VALENCIA LJETI

0O Valenciji se detaljno pisalo prije par godina. Koga zanima može pogledati o tome ovdje. Ovaj puta je išla mlađa ekipa i to opet iz Trsta Ryanairom. Biti će predstavljene neke nove stvari  iz nekog drugoga kuta. Boravak je trajao 7 dana i bilo je vremena detaljno ispitati i gastro ponudu. Ono što će Vas zaprepastiti su cijene. Cijene pića u restoranima i kafićima su i nekoliko puta niže nego kod nas. Zamislite kafić gdje naručite punu kantu leda i unutra 5 piva za svega 3,5€. Pivo ili cola je uglavnom 1€, mada ima kafića i sa dvostrukom ili trostrukom cijenom. Turistički menu sadrži obično predjelo, glavno jelo, salatu, desert i ponegdje piće. Sve za 10-15€. Ugodno se iznenadite kada Vam kažu da danas i sutra platite jedan menu a izaberete dva.  I to ne bilo kakva, tu su i škampi, fileti bijele ribe, sve vrhunski spremljeno i aranžirano. Potražite pivnicu Cerveceira la Surena u pješačkoj zoni u ulici Carrer del Convent de Santa Clara 10.  Španjolska je zemlja tapasa, malih zalogajčića na komadiću kruha ili malih porcija od 1-2€, gdje tokom večere naručujete razne kombinacije i dijelite sve sa prijateljima. Tamo je sardina specijalitet, koga nije sramota ponuditi u restoranima, kao kod nas. Na drugom kraju grada, kod ulaza u Katedralu je restoran Sardineria. Tko želi vrhunsku kuhinju pa uz to još i pogledati Flamenco show može posjetiti restoran La Lola, opet kod Katedrale.  Ako se zadesite u vrijeme ručka trgovačkom centru Carrefour kod futurističkog djela i Muzeja nauke (CAC) potražite restoran NECO gdje za 10€ jedete do mile volje najbolja jela tradicionalne mediteranske kuhinje Španjolske. Ogromne tave promjera  od jednog metra  sa nekoliko vrsta paelje, nekoliko vrsta pečenja, priloga salata i izobilje kolača.  Prepoznati ćete ga po redu ispred vrata. Uostalom pogledajte slike.

MERCATO
Tržnica je nešto što uvijek treba posjetiti u Španjolskoj, mada se često iznenadite visokim cijenama u odnosu na isto to voće i povrće koje stiže i do naših supermarketa. Nedjeljom ne radi, a ponedjeljkom nema ribe jer ribari ne love nedjeljom. Zato je oko tržnice nedjeljom buvljak i svašta se može naći. Zanimljivo je da možete otići u tržnicu i kupiti ribu i u obližnjem restoranu će Vam je ispeći i servirati.

VALENCIA NOĆU
Ovo je bio test za novi Nikon D3300 od 24,3MPix, koji slovi kao jedan od najboljih aparata za slikanje noću. Evo par slika sa glavnih trgova u sitne sate. Test prošao.

KORIDA
Zgrada koride u Valenciji je druga po veličini u Španjolskoj i prima 10.500 gledatelja. Borbe se još odvijaju ali samo u ožujku i srpnju i ulaznice su dosta skupe. Ukupno 25 borbi godišnje. U sklopu koride je i muzej Museo Taurino, koji ima zbirku od više od 2.500 predmeta vezanih za borbe s bikovima od 18. stoljeća do danas. To su razne slike i crteži iz medija i sa postera , radovi slikara i kipara, kostimi, preparirane životinje, alati i predmeti korišteni u borbi  itd. Ulaz u muzej je besplatan ali ako se želi ući u samo borilište i prošetati tribinama treba doplatiti 10€. Audio vodič će Vam detaljno objasniti pripremu i tijek borbe.

LUKA,MARINA I PLAŽE
Valencia je veliki lučki grad a tu se nalazi i marina, gdje je stanica jedriličarske regate America cup. U tom dijelu grada je Arena, staza formule 1, koja se vozi i ulicama toga dijela grada, pa s e smatra da je to i gradska ulična utrka formule.  Tu je i nekoliko hotela. Sjeverno od luke se nastavljaju uređene i široke pješčane plaže sa mnoštvom restorana i kafića. Plaže su ogromne, more nije baš toplo kako smo mi navikli. Iako je vani bilo preko trideset puhao je jak vjetar koji je nosio pijesak po svuda. Do tamo se može doći kombinacijom metroa i tramvaja ili autobusa koji voze direktno iz centra ali put njima traje 45 skoro dvostruko.

JOŠ MALO SLIKA
Na kraju evo još malo slika staroga dijela, glavnih trgova i parka Turia.

Valencia_Tourist_Card

This entry was posted in Europa, Putovanja, Španjolska, Valencia and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori