TOSCANA

 Toscana je često odredište mnogih putničkih agencija, a neki gradovi se posjete onako usput u prolazu na putu do Rima ili neke druge destinacije. Mi smo išli samostalno, jer smo u zadnji čas odustali zbog lošeg vremena od puta po Švicarskoj i odlučili krenuti na jug gdje je prognoza govorila o sunčanim danima. Svi aranžmani agencija su već bili rasprodani. Njihova cijena od oko 200€ kn je realna i povoljna, jer smo potrošili 200€ goriva platili 60€ cestarina i 240 € hotela) i 50€ parkinga i karata javnog prijevoza. Mnogo je ljepše kada te netko vodi i objasni ono što gledaš. Doduše bili smo dan više i vidjeli jedan dio Italie više. Standardni program smo malo modificirali, pa smo umjesto tri noćenja u Montacatini termama, bili samo jednu noć, a dvije u Firenci, te na kraju jednu u Riminiju. Iznenadili smo se dosta niskim cijenama hotela, koje su u pravilu upola niže nego kod nas. Sobe smo rezervirali unaprijed preko Interneta, a spavali u hotelima sa  3*  u trokrevetnim sobama sa doručkom. Prešli smo 1500 km gotovo isključivo autocestama.           


Firenza

            Od Rijeke do Firence smo vozili 5 sati. Prošli smo Veneciju, Padovu i Bolonju  pa smo tako već u iza podne stigli u hotel blizu izlaza sa autoceste i na nagovor recepcionara otišli do centra autobusom. Promet je u Italiji veoma gust u samom centru grada, a mjesta za parkiranje gotovo da nema, posebno u starim gradskim zonama, koje i posjećujemo.
            Firenca je glavni grad pokrajine Toskane i ima oko 370.000 stanovnika. Smjestila se na rijeci Arno, a zahvaljujući velikim mecenama obitelji Medici smatra se gradom gdje je rođena Renesansa.
            Odmah po izlazu sa autobusne a i željezničke stanice, prvo smo posjetili crkvu Santa Maria Novela, koja se smjestila između tri trga ( Piazza della Stazione, Piazza Unita Italiana i Piazza S.Maria Novela). Započeta još u XI stoljeću, dograđivana je sve do 1470 godine. U njoj se nalaze neka djela poznatih umjetnika, a i Michelangelo je u njoj stvarao.
            Put nas je dalje odveo do Piazza s.Giovanni i svakako najpoznatije građevine Duomo (katedrala Santa Maria del Fiore) sa veličanstvenom kupolom Brunellescia, na koju se može popeti i Giottovim zvonikom. Ispred katedrale je krstionica sa brončanim vratima ( porta Paradiso i teme starog zavjeta), koja je najstarije zdanje na trgu, a datira još iz V stoljeća od poganskih vremena. Sve tri građevine su izvana ukrašene bijelim, crvenim i zelenim mramorom, reljefima i zaista djeluju impresivno. Pod katedrale je od mozaika, dok je ostala unutrašnjost mnogo skromnija. U XV stoljeću kada je nastala, bila je najveća crkva u Europi. U njoj su također velika djela raznih umjetnika.
            Bočnom uličicom sa restoranima se dolazi na trg S.Lorenzo do istoimene romaničke crkve iz 4.stoljeća, koja je kao i sve u Firenci dograđivana i mijenjana od strane najpoznatijih arhitekata i umjetnika kroz stoljeća. Pored nje su se smjestilo stotinu štandova sa suvenirima, kožom, i drugom jeftinom robom.
            Dalje niz ulicu Martineli i  Cavour prošli bi pokraj nekih poznatih palača, koje su sada muzeji i došli do još dvije velike crkve  S.Marko i S. Anunziata. Zanimljivo je da je tu u Galleria Michelangiolo nalazi muzej sa interaktivnim rekonstrukcijama Leonardovih izuma. A ako to nije dobar motiv za posjetiti, onda doplatite 1€ pa uz ulaznicu od 6€ dobijete sendvič i piće. Ustvari gdje god pogledate vidite nešto vrijedno za vidjeti. Ovdje je najviše povijesti po m2 .
            Na suprotnu stranu od Duoma prema rijeci, prolazimo pored nekoliko grandioznih trgova. Najveći je  Piazza della Republica. Mnogo je uskih uličica gdje su se smjestile mnoge povijesne zgrade. Jedna je kuća od Dantea, gdje je sada i njegov muzej. Centralni trg je Piazza della Signoria i Palazzio Vecchio (1293g.) i još nekoliko palača, te Loggia della Signoria sa petnaestak statua poznatih umjetnika XV i XVI stoljeća. Kakav bi to trg bio bez fontane i konjanika. U palači Vecchio je bio dom i obitelji Medici, a sada je muzej. Ispred je replika statue Davida od Michelangela. Original je u susjednoj palači Uffizi, koja je također muzej sa najpoznatijim slikama i skulpturama toga vremena. Njenim se perivojem stiže do rijeke.
            A odatle je nezaboravni pogled na Ponte Vecchio, kameni most sa izgrađenim kućama na njemu. Danas u njima se više ne živi, već su trgovine i zlatarne. Preko njega se dolazi do Palazzio Pitti, iz polovine XV stoljeća, u kojoj je naravno nekoliko muzeja sa postavkom porculana, slikama moderne XVII i  XVIII stoljeća , slikama Raphael,a Titiana, Correggioa, Rubensa, Pietra da Cortone, te manjim kolekcijama obitelji Medici, koja je bila vlasnik palače. Iznad su vrtovi Boboli, obitelji Medici, ali ništa spektakularno nismo tamo doživjeli, osim komaraca predvečer, čije smo ujede osjećali još sedam dana.
            Imali smo tu sreću ili nesreću da smo na mostu bili drugi puta po povratku iz Siene, pa i na dan S. Giovania zaštitnika grada, te bili u masi i gledali vatromet na Arnu. Ispod su plovili veliki čamci sa turistima, koje su gurali motkom po plitkoj rijeci. Nešto slično ogromnim gondolama. Sve što može hodati je bilo na ulicama. Promet blokiran. U hotel smo se uspjeli vratiti taksijem nešto prije ponoći, koji je jurio uskim uličicama i širokim bulevarima između tisuća auta i motocikla. Prava  adrenalinska vožnja. Taksista je vozio i trotoarima, preko parka i parkinga, nemilosrdno se gurao u koloni i doveo nas ipak veoma brzo do hotela za 20€.. Svaka čast majstore. Srećom nismo išli svojim autom.

 Siena

            Drugi dan smo napravili izlet do Siene udaljene 79 km. Iako do tamo vodi superstrada Siena-Firenza (besplatni autoput), kojim se stigne za manje od sata, izabrali smo državnu cestu, koja prolazi kroz poznate vinograde pokrajine Chianti odakle su poznata vina istog imena. Više smo vidjeli maslina nego vinove loze, a vijugava cesta vodila nas je kroz brežuljkasti teren cijela dva sata. Promašaj. Napokon smo stigli do centra. Može se autom bez problema, samo prateći table Centro storico, a dva velika parkinga su namijenjena za turiste (1,25-1,75€/h).
            Uske ulice, mali trgovi, palače raznih stilova i starosti, crkve veće i manje su glavne odlike grada. A onda veličanstven prizor Piazza del Campo, jedan od najvećih europskih srednjevjekovnih trgova. To je ogromni ovalni prostor, okružen palačama, restoranima i kafićima sa gornje strane, čiji se jedan kraj spušta ka Palazzo Pubblico and Torre del Mangia, najljepšoj palači (1289-1309) sa velikim tornjem. Fontana iz 1419 godine Fonte Gaia ( Fontana užitka) zamjenjuje stotinjak godina stariju, čime se dovela pitka voda na trg.
            Drugo obilježje Siene je katedrala Santa Maria Assunta ili opet Duomo, nastala u XIII stoljeću na mjestu stare crkve iz IX stoljeća. Izrađena je od bijelog i crnog mramora, a i tu su mnogi poznati umjetnici ostavili svoj pečat, kako izvana na pročelju, tako i iznutra, što kroz mozaike na podu, slike ili bočne kapele. Prednji dio je poput čipke, a unutrašnjost zbog svojih crno bijelih stupova podsjeća me na dres nogometnog kluba. Unutrašnjost je sva oslikana, sa pozlatom, svod i kupole remekdjelo.

 San Gimignano

             Na povratku u Firenzu svratili smo u jedinstveni gradić San Gimignano, izgrađen na brdu u X stoljeću, opasan zidinama, sa mnogobrojnim četvrtastim tornjevima, koji visoko strše u zrak. Više liče na obrambene tornjeve nego na zvonike crkvi. Nalaze se neposredno jedan uz drugoga, pa imate osjećaj da su služili i za neke nedobrosusjedske aktivnosti.
            Auto se mora ostaviti ispod zidina, a onda se malo mora i pješice uzbrdo. Ništa strašno, jer uz put razgledate trgovine suvenirima, keramikom i naravno vinima. Uvijek se divim onima koji čim dođu na početku kupe 3 lijepo zapakirane boce vina chiantia i veliki keramički tanjur i onda ih nosaju sa sobom uzbrdo i nazad. Cijena boce vina je od 3-4€ po litri. Još nismo otvorili da probamo kakvo je. Vjerojatno je turist kvaliteta.
            Na malom centralnom trgu uzdižu se zgrade i tornjevi izrađeni od mješavine cigle i kamena. Na sredini bunar. Ovdje nije bilo renesansnih majstora, ali je veoma ugodno sjesti i odmoriti se, popiti ili pojesti nešto. Inače na svim dosada opisanim atrakcijama najčešće spominjani broj je 7. Toliko košta, pizza, lazanje, pašta, pivo, sladoled, pa i kapučino. Ali moram priznati da je doživljaj na takvim mjestima sjesti i pojesti i popiti nešto.

Pisa

             Treći dan smo napustili hotel i krenuli ka 86 km udaljenoj Pisi besplatnom superstradom FI-PI-LI (Firenza-Pisa-Livorno). Nešto sjevernije ide i prava autocesta, ali put je duži pedesetak kilometara, a uz to se i plaća. Opet parking nije problem naći uz same znamenitosti.
            Glavna je atrakcija veliki trg okružen zidinama sa Duomom, krstionicom ispred i zvonikom iza. Znamo da je kružnog oblika i da se dobro nakrivio i da se čini sve da ostane u tom položaju , a da se ne sruši. Turisti na svojim slikama pokušavaju se postaviti tako da izgleda da ga žele ispraviti, ali ima i onih koji bi ga pogurali da se sruši. Bijeli kamen je od vremena pocrnio, pa je zvonik je u fazi čišćenja, pa je dio pod skelama. Ostala je još jedna trećina da se očisti. Ako nastave ovim tempom kao do sada skele će biti još 2-3 godine.
            Prošetali smo okolnim uličicama i trgovima sve do rijeke. Zgodno je uzeti  quadricikl za četiri osobe (5€ pola sata) pa napraviti krug po gradu.

 Lucca

             Prateći putokaze uputili smo se državnom cestom do Lucce udaljene svega 22 km. Još su tu živjeli Liguri i Etrušćani, a Rim osniva koloniju 180 godine p.n.e. poslije se smjenjuju vladari, vojske, ali Lucca unatoč tome poslije Venecije ima najdužu povijest samostalne republike. Cijeli grad je opasan zidinama od cigle. Unutra je nekoliko velikih trgova palača i crkvi čak iz VIII stoljeća. Zanimljiv je okrugli trg pod nazivom Piazza dell’Anfiteatro, nastao na mjestu nekadašnjeg rimskog amfiteatra. Glavna katedrala je Duomo započeta 1063 godine, dograđivana i prepravljana stoljećima koja slijede. Šteta što smo grad posjetili na kraju naše turneje Toskanom. Bilo nam je već dosta i crkvi i trgova. Lucca je zgodno mjesto za obići biciklom. Mogu se unajmiti za svega 2,5€/sat na ulazu u zidine. Idealno je i zbog mnogo restorana i kafića ne tako skupih , kao u prethodnim gradovima.

Montacatini Terme

            Autocestom ka Firenci, nakon 26 km smo stigli u Montecatini Terme. Malo mjesto sa stotinjak hotela, uglavnom malih i impozantnim zdanjem starih toplica.  Dio se upravo obnavlja. Smjestili smo se u hotel i prošetali gradom. Dvije su glavne ulice. Jednom se dolazi u mjesto i ona je prepuna trgovina, a druga okomita je djelomično pješačka zona i vodi do ulaza u zgradu Termi. Okolo su parkovi, travnjaci, a kada platite 5€, možete prošetati unutrašnjim dvorištima i zgradom. Sve je u visokom stilu, a posebno unutrašnjost restorana. Pijanista prebire po tipkama ispred nekolicine starčića i starica u perivoju. Svi drže u ruci krigle i pijuckaju ljekovitu vodu za unutarnje organe, jetru, bubrege i još neke bolesti. Skida kolesterol i izraziti je diuretik.  Uzeli smo krigle i probali. Prepuna je minerala i čudnog je okusa.  Teško se pije kada si zdrav ili misliš da jesi.
            Iznad grada se nadvija veliko brdo i na njemu gornji dio grada. Uputili smo se predvečer pješice do uspinjače koja je proradila 1898 godine i djeluje mi da je u izvornom stanju. Drndavim tračnicama dužine 1057 m penjemo se na visinu 270 metara u drvenoj kabini, koja škripi i ljulja se kao da plovi na moru. Na vrhu puca pogled na donji dio grada. A gore prekrasan trg sa nekoliko restorana prepunih  gostiju, koji uživaju u jelima sa roštilja. Koji peh. Mi smo prije toga obišli cijeli donji grad u potrazi za restoranom i naišli samo na pizzerie i slastičarne. Na kraju smo opet završili na pizzi. Izgleda da su svi na pansionu i hrane se u svojim hotelima, a uvečer konzumiraju samo sladoled. Zanimljivo je da ispred svih hotela su redovi stolica, gdje se samo sjedi , priča i ništa ne pije. Tamošnji vlasnici hotela su očigledno zadovoljni prodajom sobe ili pansiona. Usput budi rečeno, tamo su cijene smještaja  najniže u Toskani.

 
 kolovoz/rujan 2009 broj 128/129  studeni 2009 broj 175
This entry was posted in Europa, Firenca, Italija, Lucca, Montecatini Terme, Pisa, Putovanja, San Gimignano, Siena, Toscana. Bookmark the permalink.

Odgovori