VERONA

Verona je grad ljubavi i muzike.  To je grad Romea i Julije. U velikoj rimskoj Areni se svako ljeto održava pedesetak opernih predstava. To je grad sa dušom, gdje se osjećaju prohujala  stoljeća šetajući uskim uličicama i prostranim srednjevjekovnim trgovima. Sve  se može obići za jedan dan, ali Verona zavređuje i da se prespava, uđe u  muzeja, mnogobrojne crkve, posluša opera ili drugi dan posjeti nedaleki zabavni  park Gardaland ili Parco natura vita, safari park.

Stari Rim
Rimski Municipio nastao je  49. god. na mjestu današnjeg starog grada, kojeg sa tri strane okružuje rijeka  Adige, koja je bila vjekovima idealni obrambeni bedem. Svakako najznačijna ostavština starog Rima je jedan od najvećih Amfiteratara carstva prečnika 152m  i visine 32m. Napravljen je u vrijeme cara Dioklecijana 290.godine. Ima 44 reda  sjedala i primao je 22.000 gledatelja. Ako želite slikati centurione koji  šetaju ispred Arene, znajte da su naše gore list i neće biti zadovoljni ako im  date 1€. U amfiteatru se ovo ljeto u periodu od 18/6-29/8 može gledati Turandot, Aida, Madam Butterfly,  Carmen i il Trovatore. Cijene ulaznica su od 25€ pa do višestruko naviše.  Moguće je gledati u 3 uzastopna dana 3 predstave već od 51€. Čak je 20%  popusta  za mlađe od 26 godina i starije od 65 godina i organizirane grupe. O svemu više na www.arena.it

Arena se nalazi na jednoj  strani ogromnog trga  Piazza Bra, koga s  druge strane uokviruje red prepunih restorana i kafića, sa treće Pallazo Barbieri iz 1848. god. u kojoj je gradska uprava i kojoj je polukružni dio  dodan 1945 godine. Sa četvrte strane je  Pallazzo Gran Gardia započeta još 1614. godine,  kao mjesto boravka garde i zidine izgrađene 1320-1325 (Mura Scaligere).  Zidine počinju  vratima Portoni della Bra kojim  se ulazi na trg. Pokraj njih je Museo Lapidario Maffeiano i u nastavku zgrada  opere Teatro Filarmonico. Na trgu je i park sa konjanikom podignut 1883 god. u  spomen petogodišnjice smrti prvog cara Italije Vitoriu Emanuelu II. Svaki rimski grad je imao četiri  ulaza. Prvi je bio uz stari rimski kameni most Ponte Pietra iz 1. stoljeća, koji  je obnavljan kroz vijekove ciglom,  pa je danas mješavaina raznih epoha. Preko njega se dolazi do rimskog kazališta  (Teatro Romano), od koga je ostalo malo, a i tu su dodana montažna pozornica i  sjedala, pa se još manje ima za vidjeti. Rimljani su kazalište radili ukopano u  kosinu brda, pa je u okviru toga kompleksa  iznad i arheološki muzej (Museo Arheologico).  Još gore na vrhu brda je srednjevjekovni zamak Castel S.Pietro, do koga se samo nedjeljom može proći iz muzeja. Drugim danom ide se cestom izvana direktno sa  mosta. Prva prava utvrda je bila još 890.godine. nekoliko je puta dograđivana i  mijenjena, da bi je Napoleon gotovo do temelja uništio. 1858. godine Austrougarska  pravi tu kasarnu i obnavlja utvrdu i zamak.
Tu su na toj strani Rijeke i tri crkve od koji je najznačajnija Sv. Giorgo in Braida iz 16. stoljeća sa
velikom kupolom Sammichelea i slikama remekdjelima domaćih majstora. Ostala dva ulaza su Porta  Borsari i Porta Leone, koja i danas svjedoče o tom dobu, dok su treća Arco dei  Gavi premještena na obalu pored srednjevjekovne utvrde. Nekadašnji centralni  rimski trg forum je današnja piazza Erbe. Još se po gradu može naići na neki  rimski mozaik ili ostatak.

Epoha  Scaligera
Plemićka moćna obitelj  Scaligera ( negdje piše Scala) u periodu od 1277-1386 daje Veroni novo lice.  1355. godine gradi prekrasan zamak Castelvecchio i  most od crvene cigle Ponte Scaligera na obali  rijeke Adige. Most je poseban po svojoj obrambenoj funkciji i brojnim  puškarnicama. Bio je dobrim dijelom srušen tijekom savezničkog bombardiranja,  kao i mnoge druge zgrade u Veroni, ali je sve brzo obnovljeno poslije rata. U tvrđavi  sa nekoliko visokih kula završenih dvadeset godina kasnije, je Civico Museo d’Arte, sa postavkom skulptura i slika domaćih majstora XV-XVI stoljeća. Preko  mosta se dolazi do ogromnog kompleksa zgrade Arsenala, kojeg je izgradila  Austro-ugarska pet stoljeća kasnije. Također već spomenute zidine sa trga Bra  su iz toga vremena. Izgrađene su i mnoge  palače po gradu. Najpoznatija je ona u kojoj su poslije Romeo i Julija  uživali u svojoj ljubavi i gdje se na kraju odigrala drama. Casa dei Capuleti ili poznatije kao Casa di Giulietta  je mjesto koje se mora posjetiti. Mnogi tu  traže sreću u ljubavi ili je žele zauvijek zapečatiti. Ulazi se kroz haustor,  na čijim su zidovima zalijepljeni milijuni papirića sa ljubavnim porukama. Ne  zaboravite ponijeti žvaku zbog toga. U malom dvorištu je brončana statua  Julije, gdje se prvo morate slikati. Muškima je preporuka da Juliju uhvate za  desnu d….. Uostalom vidjeti ćete sami, jer se sjaji od mnogobrojnih dodira Romea.  Tu je zgrada u kome je mali muzej na nekoliko  katova. Ako bacite pogled gore vidjeti ćete najpoznatiji balkon na svijetu.  Pošaljite svoju Juliju u zgradu, pa je slikajte na balkonu. Poslije se i Vi  možete pridružiti. U dvorištu je i trgovina suvenirima. Možete kupiti poseban  ljubavni lokot sa posvetom i zaključati ga iza Julijene statue. A za kući  kupite mali crveni jastučić u obliku srca na kojem vam izvezu vaša imena i dva  srca. Van grada u južnom dijelu se može posjetiti i Julijin grob (kameni  sarkofag), ali mnogi ne idu tamo i nije dio standardne turistčke rute.
Uz crkvu Santa Maria  Antica iz XII stoljeća sa romaničkim zvonikom nalaze se jedinstvene gotičke  grobnice obitelji Scaligere (Arche Scaligere), gdje su sarkofazi podignuti par  metara od zemlje na posebnim postoljima sa krovovima. Jedan od grobova je od  poznatog vladara Cangrande I, koji je pružio gostoprimstvo Danteu Alighieriu. Prostor  je ograđen ogradom od kovanog željeza sa motivom grba obitelji.

Vrijeme renesanse
U periodu renesanse od  1450-1600 su napravljene mnoge građevine koje danas daju pečat gradu. Poznati  arhitekta Sanmicheli, rođen u Veroni, učenik Bramantea u Rimu, radio je mnogo u  Veneciji, pa čak i na zadarskoj utvrdi. U Veroni je polovinom XVI. stoljeća. izradio  ulazna vrata Porta Nouva i Porta Palit i nekoliko palača. Ipak najzačajnije iz toga  perioda su dva centralna trga smještena jedan do drugoga. Veći je Piazza delle  Erbe i on je danas tržnica voćem i povrćem sa svojim suncobranima i mjesto mnogim štandovima suvenirima. U centru je Berlina ( XVI.st.) sa 4 stupa koja je  služila za izbor gradskih glavešina, malo dalje je fontana iz 1368. godine sa  Madonom od Verone, a na sjeveru trga visoki stup sa lavom i venecijanskim  simbolom savezništva ili bolje reći podanosti. Stara palača Mazzanti dobiva u  to doba freske na svojim zidovima. Trg je veoma živopisan  sa zgradama raznih epoha i boja. Centralno  mjesto je 84 metra visoki toranj  Torre  del Lamberti sa velikim satom, na čiji se vrh treba obavezno popeti i pogledati  Veronu odozgo. Između crvenih krovova strše tornjevi crkvi, rijeka koja vijuga.  Pogled na trgove ispod je veličanstven. Do gore vozi i lift.
Pored tornja se prolazi do drugog trga Piazza dei Signori. U sredini spomenik Danteu iz 1865. godine. Okolo palače. Izgradnja Palazzo della Ragione (gradska uprava) je započeta 1193. godine. Prednji renesansni izgled dobija 1524.godine, dok u dvorištu su  gotičke stepenice iz 1450. godine. Starim Scaligera palačama Palazzo dei  Tribunali, Palazzo del Governo je Sanmicheli dodao nove renesansne elemente i  ponešto izmjenio. Palača Loggia del Consiglio je jedna od najljepših  renesansnih palača sa statuama poznatih ličnosti toga vremena iz Verone.
Prošetajte i ulicom Via  Cavour i divite se pročeljima renesansnih kuća. Via Mazzini, koja spaja trg Bra  sa trgom delle Erbe je glavna trgovačka ulica, prepuna skupih butika.

Austrougarska
Verona je očigledno bila  grad na strateškom mjestu za sve vladare, pa stoga ne čude mnoge zidine i  utvrde izgrađene tijekom vremena. Kako se grad širio, tako su se redali novi  bedemi. Nakon kamenih rimshih i ciglenih obitelji Scaligera, Austrougarska je  dala oko Verone napraviti mnogobrojne  bastione i zidine, te zgrade Arsenala. To je sada Parco delle Mura, park i  muzej na otvorenome. Za obići ga treba cijeli dan. Više služi domaćinima za  šetnju i zabavu. Za ulaze su ostavljena stara ulazna renesansna  vrata iz XVI stoljeća Porta Nouva i Porta  Palio. Kada ulazite u Veronu autom na izlazu autoceste na izlazu Verona jug,  proći ćete pored sajmišta i kroz Porta Nuova i doći do trga Bra.

Crkve
Mnogo je crkvi raznih  stilova i epoha u Veroni. Ljubitelji sakralne umjetnosti imaju na raspolaganju  ih dvadesetak za posjetiti. Ipak ostali ne bi trebali zaobići dominikansku  crkvu Santa Anastasia. Izvana u gotičkom stilu izrađena od cigle, a unutra sa  veličanstvenim oltarima i freskama i živopisnim svodom.
Katedrala Duomo je romanička bazilika sa  početka XII.stoljeća, sa zvonikom koji je kompletno završen po nacrtima  Sanmichelea tek 1927. godine. Unutrašnji brod u gotičkom stilu XV. stoljeća.  Prekrasni mramorni stupovi, podovi i oltari , slike velikih majstora, pa i  Tiziana, nam najbolje govore zašto je baš ovo katedrala.
Van starog dijela grada je  velika Basilica San Zeno Maggiore (XI.-XII.stoljeće), koja je možda najljepša  romanička građevina sjeverne Italije. Veliki zvonik, brončana vrata sa  biblijskim motivima, a unutra drveni krov iz XIV stoljeća,freske, oltari i  relikvije.

Još se dosta toga ima za  vidjeti. U svakom slučaju Verona je grad koji ne smijete zaobići.Skraćena verzija je objavljena u časopisu Croatian Traveller u broju 17 za rujan/listopad 2011

i na portalu Poslovni savjetnik 8.7.2013.Portal

This entry was posted in Europa, Italija, Putovanja, Veneto, Verona and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to VERONA

  1. biljana tesanovic says:

    Veoma romantično mjesto.

Odgovori