VATIKAN

U prošlom postu opisali smo glavne znamenitosti Rima. Mada, ne bi bio dovoljan niti cijeli ovaj časopis da bi se predstavilo sve ono, što se treba vidjeti u tom “vječnom gradu”. Stoga u ovom broju ćemo predstaviti Vatikan, najmanju državicu na svijetu koja zauzima površinu od svega 43 ha, a veliku po svojoj moći i bogatstvu. To je prijestolnica katoličanstva i meta mnogih hodočašća i svetih misa.


Vatikan je ustvari  mali dio Rima, koji se nalazi unutar Vatikanskih zidina s druge strane rijeke Tiber. Čuva ga Švicarska garda u veoma živopisnim odorama. Nastao je na mjestu gdje je Sveti Petar postao mučenikom oko 64 godine nove ere. Kao samostalna država postoji od 1929 godine, a njome vlada Papa, kao jedini apsolutni vladar u Europi. Pored Pape tu živi i još oko 500 stanovnika, a ima vlastitu poštu, banke, novac, pravosudni sustav, radijsku postaju, dućane, pa čak i dnevne novine L’Osservatore Romano. Ako se već nađete u Vatikanu pošaljite odatle razglednice prijateljima, jer će pečat na njima biti Posta Vatikan. Kolekcionari će Vam biti zahvalni na tome. To je ured koji pošaljete po nekim procjenama najviše razglednica u svijetu. Iako razglednice koštaju  u dućanima i pošti 0,3-0,5 Eura po komadu, obično ispred mnogih spomenika ulični prodavači ih nude 20 komada za 1 Eur.
Kako doći do tamo? Ako se nalazite u blizini Piazze Navona,možete odšetati do Vatikana, te usput pogledati mostove na Tiberu i Castello S.Angelo. Turistički autobus, koji vozi po Rimu, naravno da posjećuje na svojoj kružnoj ruti i Vatikan. A možete i otići Metro crvenom linijom i izaći na jednoj od stanica Ottaviano-S.Pietro ili Cipro-Musei Vaticani.

Trg i crkva Svetog Petra

          To je svakako najznačajniji i jedan od najvećih svjetskih trgova, koga je projektirao Bernini sredinom XVII stoljeća. Sastoji se iz dva dijela. Na sjevernom se nalazi crkva Svetog Petra i Vatikanske palače, a na južnom, koga okružuju kolonade sa 21 metar visokim stupovima, nalazi se obelisk i dvije fontane. Prvu fontanu je izgradio Carlo Maderno, a Bernini ju je premjestio i modificirao, kada je izgradio drugu po svojim zamislima. Voda iz fontana je pitka i hladna, a dolazi sa brda iz okoline Rima antičkim akvaduktima. Obelisk je izgrađen u Egiptu za vrijeme vladavine imperatora Augusta, a Kaligula ga je donio u Rim. On je ustvari prvi element sadašnjeg trga i postavljen je na to mjestu 1568 godine.  U doba staroga Rima mnogi su obelisci, napravljeni u čast egipatskih faraona, doneseni i postavljeni na razne trgove. Tokom vremena mijenjala im se lokacija kako se grad širio. Sjena sunca sa vrha obeliska pada u označeni krug točno 22.6.  Nedjeljom i praznicima tu se održavaju mise, koje predvodi obično Papa, ali to svi dobro znaju.
Najznačajniji dio trga  i najsjajniji hram katoličanstva je svakako crkva Svetog Petra. Mnogi od najvećih arhitekata renesanse i baroka dali su svoj pečat pri njenom projektiranju. Sadrži stotine umjetničkih dijela izrađenih u mramoru i zlatu. Neka potiču još iz izvorne Konstantinove bazilike iz IV stoljeća. Kupolu visoku 136,5 m je projektirao Mikelanđelo. Nije bila završena za njegovog života. Crkva je dugačka 186 metara. Glavni tvorac unutrašnjosti je Bernini, a dominira baldahin, koji stoji nad grobnicom Svetog Petra i nalazi se ispod kupole. Stvorio je u apsidi stolicu Sv.Petra sa četiri sveca, koja nose prijestolje, s djelićima relikvije stolca sa koje je on održao prvu propovijed. Njegovo posljednje djelo prikazuje papu Aleksandra VII, među alegorijskim likovima istine, pravde, milosrđa i mudrosti. Rad Arnolda di Cambija i stopalo Svetog Petra iz XIII stoljeća izlizalo se od dodira hodočasnika. Pa uradite to i Vi i zamislite želju.  Tu je i jedna od najpoznatijih Mikelanđelovih skulptura Pieta,koju je napravio u svojoj 25. godini života.  Predstavlja  Mariju kako drži tijelo mrtvog Isusa. Nažalost zbog napada jednog umno poremećenog mađarskog turiste, koji je otkinuo djelić, skulptura se nalazi zaštićena staklenim zidom, pa njeno ljepotu možete vidjeti samo izdaleka.
Da biste ušli u crkvu, morate proći policijsku kontrolu i detektore metala, kao na aerodromima. Međutim, učinilo mi se da kontrola i nije tako stroga, jer gotovo svako je nešto metalno imao u džepovima i detektor je stalno pištao. Svi su ipak prolazili bez pregleda. Valjda nismo bili sumnjivi u majicama i kratkim hlačama. U crkvu ne možete ući u mini suknjicama i majicama sa bretelama, kao uostalom i u drugim crkvama. Stoga obucite se dolično. Red ljudi koji čekaju za ulazak je dug, ali sve ide relativno brzo.
Pred samim ulazom možete se uputiti u red za posjetu kripti u podzemlju, sa grobovima mnogih papa. Predlažem da tamo prvo uđete, jer ćete poslije odozdo svakako izaći u katedralu. Posjetitelji se puštaju u grupama, kako bi se izbjegla gužva, jer svi žele fotografirati grob posljednjeg preminulog pape i grob svetog Petra. Kada razgledate unutrašnjost crkve, možete se popeti i na kupolu i pogledati odozgo kako sve to izgleda. Stubište do vrha kupole ima 537 stuba.
Po izlasku iz crkve proći ćete pored već spomenutog poštanskog ureda , gdje možete kupiti razne suvenire. Svakako najprodavanije su krunice i drugi simboli kršćanstva. Ima ih već od 3 Eura, a mogu se kupiti i u prekrasnim metalnim kutijama, sa slikama pojedinih papa . Lijepa uspomena su i male slike izrađene na pozlaćenoj podlozi, sa motivima crkve. Takve slike možete kupiti i u svim gradovima Italije sa raznim znamenitostima. Platiti ćete ih od 5-8 Eura. Kolekcionari tu mogu kupiti marke sa motivima Vatikana, kao i razne kolekcije srebrnog i zlatnog novca sa likovima papa. U blizini se nalaze trgovine i štandovi sa veoma vrijednim suvenirima, ali i onim za 1€.

Vatikanski muzeji

          Odmah u neposrednoj blizini se nalazi ulaz u Vatikanske muzeje, smještene u palače sagrađene za pape iz doba renesanse. U XVIII stoljeću  neprocjenjivo vrijedne umjetnine se prvi puta izlažu javnosti, iako sami muzeji postoje preko petsto godina. Muzej svake godine posjeti preko  četiri milijuna posjetitelja. S obzirom na kratko radno vrijeme, a ogromni interes, nemojte se iznenaditi kada budete morali stati u red, koji već počinje sa trga Svetog Petra, a dug je kilometar dva. U planu je podzemni ulaz. Stoga planirajte to obaviti  ujutro kada otvaraju u 8.45 dok mlađi posjetitelji, još spavaju nakon burne noći u kakvoj rimskoj diskoteci.  Red se može izbjeći unaprijed rezervacijom ulaza u predviđeno vrijeme. Moguće je napraviti rezervaciju za grupe ili čak ići preko internet agencije koja preprodaje karte za razne muzeje Rima. Ući možete do 15.20 , a zimi, subotom i posljednjom nedjeljom u mjesecu do 12.20. Ako uđete u zadnji čas imate samo sat i pol za obilazak. Nedjeljom ( osim posljednjom u mjesecu) i praznicima zatvoreno. Radno vrijeme se stalno mijenja, pa je poželjno provjeriti preko Intreneta. Često to vodiči agencija ne urade, pa se iznenade na ulazu.
Cijena ulaznice se kreću od 4 Eura, pa do 18 gdje je uključena i za Sikstinsku kapelu. Za učenike popusti. Rezervacija preko Intreneta se dodatno naplaćuje 4€ po ulaznici. Zanimljivo je da 27.IX možete ući besplatno.
            S obzirom da se jako puno toga ima za vidjeti, potrebno je izabrati jedan od četiri itinirera, koji traju od 90 minuta do 5 sati. Što možete vidjeti? Etrušćanski muzej, Galeriju zemljopisnih karata, svjećnjaka, tapiserija, Rafaelofe slike, muzej Pio Clementine sa najpoznatijim vatikanskim kipovima, Egipatski muzej, grčku, rimsku umjetnost, muzej Pio Kristiano sa ranokršćanskim djelima, Pinakoteka, sa djelima XV-XIX stoljeća.
            Svakako najznačajnija je Sikstinska kapela, gdje je Mikelanđelo oslikao strop  1508-1512 godine za vrijeme pape Julija II. Glavni prikazi, Stvaranje svijeta i Pad čovjeka okruženi su temama iz Starog i Novog zavjeta. Nakon duge rekonstrukcije strop je obnovljen 1980 godine. Kritičari umjetnosti su podijeljeni, da li su boje trebale biti tako žive i jake. Ali što je tu je, veliko djelo je spašeno. Dvanaest slika na zidovima su oslikali umjetnici poput Perugina, Ghirlandaia, Botticellija i Signorellija, a prikazuju događaje iz Mojsijeva i Kristova života. Fresku iza oltara Posljednji sud dodao je Mikelanđelo.       

Što još vidjeti?

            Možete posjetiti još neke palače i vile, ali svakako Castel Sant’ Angelo, masivnu utvrdu nastalu 139 godine poslije Krista. Bila je mauzolej cara Hadrijana. Poslije je bila utvrda i zatvor. Hodnikom je spojena sa Vatikanskom palačom. Tu se papa skrivao u nemirna vremena. Današnje ime je dobila po viziji pape Grgura Velikog , koji je vidio arkanđela Mihaela, dok je vodio procesiju preko mosta, moleći se za prestanak kuge. Možete posjetiti i botanički vrt sa 7000 raznih vrsta biljaka pristiglih iz cijelog svijeta.
Kako se Vatikan obilazi obično uz obilazak Rima, bojim se da mnogo toga nećete vidjeti, jer toliko je toga, a vremena obično malo.

  srpanj/kolovoz 2009 broj 173

This entry was posted in Europa, Putovanja, Svetišta, Vatikan. Bookmark the permalink.

Odgovori