VINARIJA TIKVEŠ

U organizaciji Udruženja obrtnika Rijeka posjeta Makedoniji je završila posjetom Tikvešu u Kavadarcima najvećem proizvođaču vina ove zemlje, osnovanom  1885. godine.  Ove godine će proizvesti 30.000.000 litara vina. Kapacitet vinarije je 50.000.000 litara. Vino se čuva u velikim drvenim bačvama kapacietta 9000 litara ili u manjim od 250 litara. Vina kojima se želi sačuvati izvorni buke dozrijevaju u inox tankovima i tankovima ukopanim u zemlju.  Pored klasičnih vina tu se proizvodi i jedan pjenušac i rakija lozovača. Oko 90% proizvodnje se izvozi. Nažalost dobar dio vina se izvozi u cisternama i puni u drugim zemljama. Cilj je da se taj udio što više smanji i tako ostvari veća dobit.
Posjetili smo i prošetali njenim podrumima i večerali u restoranu uz degustaciju pet vrsta vrhunskih vina. Nakon večere mnogi su iskoristili priliku da kupe po nekoliko boca po zaista pristupačnim cijenama.
O svemu više pogledajte na stranicama www.tikves.com.mkThis entry was posted in Europa, Makedonija, Putovanja, Tikveš Kavadarci and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori