TUNIS

Tunis je turistički arapski biser sa više od 1000 km bijelih pješčanih plaža, nemilosrdne pustinje u zaleđu i ostataka drevne Kartage i Rima. Idealno mjesto za odmor na visokoj nozi, kako za cijelu obitelj, tako i za avanturiste koji traže nešto više od prekrasnog mora i sunca. Oduševiti će Vas druga kultura, gostoljubivi ljudi, prirodne ljepote, jahanje na devi kroz beskrajne pustinjske dine. Mješavina arapske, berberske i sredozemne kuhinje ponuditi će sladokuscima nezaboravan doživljaj, kao i  zabave sa trbušnim plesačicama ili pustinjskim večerama i izletima u oaze.
Najpoznatija dva turistička centra su svakako Hammamet i otok Djerba. Do njih se lako stiže dvosatnim direktnim letovima iz Zagreba i Ljubljane. Išli smo preko agencije Sunčani odmor iz Zagreba, koja je dio mnogo veće grupacije Sunshine holidays specijalizirane za Tunis. Izabrali smo Hammamet i all inkluziv aranžman u hotelu EL MOURADI EL MENZAH****, gdje jedete i pijete internacionalne i domaće specijalitete i pića do mile volje po cijeli dan i noć, a da ne platite ništa dodatno. Nikako nemojte planirati držati dijetu u Tunisu. Raj je i za vegetarijance. Toliko raznih jela od povrća se ne moze dobiti u hotelima u drugim zemljama. Uz to sve uzgojeno prirodno.
Odvojite vremena da pored uživanja u moru, suncu i besplatnim hotelskim aktivnostima (tenis, stolni tenis, boćanje, vaterpolo, nogomet i odbojka na pijesku, aerobik, kajak, pedaline), odigrate partiju golfa na dva obližnja terena ili posjetite zabavni park Carthageland ili okušate sreću u kasinu Yasmine. Naučite plesati arapske plesove u okviru animacije ili samo uživajte u raznim show programima (trbušne plesačice, fakiri…).


HAMMAMET
Stari dio je udaljen desetak kilometara i do njega voze turistički vlakići, tricikli za 6 putnika (tuk tuk) i izuzetno jeftini taksi. Tamo smo posjetili medinu, utvrdu iz 1500 godine u kojoj su smješteni bezbrojni dućani. Inače svaki grad ima medinu, kao trgovački centar i glavnu džamiju.
Hoteli su u novom dijelu Hammamet Yasmine, izgrađeni u zadnjih 10 godina. Pogledajte satelitsku sliku na http://maps.google.com/ i vidjeti ćete pedesetak velikih hotela, bezbroj apartmana i vila sa bazenima, kilometrima uz more. Ukupno 24.000 kreveta ili dva puta više od Poreča. Napravljena je i jedina nova privatna medina u Tunisu, namijenjena samo turistima. Unutar zidina su restorani, trgovine suvenirima, tradicionalnom odjećom, te kožnih torbi i cipela i zabavni park Kartagaland. Morate otići na večer folklora ispunjenu arapskim ritmovima i predstavama trbušnih plesačica, te plesača tradicionalnih berberskih plesova. Dah će vam zastati i uz predstavu sa zmijama, žonglerima i fakirima, a imati ćete priliku kušati tradicionalnu tunisku hranu i pića, a uza sve to i ludo se zabaviti.
Nismo mogli odoliti niti vožnji na gusarskom brodu iz Port El Kantaouija na prekrasne plaže Soussea, dok nas je zabavljala cjelokupna gusarska posada. Kupanje u  smaragdnome moru na jednoj od zlatnih plaža je poseban doživljaj, kao i ručak uz raznovrsne morske specijalitete.

KARTAGA
Planirajte napraviti makar dva izleta da upoznate pravi Tunis i vidite ono što se ne vidi nigdje drugdje. Mi smo išli na cjelodnevni izlet do glavnoga grada Tunisa. Prvo se zaustavljamo u idiličnom selu Sidi Bou Said, gradu umjetnika, sa bijelim kućicama i plavim prozorima i vratima, te, krivudavim uskim uličicama, koje vode na vrh. Odatle puca pogled na zaliv, grad Tunis i Kartagu, koju potom pobliže razgledamo. Kartaga moćna država, čiji je vojskovodja Hanibal pokušao na slonovima preći Alpe i pokoriti Rim, sama biva uništena. Zatim slijedi obilazak glavnog grada Tunisa i medine, te  muzeja Bardo, drugoga najvećeg muzeja u Africi, sa zadivljujućim mozaicima.        

