ZARAGOZA

zaragozaZaragoza se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Španjolske u pokrajini Aragon u plodnoj dolini rijeke Ebro. Danas ima preko 700.000 stanovnika i peti je grad po veličini. Nekada je poljoprivreda imala glavnu ulogu. I danas je veoma jaka, ali izgradnja Opelove tvornice i održavanje velike EXPO 2008 izložbe i stvaranja tehnološkog parka guraju grad u jak istraživački i sajamski centar. Zaragoza je i jak prometni čvor. Cargo aerodrom je treći po veličini u zemlji, a tu je i vojna avio baza. Bila je predviđena za sletanje Space Shuttla s druge strane Atlantika u slučaju potrebe. Zaragoza će biti 2016.godine europski grad kulture. Nažalost turistički bus vozi samo od proljeća do jeseni. Obavezno treba uzeti jeftinu Zaragoza card, koja nudi besplatan ulaz u sve glavne atrakcije i muzeje grada, nekoliko besplatnih vožnji javnim prijevozom i neke popuste. Zaragoza ima jednu modernu tramvajsku liniju, a javni prijevoz je sveden uglavnom na autobuse. Imali smo prekrasno sunčano vrijeme sa dosta jakim vjetrom, koji je čest slučaj.

Renfe
RenfeZaragoza je na pola puta između Barcelone i Madrida, koje povezuje superbrzi AVE vlak. I mi smo došlii njime iz Barcelone. Polaze obično svakih pola sata ili sat. Put traje oko 90-100 minuta ovisno da li staje još na dva mjesta ili vozi direktno Karta košta 21-50€ u jednom smjeru ovisno o vrsti vlaka, vremenu polaska, sezoni, broju putnika u grupi. Na ekranu u vlaku pratite kolikom brzinom se vozi. Najveća koju smo vidjeli je bila 301 km/h. Nemate osjećaj uopće da idete toliko brzo osim u usjecima. Nešto sporiji vlakovi imaju još niže cijene karata. Prednost ovoga načina putovanja u odnosu na avion jer što u konačnici stignete brže i jeftinije, nema aerodromskih transfera i troškova. Trebate doći 20 minuta ranije i proći istu kontrolu kao i na aerodromu. Dok smo prolazili kroz taj uglavnom nizinski kraj sa pješačinim dinama i pjeskovitom zemljom, njivama otetim od prirode, obrađenim svakim pedljom zemlje, nismo se mogli ne upitati kako se u Slavoniji ništa ne isplati uzgajati, a tamo u takvoj pustoši sve uspijeva unatoč hladnim zimama, vjetru i lošoj zemlji. Došli smo u posjetu sajmu posvećenom proizvodnji i pakiranju vina, ulja, voća i povrća, koji se održava na modernom sajamskom dijelu van grada. Hoteli se mogu naći veoma povoljno, pogotovo van turističke sezone.

Plaza Nuestra Senora del Pilar
Centralno mjesto grada je svakako monumentalni 500 metara dugi trg Plaza Nuestra Senora del Pilar. To je najljepši trg koji sam do sada vidio. Na njemu je dominantna istoimena bazilika. Vjernici vjeruju da se ovdje 2. siječnja 40. godine ukazala Djevica Marija na vrhu mramornog stupa (Pilar). Prvo je sagrađena mala kapela , nakon čega slijedi niz sve većih crkvi, što je kulminiralo u ogromnoj baroknoj bazilici koja se vidi danas . Basílica de Nuestra Senora del Pilar je Izvorno napravljena 1681.godine, a potom uvelike izmijenjena u 18. stoljeću. Veliku glavnu kupolu nosi deset manjih, svaka sa crijepovima plave, zelene , žute i bijele boje u duhu ornamenta bizanta. Ima četiri prekrasna zvonika na sve četiri strane. U jednom je ugrađen lift i može se popeti i pogledati grad sa visine od 80m. Pogled na grad je zapanjujući. Legendarni Pilar je skriven u kapeli Capilla Santa, u istočnom dijelu bazilike i pred njim je uvijek red, gdje ga vjernici dolaze poljubiti. U kapeli su i dvije neeksplodirane bombe bačene u građanskom ratu. Vjernici to smatraju čudom, a cinici lošom izradom u češkoj tvornici. Najveće umjetničko djelo je oltar iz 16.stoljeća od alabastera i slike na kupoli od Goye. Unutar crkve je mali muzej zavjetnih darova, uglavnom skupocjeni nakit, prekrasni zlatni i srebrni predmeti. Kako se crkva nalazi na samoj rijeci treba je pogledati sa starog kamenog mosta Puente de Piedra, čiji ulaz čuvaju po dva lava sa svake strane ili prijeći i na suprotnu obalu i pogledati je iz parka. Tek tada shvatite monumentalnost ovoga zdanja. Poseban je doživljaj vidjeti je noću osvjetljenu stotinama reflektora. Do nje je velika palača u kojoj je gradska vijećnica, a do nje je renesansna palača La Lonja iz 16.stoljeća, koja je nekada bila središte trgovaca, a danas prostor za izložbe.Tu je i Museo Diocesiano sa bogatom zbirkom crkvenih zlatnih predmeta, relikvija i slika. U malom selu 50km od grada rođen je poznati slikar Francisco Goya, čije se spomenik nalazi u okviru jedne fontane na kraju trga. Njegova rodna kuća je mala kamena seoska kućica, koja je također muzej.

La Seo
Na istočnom dijelu trga Pilar nastavlja se trg i Katerdala La Seo. Građena jeizmeđu 12-17.stoljeća. Tu je nekada bila glavna džamija za vrijeme Maura i glavni rimski trg Forum za vrijeme Rimljana. Sjeverozapadna fasada je u Mudejar stilu od tamne opeke sa šarenim keramički ukrasima islama. Ako ste ostali oduševljeni basilikom Pilara onda ćete biti još više oduševljeni unutrašnjosti Katedrale, sa renesansnim pročeljem, mnogobrojnim pozlaćenim oltarima i kapelama poput Capilla de San Marcos sa oltarom od alabastera iz 15. stoljeća. Ulaznica uključuje ulazak i u Museo de Tapices, sa impresivnom zbirkom francuskih i flamanskih tapiserija iz 14. – 17. stoljeća. Pored u staklenoj zgradi romboidnog oblika je Museo del Foro de Caesaraugusta, sa rekonstrukcijom dijela rimskog foruma. Ostaci trijemova, trgovine, kloake (sustava kanalizacije) i vrijednih predmeta iz toga doba. Ispred katedrale je palača Palacio de la Real Maestranza ili Palacio de Donlope u aragonskorenesansnom stilu sa prekrasnim unutarnjim dvorištem u kome se nekada odvijao sav život ukućana. Tu je i Museo del Puerto Romano, gdje je sačuvan izgled riječne luke starih Rimljana.

Rimske zidine
Na zapadnom dijelu trga Pilar iza čudne modernističke fontane koja simbolizira južnu Ameriku je trg Cesaraugusta i crkva od cigle San Juan. Trg se zove po osnivaču grada rimskom caru Augustu, a tako se zvao i grad osnovan 14.godine p.c. Do nje su ruševine starih zidina i neke arheološke iskopine. Zidine je dao sagraditi Tiberius u 1.stoljeću. Bile su duge 3 km i imale su 120 tornjeva. Na antičkim zidinama Mauri su 714. godine podigli svoju utvrdu i palaču, koja će pasti 1118.godine. Toranj Torreon de la Zuda u kome je sada ured turističke zajednice i mini muzej na katu, bili su rezidencija kralja od Aragona sve do 13.stoljeća. Toranj je restauriran u 16.stoljeću. Na trgu je i jedan od ulaza glavne tržnice Mercado Central u zgradi iz 1903.godine. Vrijedi ući i pogledati obilje svega. Ostali smo zapanjeni niskim cijenama, koje su niže nekoliko puta od onih na tržnici u Barceloni. Kilo jagoda 1,2€ ili 1,5€ artičoka u veljači. Savršeno narezan pršut već od 8-12€/kg. Nismo mogli odoliti, pa smo neplanirano i doručkovali. Ulicom prolazi jedina tramvajska linija, pa za duža putovanja smo stalno bili tamo. Odlazimo i na obližnji trg San Pablo, da pogledamo zanimljiv šestokutni zvonik istoimene crkve sa kraja 13.stoljeća, koja je izrađena u mudejar stilu, dok su kasnije preinake bile u gotičkom. Vrijedi ući i pogledati je iznutra, posebno oltar.
Pješačka shoping ulica
Calle de Alfonso je pješačka glavna ulica grada. Počinje točno sa sredine trga Pilar. Duga je 450 m i prepuna raznih trgovina, što poznatih brandova, što lokalnih. Odsjeli smo u izvrsnom i jeftinom hotelu Inca u jednoj bočnoj uličici kraj samoga trga. U njoj je i novi muzej posvećen Goyi u okviru fondacije jedne banke. Zvao se nekada Museo Camon Aznar i pored Goye ima i slike Ribere i Zurbarana. Djela Goye se još nalaze u nekoliko muzeja u gradu, kao i u bazilici Pilar. Šetajući dalje niz ulicu Calle de Alfonso skrećemo na mali trg Plaza de San Felipe gdje se u Palacio Argillo, zgradi iz 17.stoljeća smjestio Museo de Pablo Gargallo. To je poznati skulptor i svakako najpoznatiji umjetnik Aragona poslije Goye. U okolnim uličicama staroga grada mnogo je restorana i kafića gdje su cijene piva, bezalkoholnih pića  već od 1€. Mnogo je malih trgova sa crkvama prekrasnih pročelja.

Trgovi i parkovi novoga dijela
Odlazimo do poslovnog dijela grada, koji se ustvari smatra centrom grada. Prolazimo pored palača i crkvi i stižemo do širokog bulevara i starih rimskih vrata. Nešto dalje je Muzej moderne umjetnosti u zelenoj modernističkoj zgradi, a na drugu stranu je Plaza Paraiso i monumentalna zgrada Univerziteta. Unutra su dvije izložbe, ali otvaraju tek za 2 sata pa idemo dalje.
Ljubitelji parkova tu mogu isprobati vožnju tramvajem i otići do velikoga parka Parque Grande Jose Antonio Labordeta i izaći na stanici Emperador Carlos V. Park je zaista ogroman i izuzetno lijepo uređen, sa mnogobrojnim fontanama i nasadima palmi, raznog drveća i grmlja sa mnogo cvijeća. Poseban je pogled sa vidikovca. Za brzinski obilazak treba makar sat vremena. Koga zanima može ući u etnološki muzej, malu kamenu kuću sa par narodnih nošnji i predmeta iz života nekada.
Krećemo niz Paseo Independencia, kroz ovalni trg Plaza Aragon do glavnog trga grada. Ali prije ćemo skrenuti  u Calle Joaquín Costa. Odmah na početku jedna zanimljiva zgrada i Bazilika de Santa Engracia sa ranokršćanskim sarkofazima i ostacima prve kršćanske umjetnosti u gradu. Sama fasada je dragulj aragonske renesansne skulpture. Dolazimo na trg Plaza de los Sitios, na kome je mali park, fontana i nekoliko zanimljivih palača. U jednoj je Zaragoza muzej, gdje se može pogledati arheološka zbirka od prapovijesti do islamskih vremena, s iznimnim mozaicima iz rimskog doba, kao i 15 slika i 25 grafika Francisca de Goye. Izbijamo na Calle Coso i  veliki Trg Plaza Espana, jedan od glavnih promethih čvorova, spoj novoga i staroga dijela grada. Na njemu je gradsko kazalište Teatro Pricipal. Tu je i mnoštvo restorana i trgovina. Može se reći da je uvečer posebno živo. Uprave Provincije je u palači Sástago i do nej Banka Španije. I tu je galerija.

Trgovi i muzeji staroga grada
Ulazimo ponovo u stari grad . Na početku Calle Don Jaime I, na malom trgu je crkva Iglesia de San Gil sa prekrasnim zvonikom u Mudejar stilu. Obilazak nastavljamo na trgu Plaza de San Pedro Nolasco, gdje je Museo del Teatro de Caesaraugusta ili bolje reći moderna zgrada u kojoj je natkriveno staro rimsko kazalište, otkriveno tek 1972.godine. Moglo je primiti 6000 gledatelja, a predstave se održavaju i danas. Bilo je jedno od najvećih na iberijskom poluotoku. Pored je crkva poznata je pod imenom Crystal Rosary u kojoj su izloženi predmeti od stakla i lampioni koji se koriste u procesijama od 1890.godine svakog 13. listopada. Inače tradicije seže još od početka kršćanstva i javnih procesija, kada su kršćani mogli slobodno izaći iz katakombi. Dok prolazite oni se pale i ide priča kada su napravljeni i što predstavljaju. Nešto što se mora vidjeti. Par uličica dalje je Museo De Las Termas Públicas De Caesaraugusta i stara rimska kupatila. Idemo do trga i crkve Santa Maria Magdalena. izrađena je od cigle u mudejar stilu, a poseban je zvonik. Odlazimo do starog samostana i trga San Agustín u kome je muzej Centro de Historia de Zaragoza. Prikazani su ključni trenuci u razvoju grada, izložba posvećena stripu i izvrsna postavka Muzeja origami, koji je najstariji takav u Europi. Ne samo da semožete diviti raznim predmetima, osobama i životinjama, možete i naučiti tu tehniku.

Korida i La Aljafería
Sjedamo na bus br. 22 ispred muzeja i idemo u istočni dio grada do zanimljive zgrade koride La Misericordia sa crveno-žutim lukovima na tri kata, izgrađene 1917. godine. Može primiti preko 10.000 gledatelja, a prva je u Španjolskoj pokrivena posebnim teflonskim krovom, koji nose razapete čelične sajle. Unutra se sada održavaju i druge kulturne i sportsko-zabavne manifastacije. Do nje je stari samostan u kome je sada Vlada Aragona.
Par koraka dalje idemo posjetiti utvrdu La Aljafería , koja je najbolja maurska ostavština van Andaluzije. U njoj zasjeda Parlament Aragona. Sagrađena je kao palača islamskih vladara, uglavnom u 11. stoljeću . Nakon što je grad prešao u kršćanske ruke postala je i njihova kraljevska palača, na kojoj su napravljene neke promjene . Nakon što su je 1490. godine napustili kralj Fernando i njegova žena Isabel , palača počinje propadati . Tek 1987.godine završene je potpuna rekonstrukcija . Glavni ulaz, unutrašnja dvorišta, savršeni stupovi sa lukovima, fino isklesani cvjetni motivi , arapski natpisi iz Kurana prikazuju veliko majstorstvo islamske arhitekture. Na katu su sobe koje su dodali ili preuredili kršćanski vladari, a posebno su impresivne kupole. Obilazak traje oko sat vremena.

EXPO
Karakteristika najnovijeg dijela grada izgrađenog za veliku Expo izložbu 2008.godine su pretjerano široki bulevari, futurističke zgrade i mostovi . Super je kada to možete obići turističkim autobusom, ali nije problem niati ako morate javnim prijevozom i pješice. Do tamo se može doći iz dva pravca. Tramvajem L1 koji ide na sjever preko rijeke, te kružnim autobusom Ci2. Može i autobusom Ci1, koji vozi u suprotnom smjeru i polazi sa ogromne nove autobusne i željezničke stanice Delicias, na koju smo i mi stigli AVE vlakom. Njen krov praktično visi na dugačkim lukovima. Može se i brodićem niz rijeku Ebro, koja je tih dana dostigla najveći povijesni nivo, ali nije zaprijetila gradu, osim što je poplavila neke šetnice uz rijeku. Moguće je do tamo i pješice preko jednog od tri spektakularna mosta. Prvi je Puente del Tercer Milenio, sa najudžim lukom na svijetu dugim 270 m, koji vodi od stanice Delicias. Iznad njega je išla i žičara sve do centralnog paviljona, ali je 2011 prestala voziti radi gubitaka koje je pravila zbog malog broja putnika. Do glavnog ulaza vodi Pabellón Puente, novi simbol grada, pokriveni most koji se na jednoj obali dijeli na tri grane. I on je bio zatvoren Konačno pješački most Pasarela Manterola, koji pomoću 46 čelična kabela visi sa kosog 75 metarskog dugog stupa. Izdaleka se vidi 73 m visoka stakleno-metalna zgrada Vodeni toranj. Velika zgrada kongresnog centra Aragon zauzima 17.000m2. Većinom zjape prazne. Kažu radi krize. U dio je useljeno kompletno sudstvo. Ne zna se koje su čudnije zgrade i paviljoni, raznih drečavih boja. CREA zgrada, Aragon pavilion izgrađen od staklenih iskrivljenih ploča, koja podsjeća na sepet u kojem seljaci nose voće i povrće na pijacu. Pavilion Španjolske izgrađen od metalnih stubova, koji podsjećaju na nadrešnica od bambusa i trske, česte uz obale Ebra. Auditorium se pored fantastičnog izgleda, posebno iznutra, može pohvaliti najboljom akustikom, po mišljenju stručnjaka. Kažu da su tamo koncerti pravi doživljaj. Najneobičnija je zgrada najvećeg europskog riječnog akvarijuma, sa čijih se krovova slijevaju pravi vodopadi, ali ne i u veljači. U 60 tankova predstavljeni su ekosustavi pet velikih svjetskih rijeka, sa svakog kontineta po jedna. Nil, Mekong, Amazon, Murray-Darling i Ebro. Tu je preko 120 vrsta i 1200 životinja. Vodeni prak Parque del Agua na 120 hektara nudi ljeti niz aktivnosti za sve ukuse. Plaže, multi-Adventure Park, jahanje, razne aktivnosti na vodi, vožnja čamaca i pedalina, kajaka na divljoj rijeci, rafting na umjetnoj stazi, najam bicikla, vožnju turističkim vlakom , sve to u prirodnom okruženju u kojem možete uživati u zalascima sunca ili na terasi restorana uz plažu, ili negdje na osami parka. Zaragoza ima u južnom dijelu grada i svoj zabavni park Parque de Atracciones de Zaragoza, sa mnogim adrenalinskim zabavama. U blizini šopingholičari mogu posjetiti velike trgovačke centre Gran Casa i Carrefour i pronaći nešto za sebe. Do tamo vozi i tramvaj L1 i kružni autobusi Ci1 i Ci2. Ali nisu samo tu trgovački centri. Ima ih još nekoliko a Puerto Venecia je najveći u Europi na preko 200.000m2, sa 160 trgovina, 34 restorana, kinima i mnoštvom zabavnih sadržaja.
Logo Turismo

This entry was posted in Europa, Putovanja, Španjolska, Zaragoza and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori