TENERIFE

Tenerife je najveći otok iz skupine Kanarskih otoka. Pripada Španjolskoj, a smješten je blizu zapadne obale Afrike odnosno Maroka. Zanimljivo je da je na njemu i najviši vrh Španjolske na planini Teide, ugaslom vulkanu visok 3717m. Smatraju ga jednom od najposjećenijih španjolskih, ali i svjetskih turističkih destinacija, sa bezbroj hotela i apartmana i dosta niskim cijenama hrane i pića. To je otok vječitog proljeća sa temperaturama cijele godine oko 20-27oC pa je puna sezona cijele godine. Noći su hladnije svega nekoliko stupnjeva. Nema velikih vrućina ljeti, ali je zgodna destinacija i zimi.


A zašto smo mi išli na Tenerife? Nakon jedne telefonske ankete putničke agencije Luna-tours, na koju sam strpljivo odgovorao, dobili smo poziv da dođemo na prezentaciju i ujedno preuzeti svoju nagradu u jedan restoran u Opatiji. A nagrada je besplatno sedmodnevno korištenje apartmana u veoma luksuznom Regency club-u. Očekujući prevaru u prvi trenutak smo mislili i ne otići, ali su me jedni poslovni partneri uvjerili da prevare nema i da su oni već bili. Na prezentaciji ste mogli uzeti još dodatna 3 sedmodnevna boravka, u naredne tri godine, u superluksuznim apartmanima bilo gdje u svijetu, uključujući krstarenja, gradove i skijaške centre. Cijela ponuda se može vidjeti na www.rci.com . Cijena mi se učinila veoma povoljna u odnosu na ono što inače Hrvati plaćaju na svom skijaškom pohodu u Alpe. Mada nismo platili ta tri dodatna tjedna, dobili smo svoju nagradu i poslije dogovorili termin odlaska.

Pitali smo se zašto bi Vam netko dao besplatno apartman. Logika je jednostavna. Svatko želi vidjeti robu prije nego je kupi, pa zašto onda i ne vidjeti o kakvim se apartmanima radi. Uz to godina ima 52 tjedna, pa ako jedan tjedan poklonite, znači da ste u promociju uložili 2%, a to je veoma mali iznos. Uz to još ne dajete novac za reklamu, jer bi ionako taj apartman bi bio prazan. Malo struje, vode i čišćenje apartmana su zanemariv trošak. Dalo bi se na ovome štošta naučiti. Naša jedina obveza je bila odslušati jednu prezentaciju kada stignemo na Tenerife.

RYANAIR

Kako posjetiti Tenerife? Doći do tamo nije baš najlakše, jer malo turističkih agencija nudi paket aranžmane sa uključenim boravkom i prijevozom. Direktnih letova iz Hrvatske nema. Tu i tamo poleti neki čarter iz Ljubljanje. Najbliži aerodromi sa direktnim linijama su u Austriji i to u Grazu i Beču. Zato ako ste odlučili ipak ići i vidjeti taj vulkanski otok, morati ćete presjedati. Tim Luna-toursa, koji radi rezervaciju smjestaja moze pronaci klijentima i odgovarajuce letove, pomoci pri kupnji avio karata, rezervirati rent-a-car prema zeljama klijenata, te ponuditi Merkur putno osiguranje bez ikakve naknade. Možete se obratiti nekoj od agencija koja vrši prodaju avio karata raznih avio kompanija kao RI-AK tours ili pokušati rezervirati sami kao mi.

Tenerife imaju dva aerodroma. Južni Reina Sofia i sjeverni Los Rodeos. Bezbroj je letova iz Španjolske, Engleske, Irske, Njemačke i drugih Europskih zemalja. Jako mnogo niskobudžetnih kompanija leti tamo. Uz malo mašte i organizacijske hrabrosti može se iskombinirati jeftin let preko nekog europskog aerodroma. Kako je jedna od najjeftinijih kompanija Ryanair, koja leti većim dijelom godine i iz Pule i Zadra, ali i iz Trsta, Venecije, Maribora, opisati ću detaljno proceduru provjere i rezervacije leta. Letove treba planirati na vrijeme dok cijena karata nije visoka. Najmanje mjesec dana ranije, a najbolje i dva. Cijene karata su tada gotovo simbolične i obično se nude već od 0,01€ do 9,99€ . Što ste bliže željenom datumu, kako se avion puni, cijena biva sve veća, pa može biti zadnjih dana i 200-300€. U cijenu karte nisu uračunate aerodromske takste,osiguranja, pristojba za prtljagu osim ručne, te obrok i pića u avionu. To se plaća posebno. Ryanair uglavnom leti sa malih aerodroma, kako bi takse bile što niže. Mi smo letjeli sa aerodroma Venecija-Treviso Sant Angelo iz Italije. Aerodrom gdje smo presjedali bio je aerodrom Barcelona-Girona u Španjolskoj. U oba slučaja ne radi se o glavnim aerodromima Venecije i Barcelone. Stoga pazite da ne rezervirate let, a onda ne odete na krivi aerodrom.

Rezervaciju možete napraviti isključivo putem interneta, ako odete na www.ryanair.com . Na samoj stranici možete rezervirati, hotel, unajmiti auto i još mnogo toga, te naći gotove sve informacije o onome što Vas zanima vezano za odredište. U prvom koraku izaberite aerodrom polaska i aerodrom na koji želite stići, datum polaska i povratka i broj osoba, djece i pritisnite BOOK CHEAP FLIGHTS. Mi kako smo imali rezerviran apartman 7 dana na Tenerifima, odlučili smo ići 2 dana ranije i vidjeti i Barcelonu. U drugom koraku možete vidjeti raspoložive letove i cijenu same karte, bez taksa a u trećem i aerodromske takse. Tu provjerite i datume prije i poslije, jer možda nađete nižu cijenu karte. Ako nema letova za željeni datum, znači da su prodani ili ih uopće nema za taj dan.

Kada ste se odlučili kojim letom idete onda u sljedećem koraku unosite imena putnika, te koliko imaju torbi ponaosob. Torbe možete imati dvije .Ona koja ide u bunker aviona se plaća 6€ po letu, znači 12€ tamo i nazad i ne smije biti niti grama teža od 15 kg. Za svaki kg preko 15 kg se plaća 8€. Tu ne prijavljujete ručne torbe koje nosite u kabinu sa sobom. One ne smiju biti teže od 10 kg i dimenzija manjih od 55cm x 40cm x 20cm. One su besplatne, ali se plaća čekiranje 3e po letu. U praksi , kao ručna prtljaga, prolaze i torbe većih dimenzija. Ako ne nosite puno stvari sa sobom, ne morate uopće prijavljivati torbe za bunker aviona. U ručnim torbama ne smije biti bočica sa tečnosti, većih od 100 ml, niti opasnih predmeta.

Tu još možete uplatiti i putno osiguranje. Iznosi 14.5€ za let tamo i nazad po osobi. Može se i ne uplatiti. Štedljivi kažu da Ryanair leti na malim aerodromima i torbe direktno iz aviona idu na traku, tako da se gotovo nikada ništa nije zagubilo.

Zatim popunjavate podatke o adresi na koju želite račun, gdje obavezno morate navesti e-mail adresu na koju će doći potvrda i broj, koji su ustvari Vaša karta za avion.

Sada Vam treba kreditna kartica. I to Visa ili Mastercard. Ne primaju American express. Još će se naplatiti 3€ po osobi i po letu zbog plaćanja kreditnom karticom. Za tri osobe to je dodatnih 18€. Na kraju vidite sve troškove leta. Morate unijeti vlasnika kartice i njegovu adresu, broj kartice, datum do kada vrijedi i kontrolni broj i ako je sve provjereno i točno, kliknuti na PURCHASE NOW. Tada možete isprintati dobivenu potvrdu, a takav sličan će Vam doći mailom. To obavezno ponesite sa sobom na aerodrom uz dokument sa slikom. U našem slučaju to je obično putovnica. Ako nemate valjan dokument nećete ući u avion. Rezervaciju možete promjeniti uz plaćanje nekih pristojbi ali najkasnije 4 sata prije polaska. Prije toga pročitajte uvjete za promjenu leta.

Kada ste rezervirali let do Barcelone, onda slijedi nova rezervacija leta od Barcelone do Tenerifa na sjeverni aerodrom Los Rodeos. Naravno uzmite odmah i povratnu kartu.Postupak se ponavlja. Sa Tenerifa se vraćate 7 dana kasnije. U povratku iz Barcelone imate odmah vezan let bez čekanja prema Venezia-Treviso aerodromu.

Za ulazak u Španjolsku potrebno je dostaviti pored imena putnika i brojeve putovnica. Za to će Vam doći e-mail par dana pred polazak, pa možete to onda popuniti. Putovnica mora vrijediti još minimalno 6 mjeseci. Nas su povratne avionske karte, aerodromske takse i 2 torbe u bunkeru koštale 160€ po osobi. U avionu se sve piće, sendviči i grickalice plaćaju.

KAKO DO TREVISA

Najlakše je doći onima iz Istre i Primorja. Planirajte minimalno 3-4 sata vožnje. Prije nego krenete na put pogledate gdje se aerodrom nalazi , kako izgleda i pronađite ostalo što Vas zanima na www.trevisoairport.it , a imate link i sa Ryanair stranice. Pazite ne idete na aerodrom Marco Polo, kod same Venezije, već u Treviso Sant Angelo. Na interaktivnoj mapi možete isplanirati put i isprintati sebi detaljnu kartu, vidjeti koliko košta cestarina i gorivo. Iako se može doći vlakom i autobusom do Venecija-Mestre, pa onda jednim od aerodromskih buseva, mi smo izabrali osobno vozilo, koje smo ostavili na čuvanom parkingu na aerodromu. Nalazi se 300 m dalje i ima oznaku P-2 ili P-3. Ograda i bodljikava žica, te čuvar ulijevaju sigurnost, da se neće ništa desiti autu. Naravno da se plaća. Za jedan dan plaćate 6-9€, ovisno da li je parking pokriven ili ne. Mi smo za 11 dana platili 68€ na nepokrivenom.

Na aerodrumu planirajte da budete dva sata prije leta, kako biste na vrijeme predali prtljagu i obavili što se treba obaviti. Ako dođete 40 minuta prije leta kada se čekiranje završiti, nećete ući u avion. Nemojte niti biti zadnji koji će ući u avion, jer pravilo je takvo da Vas ne čeka rezervirano mjesto, već ga sami birate.

BARCELONA

Polijećemo iz Trevisa u 18:15 i stižemo u 19:55 u Barcelonu. Let iz Barcelone je rani jutarnji sa istog aerodroma. Avion polijeće sutra u 6:15. Kako trebate biti 2 sata ranije radi čekiranja prtljage, imate nekoliko opcija. Prespavati na aerodromu na klupama, ili otići vidjeti Barcelonu noću, pa se vratiti nazad na let. Sa aerodroma pola sata nakon svakog slijetanja aviona vozi autobus za Barcelonu na glavnu autobusnu stanicu u samom centru grada. Vožnja traje sat i petnaest minuta. Prvi autobus ide nazad na aerodrom u 3:15, a onda ima jedan 15 minuta kasnije. Po pravilu trebali bi uhvatiti onaj prvi, jer pred svako polijetanje kreće jedan bus 3 sata ranije. Kako Barcelona živi noću, neće Vam biti dosadno. Cijena povratne autobusne karte je 21€. Za 120€ se taksijem se stiže za 30-40 minuta. Postoji i vlak, ali je najgora varijanta jer je stanica u centru Girone udaljena desetak kilometara, pa se izgubi dosta vremena.

Treća opcija je da kada ste već u Barceloni uzmete hotel i prespavate, pa sutradan razgledate Barcelonu, pa opet na bus za aerodrom noć kasnije. Dvokrevetna soba u solidnom hotelu samom centru se kreće od 60-100€. Naravno da ima i dosta viših cijena. Na sve cijene koje Vam kažu dodajte 7% poreza.

Mi smo izabrali četvrtu opciju, koja nudi najviše odmora, ali plaćate još jednu noć u hotelu. Zato i spavate jednu noć duže. Ako niste željni ludovanja po diskotekama Barcelone, ovo mi se čini najbolje rješenje. Na samom aerodromu imate novorenoviran hotel, sa veoma ljubaznim osobljem. Kako stižete u 19:55, možete pješice preći parking i smjestiti se u hotel i noćiti po istoj cijeni kao i u gradu. Hotel se zove Vilobi i o njemu pogledajte na www.hotelvilobi.com . Trokrevetna soba košta 195 € za dvije noći. U okviru njega ima jedan restoran sa samoposluživanjem, ali koji radi do 22.30 sa dobrom hranom. U cijenu od 8€ uključeno je predjelo ili salata, glavno jelo, desert i piće. Subotom i nedjeljom je 2€ skuplje. Hotel nema on-line rezervacije putem interneta, a za potvrdu rezervacije će Vam tražiti da pošaljete broj kreditne kartice. Ta opcija mi se baš nije nešto svidjela, pa sam preko www.octopustravel.com on-line rezervirao isti hotel za 206€ ali sa doručkom, što mi se učinilo još povoljnije. Doručak je bio dosta spartanski sa točnim popisom što je uključeno u njega. Sve preko se dodatno plaćalo. To me podsjetilo da se kod nas takvo nešto ne bi moglo desiti niti u hotelu R kategorije. Kako smo drugi dan išli prije otvaranja restorana i nismo mogli obaviti doručak, ipak smo dobili sendviče i sok za put.

Po dolasku, ako Vam nije dosta putovanja za taj dan i ako se brzo smjestite u hotel, možete u 20:30 sjesti u autobus za Gironu. To je mali gradić, centar regije i imate nešto više od sat vremena za obilazak, do polaska zadnjeg busa ka aerodromu u 22:00. Možete i u Gironi rezervirati hotel. Ima ih nekoliko. Na avion možete opet jutarnjim busom u 4:00. Cijena karte je oko 2€. Naravno opcije su taxi.

Kako se nalazite na poznatoj obali Costa Brava, 50-60 km od aerodroma se nalazi niz turističkih mjesta kao Lloret de Mar, Tosa de Mar, Blanes, sa upola jeftinijim smještajem u mnogobrojnim hotelima, apartmanima i privatnim sobama. Postoje stalne direktne autobusne veze sa aerodromom i Barcelonom.

Španjolska je poznata po jeftinim rent-car vozilima. Na reklamama po web stranicama stalno iskaču baneri 7 dana za 80-100€.. Za dva dana platiti ćete 50€. Vozilo nije problem vratiti niti kada je agencija zatvorena. Jednostavno parkirate vozilo i ubacite ključ u sandučić. Za posjetu Barceloni ipak smo se odlučili busom, jer za vožnju rentacarom, trebate poznavati grad i znati gdje naći parking. Kada se zbroje troškovi najma, parkinga, goriva, cestarine, mislim da je bus bolja opcija.Uz to autobus staje odmah pored Metro stanice, pa se grad dalje lako razgleda kupovinom metro kartice T10 (6,9€), koja vrijedi za 10 vožnji i na nju može se voziti i više osoba, tako da se poništi više puta.

O Barceloni nećemo ništa više, jer je ova ista ekipa pisala o njoj prije par godina, pa potražite stari Turist plus ili pogledajte na http://www.pletikosa.hr/turist plus 0409 Barcelona.htm . Promijenilo se jedino to da je sve dosta poskupilo.

DOLAZAK

Po dolasku na Tenerife morate se odlučiti na koji način mislite razgledati otok. Ako ćete samo ležati pored hotelskog bazena ili otići do plaže, onda možete od aerodroma do hotela ići busom ili taksijem za 80-95€ . Ako pak želite sve vidjeti turističke atrakcije, onda najbolji način je da unajmite rentacar vozilo. Ujedno je i najekonomičniji i nudi najviše konfora. Na samom aerodromu je nekoliko agencija. Sedmodnevni najam je kod većine od 150€-190€ i za najmanja vozila. Nešto je povoljnije rezervirati putem interneta. Uz to ne gubite vrijeme kada stigne tamo. Mi smo rezervirali unaprijed u agenciji Orcar na stranicama www.tenerife-hire-a-car.com i to za svega 108€ auto sa 5 vrata. Tražili smo Fiat punto, a dobili po istoj cijeni za dvije klase bolju Seata Cordobu sa klimom i drugom full opremom. Auto smo preuzeli u poslovnici Autoreisen. U nekim periodima (svibanj) je najam čak 89€. Ne plaća se unaprijed, ali po dolasku pokažete potvrdu koju Vam pošalju mailom i morate imati bilo kakvu kreditnu karticu. Odmah na aerodromu uzmite sa šaltera rentacar agencija mape otoka. Kada budete vraćali vozilo morate vratiti pun rezervoar. Ako ste odsjeli na jugu,računajte da 50 km prije sjevernog aerodroma nema benzinske pumpe, pa morate natočiti do vrha na vrijeme, inače će Vam naplatiti 10€ kaznu plus gorivo koje nedostaje.

Skoro oko cjelog otoka postoji autocesta, kojom se lako i brzo stiže na odredište. Izbjegavajte druge puteve osim kada baš idete u razgledanje neke turističke atrakcije. Vode preko visokih brda, uske su i pune serpentina. Tako 30 km kraći put može trajati i dva sata duže. Ceste su dobro obilježene i teško možete zalutati. Sa aerodroma vodi autocesta TF-5 ka glavnom gradu Santa Cruzu, ali se sa nje brzo odvajate na TF-2, pa nakon 6 km na TF-1 ka jugu. Pazite da ne pomiješate sa Puerto de la Cruz i odete na drugu stranu sa TF-5.

SANTA CRUZ

Mi smo došli na Tenerife u nedjelju. Kako je samo taj dan u Santa Cruzu buvlja pijaca (10.00-14.00), odlučili smo da prije odlaska u hotel svratimo i posjetimo glavni grad. Uz to on je ipak 85 km udaljen od Playa de Las Americas, gdje smo odsjeli, pa da ne gubimo vrijeme na putu za ponovni dolazak. Autocesta TF-5 sa Sjevernog aerodroma Vas uvede u sam centar. S desne strane na samoj obali ćete proći novo moderno zdanje Opere, koje pomalo podsjeća na Operu u Sidneju u Australiji. Nakon toga možete parkirati u jednoj velikoj garaži ili još malo nastaviti ka centru.

Santa Cruz je više administrativno sjedište otoka i luka. Nema nekih velikih turističkih ambicija. Lijepo je uređen, kao i sve na otoku, sa modernim zgradama i ulicama i sa starim dijelom. Sa obale vode par ulica sa drvoredima ka centralnom trgu i parku u kojem slobodno lete papagaji. Možete prošetati do „Afričke pijace“, zdanja koje podsjeća na kolonijalno doba, gdje stanovnici kupuju meso, voće i povrće. Tu ćete pronaći svakakve tropske delicije, koje u našim krajevima ne možete naći. Cijene paprene, makar za strance. Očigledno vrijedi da se sve makar troduplo računa turistima. Inače za očekivati je da su banane na otoku gdje rastu i sa koga se izvoze jeftine. Skuplje su dvostruko nego kod nas. Turizam čini svoje, pa su tako cijene i drugoga voća dosta visoke i na nivou europskih, znači više nego kod nas. Na obali je jedan veliki šoping centar, a nešto dalje i drugi, pa šopingholičari mogu odmah krenuti trošiti. Desetak kilometara sjeverno od grada je poznata bijela plaža Las Teresitas, napravljena od pjeska doveženog iz pustinje. Da biste došli do nje trebati ići planiskim cestama koje vijugaju kroz zelene doline. Na sjeveru je dosta kiše i vlage, pa i prirodnoga zelenila. Jug je skoro bez kišnih dana, a ako nešto i padne to je par kapi.

Na putu ka jugu svratite u Güimar i posjetite piramide Tenerifa. Ne radi se niti o kakvoj drevnoj civilizaciji, već o projektu dr.Thora Heyerdahla, kojim se prikazuje život i djelo poznatog svjetskog istraživača i naučnika, koji je sjetimo se sa svojim drevnim splavovima-čamcima plovio okeanima, putevima drevnih naroda. U sklopu kompleksa nalazi se pet piramida, muzej, vrt sa kanarskim biljkama, restoran, kafić i naravno suvenirnica. Više o tom pogledajte na www.piramidesdeguimar.net

PLAYA DE LAS AMERICAS

Napokon smo poslije podne stigli u naš hotel Regency club. To je ustvari jedan od pet privatnih klubova Regency resortsa sa 80 veoma luksuznih apartmana, sopstvenom trgovinom, pekarom, restoranom, bazenom, te mnogim zabavnim i sportskim sadržajima. Mnogima je to dovoljno, pa skoro ne moraju niti izaći uopće iz kluba. Sve je tu za idealan odmor. Pored kupanja i sunčanja na bazenu svako malo se nešto organizira u cilju animacije gostiju. Pa tako smo sljedećih dana igrali vaterpolo, ronili sa bocama i radili aerobik u bazenu, gađali iz puške, boćali, igrali bilijar, pikado, badminton, odbojku, skvoš i stoni tenis. Čak je bio i tečaj za pripremu tradicionalnog španjolskog jela paella. Za manju djecu je bila organizirana posebna animacija. Svako veče je svirala muzika i to drugi bend, ali su pored toga bile i predstave kao flamenko ples, mađioničar, dresura zmija, show sa papagajima, kasino, karaoke, disco, veče kaubojske muzike i slično. Sve aktivnosti su besplatne, a plaćalo se piće i hrana koju konzumirate. Niti svakodnevno čišćenje sobarice se nije naplaćivalo.

Po dolasku smo na recepciji ostavili depozit od 300€, koji smo dobili na odlasku. Dočekao nas je naš domaćin, jedan od pet zaposlenih Hrvata, koji nas je upoznao sa pravilima kluba, što sve možemo raditi, objasnio o samom mjestu Playa de los Americas i Tenerifima. Pokazao i ostale klubove, te vodio nas je i u obilazak novog kompleksa koji je bio otvoren prije par mjeseci. On nam je i kasnije održao i prezentaciju i ponudio mogućnost dugoročnog time sharinga, inače veoma popularnog u Americi i na zapadu. Predugo bi trajalo da se sve to objasni, pogotovo što je to poznata stvar.

Na samom otoku mnogo je turističkih mjesta sa izgrađenim turističkim kompleksima. Najviše ih je na jugu, gdj smo bili i gdje je klima najbolja. To su poznata mjesta za zabavu sa bogatim noćnim životom. Staro ribarsko mjesto Los Cristianos, danas načičkano mnogobrojnim hotelima i apartmanima se spaja sa Playa de las Americas, potpuno novim gradićem u kome se nalaze isključivo hoteli i kompleksi apartmana, a sve to dalje prerasta u Costa Adeje. Tako se dobila 10 kilometara duga rivijera namijenjena samo turizmu. I to impresivno djeluje. Sve zgrade su tik jedna do druge, i ne samo uz more , već i nekoliko kilometara od mora u brda.Teško je izbrojiti koliko ima svega toga, ali neću slagati ako kažem nekoliko stotina , a možda i tisuću hotela i apartmana najrazličitijih stilova gradnje. Netko će reći da je to kič, ali kada to vidite uživo ne djeluje tako. Hoteli u obliku kineskih, tajlandskih,indonežanskih, maorskih građevina, sa grčkim stupovima ili u obliku piramide daju posebno draž. A ono što upada u oči i što je za svaku pohvalu je zelenilo i cvijeće. Svuda ga je unaokolo. Bezbrojne palme, kaktusi, drveće čudno oblikovanih krošnjih i mnošto najrazličitijeg cvijeća uz njegovane engleske travnjake. Mnoštvo je drvoreda i fontana, koje nude čaroliju doživljaja. Nema djelića grada sa zalenilom, koji se ne održava i zalijeva. Kod nas skupocjene strelicije rastu kao ambrozija, a sresti ćete i drvo papra (ibera). Noću sve je obasjano sa tisuće lampi i neonskih reklama, pa nudi opet potpuno drugu viziju. Hoteli uz sam ocean su uglavnom sa 5 zvjezdica i deluxe kategorije i sve je izuzetno luksuzno, a nisu puno slabiji niti oni udaljeniji. Između hotela su se ugurali šoping centri sa najrazličitijom robom, a restorani i kafići se smjenjuju jedan do drugoga. Jednostavno ne možete vjerovati da tako nešto postoji. Tamo se novac turistima uzima na stotinu načina. Naši turistički djelatnici bi tamo mogli štošta naučiti.

HRANA

Ako ste u apatmanu i želite sami kuhati, imate na raspolaganju svu potrebnu tehniku i uređaje. Namirnice možete kupiti u mnogobrojnim dućanima svuda naokolo ili otići u neki šoping centar gdje ćete proći jeftinije. Mi smo jednog imali svega 250 metara dalje. Razlike u cjenama su ogromne. Kod nas nema tako velikih razlika, niti u najturističkijim mjestima. Za ilustraciju kruh „francuz“ u Mercadona supermarketima stoji 0,52€ a lokalnim dućanima dvostruko il i trostruko. Isto vrijedi i za ostale proizvode. Cijene iz Mercadone su kao kod nas u velikim supermarketima. Zanimljivo je da imate već pripremljena jela, pize, pečene piliće i drugo meso, koje samo trebate podgrijati u mikrovalnoj pećnici, koju imate u svakom apartmanu.

Voda je posebna priča. Ima je u izobilju i crpi se iz podzemnog jezera ispod vulkana. Tamo dolazi topljenjem snijega sa vrha. Iako je iz vodovoda higijenski zdrava za piti, čudnog je okusa. Kažu prepuna minerala, ali je dosta i klora. Voda za piće se stoga kupuje u supermarketima. Boca od 8 litara košta 1€, ali toliko ili dvostruko ćete negdje platiti i bočicu vode od pola litre. Voda se razvodi po otoku čudnim sistemom nadzemnih cjevovoda, koje viđate svuda uz cestu. Desetine cijevi idu u svim mogućim pravcima pored ceste i preko kamenja. Kažu da se nema vremena kopati , a i preskupo je, jer je teren nepristupačan i pretvrd. Istu vodu koriste i za zalijevanje svuda oko vas besprijekorno sređenih zelenih površina i plantaža.

Ako više volite jesti u restoranima, došli ste na pravo mjesto. Bezbroj je restorana na plažama i po ulicama. Raznih vrsta i kategorija, sa najrazličitijom mogućom ponudom svih svjetskih kuhinja. Pored jela iz jelovnika, gotovo svi nude turističke menue, ili neke svoje specijalitete. Najveći broj turista stiže iz Velike Britanije i Irske, pa je tako i mnogo toga prilagođeno njima. Klasični engleski doručak, koji se sastoji od komada pečene pancete, jajeta i kobasice sa pomfritom i grahom, te par kolutića rajčice i kavom stoji od 2-4€.

Pivo koje je inače oko 3€, uz doručak je 1€. Česti su i happy hour gdje je cijena upola. Raj za ljubitelje kapljice. U noćnim klubovima je cijena dvostruka, ali kao dobiješ jedno besplatno na svako kupljeno.

Jako mnogo se pije sangria.To je mješavina vina, nasjeckanog tropskog voća i likera od banane ili ruma ili amara. Razni su recepti, ali kod svih je važno da se voće nareže dan ranije i pusti svoj sok i primi alkohol u sebe. Servira se u bokalima od litre i naplaćuje 6-12€. Vina su dobra, dosta jeftina i nudi se veliki izbor.

Za ručak ili večeru smo jeli tradicionalna španjolska jela. Jedno je paella , koja je ustvari vrsta našeg rižota, ali je još sve zapečeno u pećnici. Možete je naručiti sa raznim povrćem, plodovima mora, piletinom i drugim vrstama mesa, te sjeckanom kobasicom ili hrenovkom. Umjesto riže radi se i od sitnih rezanaca. Naplaćuje se 6-9€ isto kao i pizza. Specijalitet otoka je meso sa roštilja. Osjetiti ćete miris kada prilazite takvim restoranima. Obilna porcija kao naše miješano meso sa prilogom ne košta više od 6-10€. Ne zaboravimo da su morski specijaliteti u mnogobrojnim ribljim restoranima jako traženi. Ipak se radi o otoku u Atlanskom oceanu.

Ispred svakog restorana ili kafića vas konobari zovu i nude da uđete, obećavaju besplatna pića i slično. Iako svi govore da sezona traje cijele godine, postoje dva špica sezone. Ljetni mjeseci kao kod nas, ali i period od Božića do kraja veljače, do kada traju zimski školski praznici u raznim zemlja od kuda turisti dolaze.

ZABAVA I NOĆNI ŽIVOT

Playa de Los Americas je sinonim za noćni život i ludi provod. Dobro upućeni znaju ta tamo vrvi od mladih koji su došli tulumariti noću. Ima nekoliko diskoteka, od kojih je najpoznatija El Faro na Playa de Fanabe. Lako ćete je prepoznati po svjetioniku, koji je dio nje. Moderno uređena sa otvorenim terasama i udobnim sepereima nudi nezaboravan doživljaj.

Ali nije to samo što se nudi. Jako mnogo je karaoka lokala, gdje se gotovo ne može naći slobodna stolica. Engleski turisti, koji dominiraju, jednostavno obožavaju takve lokale i javno pokazuju svoje pjevačke sposobnosti. Niti piće nije skupo na takvim mjestima, pa sve to niti ne čudi.

Jako mnogo je i lokala sa živom muzikom. Međutim svaki bend ili izvođač je priča za sebe i uvijek je osmišljen cijeli show program. Provlači se i doza komičnoga sa pričanjem viceva i oponašanjem nekoga iz svijeta poznatih. Najluđa zabava je u desetak lokala smještenih jedan do drugoga iza trgovačkog centra Plaza America u samom centru. Tamo nije bilo teoretske šanse da se nađe mjesto, ali to nije smetalo da ljudi stoje sa svojim čašama u ruci i nagurani oko šanka ili van lokala i slušaju muziku i gledaju program. Jedan bend svira county muziku, drugi soul, treći rock, četvrti imitira izgledom i repertoarom Elton Johna, peti Rod Stewarta, šesti Blues Brothers i tako redom. Piće i hrana koji se tamo služe su jeftini, a program počinje već od 19.00 To je ipak zabava za malo starije engleske rokere.

Mlađi idu u dio grada koji se zove Veronicas i koji obiluje lokalima za zabavu sa video igricama, bilijarima, te mnogobrojnim engleskim i irskim pubovima. Vlasnici mnogih možda i dolaze iz Velike Britanije, pa su tako ti lokali nakićeni simbolima i zastavama pojedinih engleskih, irskih ili škotskih nogometnih klubova. Svuda su ogromni plazma ekrani, a na ulici natpisi, koje se utakmice gledaju koji dan. Unutra prava nogometna atmosfera uz potoke piva.

Druga vrsta lokala je sa sexy programima, plesačicama, pjena partijima ( foam party). Nisu napadni, čak se može reći da su diskretni u odnosu na ostale. Što se sve nudi kada uđete ostati će tajna. Neki su namijenjeni i osoboma sa drugačijim seksualnom orjentacijom.

Ima dosta i kockarnica, ali one su uglavnom u okviru većih hotela i namijenjene su gospodi, koja ima viška novca.

Veoma su zanimljive predstave u koje je uključena i večera i koje toplo preporučam da posjetite. Pa tako u operi u Playa de los Americas za 60€ ćete slušati neku od opera ili gledati predstavu flamenka dok večerate a operne dive Vam pjevaju pored stola. Dosta je klubova sa sličnim programom bilo da se radi od flamenku ili brodway showu. Otiđite u Castillo San miguel na srednjevjekovni turnir vitezova. Večera ili ručak nije obavezna. Doživljaj za pamćenje. Obučeni u srednjovjekovnu odjeću pratite borbu vitezova uz malu ceremoniju na samom ulasku i obilasku mini muzeja i trgovine suvenira. Pogledajte na www.castillosanmiguel.com .

IZLETI

Jako mnogo agencija nudi razne izlete po otoku. Reklamni panoi i prospekti posvuda. I u predvorju našeg kluba također. Cijene su različite. Obično kod cjelodnevnih je negdje uključen i ručak i ulaznice pa samo naizgled izgledaju skuplji. Naš klub je organizirao izlet busom po cijelom otoku sa vodičem na hrvatskom jeziku. Možete ići u svom aranžmanu, pogotovo ako ste unajmili rentacar vozilo, ali neke stvari će Vam promaknuti. Sve vidjeti u sedam dana je nemoguće. Morali bi ostati makar dva tjedna i opet ne bi bilo dosta. Mnogo je raznih zabavnih parkova i parkova prirode, gdje uđete platite relativno skupu ulaznicu, potrošite sat dva vremena popijete piće ili ručate i idete dalje. Pored nacionalnog parka prirode, imate svuda po otoku nekoliko parkova sa kamilama i konjima gdje ih možete jahati, kaktus ili banana park, tropski park, botanički vrtovi gdje vas educiraju o biljnom svijetu Tenerifa ili zoološki vrtovi sa show programima i dresurama životinja. Za one koji traže malo i adrenalina su vožnje džipom i motociklima po pustinji, safari izleti, karting piste. Zanimljivi su panoramski letovi avionom gdje za 100-150€ napravite krug po južnom dijelu ili cijelom otoku. Ne zaboravimo niti izlete brodom na susjedne otoke arhipelaga, potragu za delfinima superbrzim gliserima ili jedrenjacima, pa čak i vožnja podmornicom gdje razledate podvodni svijet. Možete i roniti u mnogim ronilačkim klubovima.

Doći na Tenerife a ne otići pogledati plato ispod vulkana El Tedie, je besmisleno. Tako smo jedno jutro odmah nakon svitanja u 8.00 krenuli i mi sa namjerom da prođemo pored vulkana i spustimo se na drugu stranu otoka. Dok smo se penjali prošli smo pored sela Vilaflor, koje je najviše naselje u Španjolskoj na 2000 metara nad morem. Tu negdje prolazimo i kroz oblake. Ali to nas baš ne impresionira toliko, jer smo nekoliko sati takvu sliku imali leteći avionom. Dobra planinska cesta puna serpentina nas nakon 50 km dovodi na visoravan na 2500 m odakle puca prekrasan pogled na sam vulkan i na potoke okamenjene lave i raznobojne stijene, te vulkanski pepeo i sve ono što je izbacio vulkan za vrijeme svoje zadnje erupcije prije nešto više od 200 godina. Pravi mjesečev pejzaž. Vjetar i kiša su pojedine stijene oblikovali pa su dobile i imena kao Božji prst, Kamena gljiva, Berlinski medvdjed. Kaktusi i drugo rijetko pustinjsko raslinje tu i tamo raste u grmovima. Dalje skoro do samo vrha se može žičarom, ali za to morate dobiti dozvolu u ministarstvu u Santa Cruzu. Besplatna je, ali oduzima dosta vremena da se dobije. Ljeti vrućine mogu dostići i 40oC, a zimi snijeg i jak vjetar nisu ništa neobično.

Nastavili smo prema Orotawi i sljedećoj atrakciji. Samo mjesto je zanimljivo sa nekoliko krasnih zgrada i parkom. Naš cilj je Casa de los balcones (kuća sa balkonima) iz 1632 godine sa predivnim drvenim balkonima u unutarnjem dvorištu kuće, koje svjedoče o arhitekturi otoka, ali i o načinu života, jer su napravljene radionice za izradu čipke i vezenih stoljnjaka, te grnčarije i drugih suvenira. Sve je to sada u funkciji turizma, te možete kupiti nešto prijateljima tu ili u još desetak dućana sa istim imenom svuda po otoku. Ulaz besplatan. Pogledajte više na www.casa-balcones.com .

Dalje nas put vodi prema Puerto de la Cruzu, ali svratite u PuebloChico, svijet Tenerife u malome. Tu su napravljene sve poznate građevine i atrakcije Tenerifa kao makete, među kojima šetate i osjećate se kao div. Cijena ulaznica 12,5€, a za djecu do 4 godine 6,5€. Tu možete i ručati i naravno kupiti suvenire.Više o tome na www.pueblochico.com .

Napokon stižemo i Puerto da la Cruz najstarije turističko mjesto. Veoma je lijep stari grad i dio oko stare ribarske luke sa uskim uluičicama, ali još su ljepši i zanimljiviji za vidjeti novoizgrađeni hoteli, sa ogromnim bazenima, izgrađenim na platoima iznad oceana. Bazeni su toliko veliki da su u njima vodoskoci i otoci na kojima se nalaze kompleksi restorana. Impresivno.

Međutim razlog posjete ovom dijelu otoka je Loro park, jedna vrsta zoološkog vrta i akvarijuma. Napravljen u stilu tajlandske džungle sa najvećim brojem raznih vrsta papagaja od svih zoo vrtova svijeta. Priroda u koju je smješten je prekrasna i obiluje raznim biljkama iz džungle i pustinje. Posebne atrakcije su polsatni programi sa papagajima, delfininima, tuljanima i orcama-kitovima ubicama. Tamo ćete provesti 4-5 sati ako želite vidjeti sve i neće Vam biti žao.Ulaznica 30€. Više na www.loroparque.com .

Dalje smo nastavili prema mjestu Icod de los Vinos, prolazeći pored bezbrojnih plantaža banana, ka znamenitom najstarijem drvetu na svijetu poznatom po imenu El Drago Milenario. Latinski naziv je dracena draco i predstavlja tipično drvo Tenerifa, ali staro 1000-3000 godina. Naime, u raznim turističkim vodičima su razni podaci. Visoko 17m sa obujmom u podnožju od 20m teži 80 tona. Sam gradić je primjer kako se živjelo prije turizma na otoku.

Put nas je odveo u mjesto Garachico, koje je u zadnjoj erupciji bilo zatrpano lavom. Nismo vidjeli ništa zatrpano, a niti poslije nisam uspio saznati što se tamo ima vidjeti osim malog gradića na obali kakvih srećemo bilo gdje. Da loš utisak bude još lošiji, bila je uska cesta sa bezbroj serpentina kojom smo se morali popeti da bismo nastavili put nazad na jug ka našem mjestu boravka. Kažu da je odozgo pogled impresivan, ali nama se samo ledila krv u žilama, gledajući provalije ispod sebe. I to je bilo sve za taj dan.

Cilj našeg trećeg izleta su bile litice Los Gigantes koje se pružaju od istoimenog mjesta pa još tridesetak kilometara na sjever. Sljedili smo prometni znak i skrenuli sa glavne ceste veoma lošom uskom krivudavom cestom , opet kroz silne plantaže banana. Sve su ograđene visokim zidovima, a neke i pokrivenene materijalom kao jutane vreće. Nismo dobili odgovor zašto je to tako, ali vjerojatno zbog načina dozrijevanja. Nismo se usudili ući unutra, jer su nam rekli da vlasnici mačetama znaju potjerati turiste koji uđu. Nakon sat vremena smo stigli na cilj i nismo se pokajali. 600 metara visoki grebeni se strmo, gotovo okomito obrušavaju u more. Pogled je zaista fantastičan, ali opet impresivno djeluje samo mjesto koje se sastoji samo od hotela, apartmana, restorana, trgovina i kafića i beskrajno njegovanog zelenila i cvijeća. Nismo odoljeli da se ne okupamo u bazenu napravljenom u oceanu, koji se puni vodom prilikom udara velikih valova u rub. Plaže su ovdje od crnog sitnog pijeska, a jedna je pod samim liticama.

Dalje smo nastavili prema starom gusarskom mjestu Masca, smještenom između mora u nepristupačnoj dolini. Može se prići sa mora ili veoma uskom 20 km dugom cestom preko planine. Put je zaista stravičan. Cesta je tako uska i strma da se dva vozila ne mogu mimoići osim u samoj krivini gdje je malo proširenje. Ispod su provalije, ali i prekrasan pogled gdje se morate spustiti. U samom mjestu pored malog muzeja i par restorana i kafića nema se baš što vidjeti. Nakon uspona istom strmom cestom vratili smo se u hotel odlučni da više nećemo sići sa autoceste.

Četvrti naš izlet je bio u neposrednoj blizini Playa de los Americas. Posjetili smo Jungle park, još jedan zoološki vrt. Slično kao u Loro parku mnoge životinje džungle i pustinje, show i dresura papagaja, ali i drugih egzotičnih ptica, te show sa dresurom orlova i nekoliko vrsta strvinara. Malo tužno je za vidjeti velike ptice koje nisu smještene u kaveze, već svezane kratkim lancima za nogu stoje bespomoćne na mjestu gdje moraju stojati cijeli dan dok je park otvoren. Kako je cijena ulaznice 25€, nećete ništa popustiti ako i ne odete, tim više što ste gotovo sve već vidjeli u Loro parku.

U neposrednoj blizini je i Aqua park, sa klasičnim bazenima, toboganima i drugim vodenim atrakcijama. Nešto dalje iznad Playa Fanabe je i Sky park, sa bungy tornjevima i drugim atrakcijama za adrenalince.

Desetak minuta vožnje od našeg apartmana u mjestu Armenime je shoping atrakcija i najveći dućan iz lanca dućana sa nakitom od bisera. Zove se Tenerife pearl. Do tamo svakodnevno vozi i besplatni bus, koji staje ispred desetak hotela. Možete igrati lutriju i dobiti pravi biser. Ako ste zaljubljeni u svoga partnera možete se slikati kraj fontane ljubavi sastavljene od 47.000 bisera i naravno ručati ili nešto popiti. Pogledajte malo više o tome na www.tenerifepearl.com pa si uzmite kupon sa 10% popusta, ako namjeravate tamo i kupovati.

SAVJETI

Pazite se lopova i džeparoša. Kradu gdje stignu. Posebno po plažama. Nikad ništa ne ostavljajte u autu vidljivo, jer se može desiti da provale i odnesu. Mi nismo imali takvo iskustvo, ali nismo im niti pružili priliku. Iako je kod mnogih turista dosta alkohola u krvi nema izgreda. Možete se osjećati sigurno, mada policiju gotovo da ne vidite.

Promet je izuzetno dobro organiziran sustavom kružnih tokova. Nema zastoja i gužvi i lako ćete se snaći na dobro obilježenim cestama. Parkiranje je uglavnom besplatno, osim u garažama. Pazite da ne parkirate na ili uz žutu liniju, jer ćete platiti kaznu. U gradu uz rub ceste je bijela ili žuta linija. Smijete stati samo pored bijele. Ne smijete niti na parkingu, ako je žuta linija. Ta su mjesta namijenjena taksijima, koji non stop kruže, a jako mnogo je stajališta po cijelom gradu, gdje stoje i čekaju. Vožnja taksijem unutar grada je 5-10€. Do grada se može i sa dva besplatna hotelska busa, koju idu svaki sat i staju na nekoliko lokacija u gradu.

Što se tiče gardarobe nose se uglavnom majice kratkih rukava. Čak i uveče. U zimskim mjesecima ili kada idete na veće visine možete zatrebati majicu dugih rukava ili jaknu. Na visini od 2500 m zimi ima i snijega.

Ugodno smo bili iznenađeni odstustvom bilo kakvih insekata. Nema komaraca, tek pokoji veoma sitni mrav.

Otok je inače bescarinska zona, sa nižim stopama PDV-a. Cijena alkoholnih pića, cigareta su dosta niže nego u free-shopovima na aerodromima. Posebno su niske cijene parfema. Dvostruko ili trostruko niže nego kod nas. Zato je takvih dućana na otoku na svakom koraku. Još se isplati kupovati markiranu robu, koja je isto tako jeftinija 30-50%. Cipele su izvrsne kvalitete, ako se kupuju u pravim dućanima i isto su dosta jeftinije. Izuzetno mnogo je dućana sa jeftinom tehnikom najpoznatijih proizvođača. Strani ulagači su oslobođeni poreza na dobit, pa ne čudi koliko se toga gradi. Riječ apartmanizacija ovdje dobiva puni smisao. Mi smo naivci u odnosu na njih. Stoga su i tamo doneseni zakoni, da gradnja na novim površinama prestaje za dvije godine.

Odlazeći iz toga svijeta bajki svi smo rekli da ćemo doći ponovo. Ne bi požalili niti preseliti i živjeti tamo.

Ovaj post je u nešto izmjenjenom obliku objavljen je u časopisima Turistplus i Infotrend.

 
 travanj 2008 broj 112  svibanj 2008 broj 161
This entry was posted in Afrika, Europa, Putovanja, Španjolska, Tenerife. Bookmark the permalink.

Odgovori