SAHARA
Drugi dvodnevni izlet je safari kroz Saharu. Prvo u El Jemu obilazimo starorimski amfiteatar iz III. Stoljeća, jedan od najočuvanijih i najvećih.  U gorju Matmate, zvanoga ‘’Mjesečeva pokrajina’’ obilazimo trogloditsku kuću – berbersko podzemno prebivalište i podzemni hotel Sidi Driss u kojem je  sniman film Rat zvijezda. Fascinantno je da ljudi još tako žive. Ručamo u restoranu ukopanom pod zemlju u istom stilu. Na kraju dolazimo u grad Douz, poznat kao ‘’Vrata Sahare’’. Pravu draž pustinje moći ćete doživjeti jašući na devi prema zalasku sunca, preko dina. Drugi dan rano ujutro krećemo u pustinju i gledamo izlazak sunca, a potom sjedamo u klimatizirane džipove i odlazimo prvo na polsatnu adrenalinsku vožnju po pješčanim dinama. Nastavljamo preko najvećega slanog jezera Chott El Jerid prema Touzeru, gdje obilazimo oaze palmi datulja, te u brdima Atlasa velike kanjone i oaze u Chebiku sa malim vodopadima usred pustinje. Put nas dalje vodi prema gradu Kairouanu, četvrtome najznačajnijemu svetom gradu Islama, gdje se tepisi još i danas izrađuju ručnom tehnikom. Grad se diči i veličanstvenom mošejom Okba Ibn Nafaa, najstarijom u cijelome islamskom svijetu. Na ovom izletu ćete vidjeti pravi Tunis, njegovu povijest i kulturu.

GASTRONOMIJA
Uz mnoga jela francuske i španjolske kuhinje, od domaćih specijaliteta najpoznatiji je kuskus, meso ili riba sa puno povrća, te ibrik, trokutići od prhkog tijesta prženi u ulju, punjeni s jajima, špinatom, tunom ili mljevenim mesom. Mechouiya je sjeckana rajčica, paprika, luk, češnjak, pečeni na žaru i začinjeni maslinovim uljem, sve ukrašeno kaparama, tunom i jajima. Tounsia salata od rajčice, paprike, ukrašena tunom ili sardinom. Hourya je pire od mrkve sa češnjakom, kaparima, maslinama, maslinovim uljem i octom. Taine, jelo na bazi mesa, s kuhanim jajima i krumpirom, izrezano na male komadiće i zapečeno u pećnici. Servirano hladno ili toplo. Mosly je zapečena janjetina, riba ili pile sa šafranom, s prilogom od krumpira te dobro začinjeno limunovim sokom.
Ljubitelji slatkoga moraju probati bouzza, žele od suhog voća, badema, oraha, lješnjaka i sezama, te makroudh, kremu od datulja s preljevom od meda. Baklava porijeklom iz Turske bogata je suhim voćem i medom. Lubenice, dinje, breskve, marelice, naranče su svakodnevno na stolu.
Pije se čaj od metvice i turska kava, te veliki izbor izvrsnih vina. Za aperitiv kušajte Muscat de Thibar/Carthage, rakiju od smokve boukkha ili liker od datulja Thibarine. I ljubitelji piva će doći na svoje.
U hotelima u Tunisu sam sreo ljude koji dolaze vec drugi ili treći puta. Ostaju obicno dva tjedna, jer je doplata za drugi tjedan minimalna. Dijele moje oduševljenje ovom zemljom, koja je sve podredila turizmu. Nema kriminala i možete se osjećati veoma sigurnim, iako srećete veoma siromašne ljude, pogotovo u unutrašnjosti. Gostoljubivost se pojačava sitnim napojnicama- bakšišom. Suveniri i koža su bagatelno jeftini. Najveći problem su dosadni trgovci, koji Vas po svaku cijenu žele uvući u svoj dućan i prodati Vam nešto. Cjenkanje je sastavni dio rituala osim u rijetkim trgovinama. Cijene se mogu i peterostruko spustiti. Temperature nisu veliki problem niti ljeti, jer je zrak suh, a sa mora pirka vjetar koji donosi svježinu. Uz to sve je klimatizirano. Potrebno je dobro se mazati zaštinim kremama sa visikim faktorom zaštite, jer ne osjetite snagu sunca.

Ovaj članak je objavljen u časopisu Infotrend u lipnju 2008.godine u broju 162

This entry was posted in Afrika, Ljetovanje, Putovanja, Tunis. Bookmark the permalink.

Odgovori