja podsjeća na eskimsku. Unutra dobijete koktel po izboru, slušate muziku, plešete i pijuckate. Plavičasta svjetlost  i razne skulpture daju poseban ugođaj. Nakon 45 minuta ipak poželite izaći. Više o tome pogledajte na www.nordicseahotel.se .
Drugo kultno mjesto je Wallmans Salonger dinnershow, sa nekoliko raznih show programa u sali gdje se istovremno poslužuje i večera. Nekoliko različitih muzičkih predstava se može vidjeti, na nekoliko pozornica u gradu, a sve su uglavnom izbori najvećih svjetskih hitova, sa posebnim dijelom odvojenim za Abba hitove. Ako baš i niste ljubitelj švedske kuhinje, predstavu možete pratiti sa šanka, pijuckajući svoje piće. Više pogledajte na www.wallmans.com


  


    ožujak 2011  broj 183

This entry was posted in Europa, Putovanja, Stockholm, Švedska. Bookmark the permalink.

Odgovori