TORREMOLLINOS

Torremolinos je jedno od najpoznatijih španjolskih ljetovališta sa mnogobrojnim hotelima i apartmanima, gusto načičkanim jedan do drugoga. Nalazi se desetak kilometara od Malage na poznatoj obali Costa del Sol u pokrajini Andaluzija. Glavna odlika ovoga ljetovališta, gdje sezona traje 6-8 mjeseci su široke i dugačke pješčane plaže. Iako je mnogo suncobrana i ležaljki, većina turista se ipak kupa u hotelskim bazenima. Temperatura mora je oko 23 oC, čak i kada su temperature zraka oko 35 oC. Uvijek pirka neki vjetrić, pa se visoke temperature niti ne osjete, ali zato se začas izgori na suncu bez stalnog mazanja zaštitnom kremom visokog faktora zaštite. Za poređenje Costa del Sol se nalazi čak južnije od glavnih gradova Alžira i Tunisa, koji su u Africi.

Kako stići tamo?
Mi smo letjeli Ryanairom iz Venecije.  Aerodrom Malaga je treći najveći aerodrom Španjolske i  nalazi se između Torremolinosa i Malage. Kada se sleti na njega , vrlo jednostavno i jeftino se stiže metro linijom bilo u Malagu ili južni dio rivijere Costa del Sol. Povratna metro karta stoji 2,25€.

Smještaj
Pola zapadne Europe ondje ima kupljene vlastite apartmane u mnogim zgradama izgrađenim unazad pedesetak godina. Još se uvijek gradi. Hoteli se nalaze na liticama iznad plaža, a neki i daleko u brdo.  Nakon pomne potrage na Internetu odlučili smo se smjestiti u Hotel Bajondillo***, koji je ustvari apartmanski hotel, sa uglavnom dvokrevetnim apartmanima (studio). U četiri povezane zgrade je preko 600 apartmana i svi imaju pogled na more i većina na hotelski bazen. Najbolja stvar je što se hotel nalazi na samoj obali mora i dovoljno je samo preći promenadu i eto Vas na pješčanoj plaži. S druge strane hotela se izlazi na je stepenište koje vodi u 5 minuta udaljeni centar i koje je i samo prepuno dućana. Praktično ste u samom centru.  U hotelu je besplatni parking, ako kojim slučajem dolazite autom ili ste uzeli rent a car na aerodromu. Svaku večer je muzika uživo sa nekim prgramom tipa flamenko.

Torbice i koža
Ovo je mjesto masovnog turizma i cijene su dosta povoljne, posebno hrane i pića. U samom centru je nekoliko ulica i trgova sa stotinama restorana i trgovina. Svaka druga trgovina je trgovina ženskim torbicama. Razlog blizina Maroka. Cijene kožnih torbica su od 5-30€. Čak su i dizajnerske torbice 50-70€. Da li su prave ili ne nikada se ne utvrdi, jer se često i originali rade u istim tvornicama od istih materijala. Kožni remeni 3-5€, novčanici 5-10€ i tako redom. Trgovine odjećom i suvenirama su posvuda.

Hrana i piće
Sve je jeftinije nego kod nas. Od hrane po supermarketima pa do pića i jela u restoranima. Odmah u restoranu, pored hotela, smo se iznenadili cijenom ručka ili večere  od 4,9€ za pola pečenog pileta sa pomfritom i salatom. U mnogim restoranima se nude turistički menii od 6€ do 8€. Pizza ili paelja oko 7€. Pivo 1-2€. Sokovi oko 1,5€, kava 1-1,5€. Zamislite fast food restoran u kome se na roštilju peku samo škampi i rakovi, veliki i mali, te razne salate od njih u porcijama (tapasima) od po 5€. Specijalitet u mnogim restoranima su 5-6 sardelice pečenih na jednom ražnjiću na žaru za svega 2€. Slična cijena je i tapasa lignji i druge hrane.

Zabava
Ako mislite da se ljetovanje na rivijeri Costa del Sol svodi samo na sunce i more i uživanje u hrani, grdno se varate. Nema nekih starina, osim u centru jedne kule (Torre) koja je nekada služila i kao mlin (molinos) iz čega je očigledno nastalo ime mjesta. Mnogo je zabavnih i edukativnih parkova duž cijele rivijere. Noćni život je veoma razvijen i uglavnom se svodi na zabavu u barovima i terasama.
U samom mjestu je Cocodrilo park, mali zabavni park sa 300 krokodila, od tek izleženih, pa do najvećeg dugog 5 metara. Iako samo imali besplatnu ulaznicu za posjetu nismo stigli ga posjetiti, pa pogledajte o njemu ovdje.
Zato smo posjetili,  u par kilometara udaljenoj Fuengiroli, poseban zoo vrt Bioparc, gdje životinje žive u velikim prostorima, koji su veoma slični njihovim prirodnim staništima. Dok šetate vrtom praktično Vas od njih dijeli  neki kanal sa vodom ili mostić ili neka uzvišena staza.  Nekoliko puta dnevno je show program, gdje se na simpatičan način pokazuju njihove vještine. Više o ovome pogledajte ovdje.
U mjestu Benalmadena je poseban morski park Selwo marina sa delfinarijem i show programima sa delfinima, morskim lavovima, pingvinima. Čak je moguće i plivati sa delfinima, naravno uz ne tako malu doplatu od 60€.  Više o njemu ovdje. Ovaj park je u sastavu grupacije u kojoj se nalazi i Selwo aventura park sa divljim životinjama, kroz koje se vozite kao na safariju. O njemu pogledajte ovdje. Također je u okviru iste grupacije i žičare koja vozi na vrh brda, a tamo se može planinariti, voziti bicikle ili pak gledati program sa pticama. Pogledajte ovdje.
Mnogo je vodenih parkova duž rivijere. Najveći je onaj u Mijasu. Pogledajte ovdje.
Naravno nećete propustiti posjetiti niti Marbellu, najmondenskije ljetovalište rivijere, niti Malagu, najveći grad sa najviše povijesnih spomenika.
This entry was posted in Andaluzija, Costa del Sol, Europa, Putovanja, Španjolska, Torremolinos. Bookmark the permalink.

Odgovori