VAL DI FASSA

Val di FassaItalija je jedna od najomiljenijih destinacija hrvatskih skijaša zahvaljujući idealnim stazama u Dolomitima. One su smještene obično na visinama preko 2000 metara, što osigurava prirodni snijeg većim dijelom skijaške sezone. A skijanje na prirodnom snijegu se razlikuje od skijanja na umjetnom, koji se obično pretvori u zaleđenu pistu ili pri visokim temperaturama u „juhu“ , kako kažu skijaši. Između mnogobrojnih planina u dolinama vijugaju riječice i uz njih su prometnice, kojima se stiže na željena odredišta. Sama mjesta gdje su hoteli i apartmani su također uglavnom u tim dolinama.


Jedna takva dolina je i Val di Fassa u kojoj su se smjestili Canazei i Moena i između njih još nekoliko manjih mjesta kao Campitello, Mazzin, Pera, Pozza, Vigo i Soraga.

Svako od njih ima svoje manje skijalište sa po nekoliko ski liftova i staza, a prometuje i besplatni ski bus kojim se lako i brzo stigne do bilo kojega. Ski pass koji se uzme vrijedi na svim skijalištima. O svemu vezano za turizam brine Turistička zajednica sa sjedištem u Canazeiu, a sve o ovoj regiji se može vidjeti na web stranicama www.fassa.com . Na sljedećem linku http://www.fassa.com/ možete pogledati detaljne karte svih mjesta sa nazivima ulica i rasporedom hotela, apartmana i drugih objekata .

Iako mi ovaj region vezujemo isključivo za skijanje, ovdje je ljeti isto tako živo kao i zimi. Mnogi turisti iz cijele Europe dolaze ovdje da se sklone od ljetnih vrućina i da uživaju u zelenilu šuma, plavetnilu neba i divljini planina. Mnogo se toga može raditi u nedirnutoj prirodi i ljeti kao planinariti, šetati, voziti brdske biciklikle, motore, spuštatiti se zmajevima, baviti se lovom i ribolovom, pa čak i kupati u planinskim jezirima.

U dolinu se može stići iz nekoliko pravaca. Ne preporučuju se uvijek koristiti bilo koji radi vremenskih prilika ili bolje rečeno neprilika. Iz većine pravaca se mora ići preko prijevoja. Stoga treba prije polaska na put provjeriti vremensku prognozu i da li je put prohodan. Pa čak ako i je, možda ipak izabrati nekoliko desetina kilometara duži, radi svoje sigurnosti. Ovo posebno kada pada snijeg ili je padao noć prije. Najkraći put je oko 275 km i vodi od Trsta, preko Pordenone, Conegliano, Belluno, Agordo, Alleghe te prijevoja Passo Fedaia sa kojega se silazi odmah u Peniu malo mjesto za koje možemo reći da je čak i dio Canazeia. Na ovom prijevoju, čak i kada je krasan sunčan dana, postoji uvijek opasnost od lavina, tako da ga prolazite na svoju odgovornost. O tome uredno obavještavaju prometni znakovi već u podnožju pedesetak kilometara ranije, da je prijevoj zatvoren zbog lavina. I zaista gotovo na vrhu nailazite na barikadu na cesti i prometni znak zabranjen promet. Međutim mnogi koji dođu do te točke nastavljaju, jer povratak znači 100 km izgubljeno u neprovrat, ali tih dvadesetak minuta jako dugo traje. Možda je stoga bolje nakon Agorda u mjestu Cencenighe Agordino skrenuti ka Falcade i preći preko prijevoja Passo San Pellegrino i preko Moene uputiti se ka Canazeiu. Duže je svega dvadesetak kilometara. Najsigurniji put, ali i najdalji vodi autocestom Trst, Verona, Trento, a sa autoceste se izađe na izlazu Ora, te se preko Cavelese i Predazzo stigne do Moene, a onda i do Canazeia. Od Trsta je 480 km. Put možete skratiti za 50 km , ako se kod Padove odvojite sa autoceste u pravcu Bassano del Grapa, Trento. S obzirom da se dobar dio puta vozi kroz manja mjesta, vremenski će gotovo isto trajati, ali ćete uštedjeti na gorivu i cestarini , jer se poslije Padove ne plaća cestarina. Ima još i drugih pravaca, ali mislim da je i ovo previše.

Bilo kojim putem da idete posljednjih pedesetak kilometara ćete se voziti u koloni brzinom od 20-30 km/h uz česte zastoje. Prolazite kroz ili pored dvadesetak poznatih skijaških centara. U te krajeve vikendom se slijeva desetke tisuća vozila iz cijele Europe. Kako turistički aranžmani počinju i završavaju subotom ili nedjeljom naoružajte se strpljenjem i krenite dovoljno rano, da ne ulazite u noć, kada se ceste već počinju i lediti pod uticajem niskih temperatura koje su noću dobrano uvijek ispod ništice. Ako nemate zimske gume i lance ne krećite u te krajeve. Ceste se stalno čiste i posipaju pijeskom, ali kada pada snijeg pomažu samo lanci. Sa policijom nema diskusije. Jednostavno će Vas natjerati da ih stavite ili isključiti iz prometa.

CANAZEI

Biser ovoga regiona je Canazei. To je jedno od poznatijih skijališta Italije, sa bezbroj malih, uglavnom obiteljskih hotela i restorana. Sve je podređeno turizmu. Mnogo je i apartmana, koji najviše ogovaraju platežnoj moći Hrvata. Gotovo sve kuće su sačuvale stari tradiciunalni stil gradnje. Mnoge su oslikane, raznim motivima iz kojih se može vidjeti povijest mjesta ili tih ukućana. Cijeli grad je ukrašen i osvjetljen mnogobrojnim Božično-novogodišnjim ukrasima, koji se ne skidaju odmah.

Ovdje se ne dolazi samo skijati. U mjestu Alba , koje je udaljeno svega 2 km od Centra Canazeia nalazi se i klizalište, pa se zabava u zimskim sportovima nastavlja i noću. Tu je i noćno skijanje, a djeca se mogu i spuštati posebnim autima po jednoj skijaškoj stazi, čak i po noći.

U mnogobrojnim restoranima, pored već standardne pizze i pašte, možete probati i specijalitete ovoga kraja. Gotovo svi Talijani jedu palentu sa gljivama. Još se služi sa gulašem ili sa jelom od jetrica i drugih iznutrica, kao i kiselim mlijekom. Tu su posebne vrste nadjevenoh kruha i štrudla. Naravno da se mogu dobiti i druga klasičnija jela. Na samim skijalištima se nalaze mnoge brvnare Baite, gdje se skijaši mogu ugrijati, popiti nešto toplo i jesti. Kako se u Italiji tradicionalno ruča između 12-14 sati u svim tim restoranima na skijalištima vlada neopisiva gužva. Ali sve ide i brzo. Cijene nisu baš tako bezazlene, ali su na nivou Italije i zapadne Europe. Porcija lazanja ili neka pašta će koštati 5-7 Eura, a malo bolji ručak 10-15 Eura. Cijena pića je dvostruka od one kod nas.

Canazei je i grad mladih. Nudi se i buran noćni život u nekoliko diskoteka. Tu su cijene gotovo dvostruko više nego u ostalim objektima. I vjerujte nećete nikoga vidjeti u skijaškom odijelu i čizmama za snijeg. Mnogi koji su tu nisu skijaši. Došli su se provesti i slikati sa skijama. Tu je i dosta dućana sa poznatim markama odjeće. Možda se nešto nađe i povoljno, pošto sniženja kreću odmah iza Nove godine.

SKIJALIŠTE BELVEDER

U samom centru Canazeia, koji se nalazi na 1460 m nadmorske visine, je polazna stanica zatvorenih gondola koje voze na skijalište Belveder na visinu od 1960 metara.Od tamo se može može dalje nastaviti velikom gondolom koja prima 80 skijaša skoro do vrha, odakle se pruža prekrasan pogled na okolne planine. Na samom platou, koji je dobar dio dana obasjan suncem, pomoću ukupno desetak sedežnica može se prevesti 36000 skijaša na sat. Vrha Belveder se nalazi na visini od 2425 metara i to je najviša točka za skijanje. Staze su jako široke i većinom su označene kao crvene ili srednje teške. Tu su i posebna skijališta za snow bord, kao i FUN PARC, staza gdje možete probati i malo ekstremnije skijanje. Isto tako su i posebne staze za malu djecu, sa likovima iz priča. Postoje i dječji vrtići gdje djecu možete ostaviti da se igraju, a vi bezbrižno skijati.

Vikendom je velika gužva i morate biti oprezni da na nekoga naletite ili da Vas netko ne pokupi. Ali su zato na svakom koraku ljudi iz osiguranja, koji odmah priskaču u pomoć. Sami ski liftovi su urađeni po najmodernijoj tehnologiji. To važi za sva skijališta u Italiji. Uglavnom su sedežnice za 4 ili 6 osoba. Kod ukrcavanja nema nikakvih problema jer vas polako dovozi pokretni tepih na koji stanete. U slučaju da ipak imate problema, pogotovo ako sjedate sa manjim djeteom, uslužno osoblje će usporiti kretanje ili potpuno zaustaviti lift i pomoći Vam da što prije sjednete. Isto i na izlazu. Uvijek se sjetim jednog našeg skijališta, gdje odgovorna osoba udobno zavaljena u stolici u kućici spava, a skijaši padaju na sve strane. Nikome ne pada na pamet da bi se lift morao zaustaviti. Pitanje da li i može.

Može se otići i na vidikovac na visinu od 3300 metera posebnom gondolom. Ako ste ekstremni sportaš, možete se pokušati spustiti i odatle. Nisam siguran da su mnogi probali. Ovo skijalište je povezano stazama i ski liftovima sa drugim skijalištima , a sve to tvori poznati krug Sella Ronda. Ako ste dobar skijaš i idete sa nekim koji je to prošao, pokušajte. Može se obići u jednom danu, tako da nikada ne skijate na istoj stazi. Morate biti u dobroj kondiciji. Ako ne uspijete, morate sve vratiti autobusom.

CIAMPAC

Iz već spomenute Albe vodi velika gondola za 80 putnika na drugo skijalište Ciampac na visinu od 2100 m, koje ima 6 ski liftova sa 12 km staza,a najviša kreće sa 2428 m. Od ove godine prvi puta je povezano sa skijalištem, koje pripada mjestu Pozza di Fassa, koje se nalazi s druge strane planine. Ovdje vlada manja gužva i ima više staza za početnike. Zbog svoga položaja, veoma kratko je obasjana suncem, pa su staze izuzetno čvrste i dobro pripremljene. Tu su i slalom staze sa mjerenjem vremena. Možete ubaciti 1 EUR i probati koliko ste brzi. Na cilju vas čeka semafor sa rezultatom. Ovdje se nalazi i jedina crna staza, koja vodi sa platoa u samo mjesto. Dok se penjete ili spuštate gondolom možete vidjeti one hrabrije koji su se uputi sa njom, kako na padinama nagiba i 60 stupnjeva pokušavaju čitavi stići do kraja. Od ove godine, sa dvije nove staze i dvije nove četverosedežnice sa kabinom, koja štiti od vjetra i snijega, ovo skijalište je povezano sa susjednim skijalištem Buffaure, koje pripada mjestu Pozza di Fassa. Na taj način se broj staza praktično udvostručio. Čak je u planu i povezivanje skijališta Ciampac i Belvedere jednom gondolom za sljedeću sezonu.

DOLOMITI SUPERSKI

Ovo je naziv sustava ski liftova koji obuhvaćaju 12 skijališta sa 450 ski liftova i 1220 km staza. Može se uzeti jedan ski pass za sve. Praktično skoro cijela Italija. Cijena za 6 dana, koliko obično traju turistički aranžmani, je 167 eura za odrasle i 117 eura za djecu rođenu do 27/11/1988 godine. U top sezoni u periodu od 24.12.2004 – 08.01.2005 i 30.01.2005 – 12.03.2005 je 190eura za odrasle i 133 eura za juniore. Ako ipak niste zainteresirani da skijate po krugu Sella Ronda, možete uzeti i samo kartu za sva lokalna skijališta u dolini Val di Fassa i Carezza. Cijena 146 eura, a za djecu 102 eura. U top sezoni 166 eura i 116 za djecu. Djeca do 8 godina , odnosno rođena do 27.11.1996 skijaju besplatno u pratnji odrasle osobe, stim da to morate dokazati putovnicom. Na skijalištima ima i nekoliko škola skijanja hrvatskih klubova i agencija. Pogledajte više i za detalje na stranicu www.dolomitisuperski.it . Inače od ove godine nema više klasičnih skipass-ova. Novi izgledaju kao kreditna kartica. Urađeni su najnovijom tehnologijom chip beskontaktnih kartica. Prilikom kupovine, unutra se uprogramiraju Vaši podaci. Drže se uvijek u lijevom džepu od hlača ili jakne i jednostavno se prolazi kroz uređaje koji sa udaljenosti od 30 cm Vas daljinski detektiraju i otvaraju prolaz. Ovo je mnogo lakše i brže za sve skijaše , a posebno djecu.Svi ski liftovi iz sustava Dolomiti superski su dobili takve nove uređaje.

SMJEŠTAJ

Većina naših skijaša ide u apartmane, kojih je mnogo, ali se ovisno o terminu mora rezervirati na vrijeme, bilo preko neke hrvatske turističke agencije ili direktno preko Interneta. Mnogi godinama dolaze pa već pri odlasku rezerviraju za slijedeću godinu. Isto tako ima nekoliko i apart-hotela, gdje se nalazii po pedeset apartmana, a takvi hoteli imaju i dodatne sadržaje, tipa, bazen, jacuzi, saune, turske kupelji, sobe za igru djece, restoran ili kafić.. Tu su po pravilu apartmani manji nego što su u privatnim kućama, ali zato mogu primiti veća društva i pružiti više. Što ste bliže centru Canazei to su cijene više. Najpovoljnije su u mjestašcima ALBIA i PENIA , koja su ustvari nastavak Canazeia. Ista priča vrijedi i za druga okolna mjesta. Pored polaznih stanica gondola za skijališta nalaze se veliki parkinzi, pa nije problem niti ako ste malo dalje. Možete uvijek za 5 minuta stići autom, ako Vam se da svaki dan očistiti snijeg i led sa stakala da vidite voziti.

Za one koji putuju i ne mogu nosti svoju skijašku opremu iz bilo kojeg razloga, ona se može i iznajmiti. U dolini Val di Fassa ima oko 50 radnji koje se bave iznajmljivanjem opreme. U samom Canazeiu i Albi ima ih 14. Cijena najma carving skija i pancerica stoji 30-50 eura za 7 dana. U odnosu na cijene u nekim drugim skijalištima nije mnogo. Uvijek se može dobiti i popust za grupe i obitelji ili ako ste stalni gost.

I na kraju par savjeta. Prema zakonu u Italiji sa sobom morate imati neki osobni dokument, kao putovnicu ili osobnu iskaznicu. Učitelji skijanja moraju imati potvrdu da su učitelji skijanja, ali i radnu dozvolu za Italiju. Ovo kontrolira posebna policija na skijama na samom skijalištu. Naravno, da ako ski škola na vrijeme sve osigura, neće biti problema inače u protivnom možete ostati bez učitelja skijanja. Zbog niskih temperatura koje se noću spuštaju i do -20oC, preporuka je za dizelaše staviti posebni aditiv protiv smrzavanja goriva. Ono koje se tamo kupi bi trebalo biti sigurno do -21oC. Ako imate mogućnost vozilo ostaviti u garaži je najsigurniji metod. Osobno isprobano.

Sličan članak je objavljen u časopisima Turist plus, Infotrend i Croatian Traveller .

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
broj 74  veljača 2005 broj 166 prosinac 2008 broj 12  siječanj/veljača 2011 siječanj 2014
This entry was posted in Europa, Italija, Putovanja, Skijanje, Trentino Alto Adige, Val di Fassa and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori