ZURICH

Iako Zürich nije glavni grad Švicarske, slobodno ga možemo smatrati najznačajnijim i najvećim. Ipak ima svega 380 tisuća stanovnika. Nalazi se u istoimenom kantonu u njemačkom govornom području. Leži na sjevernoj obali jezera Zürich i ušću rijeke Limmat, okružen sa svih strana brdima. Prvi stanovnici su bili Kelti. Od 1519.godine je centar protenstatizma zemlje.

Zürich je grad banaka i osiguranja i ogromne financijske moći. Najbolje se to vidi šetajući glavnom ulicom Banhofstrasse prepunom velebnih palača, gdje se u prizemlju nalaze izlozi trgovina svih mogućih poznatih dizajnerskih marki i velike robne kućne, dok su na katovima uredi banaka i osiguravajućih kuća. U vrijeme pauze za ručak prepuna je ljudi u tamnim odijelima, koji žure da nešto pojedu nabrzaka. Ulica kreće od željezničke stanice i proteže se sve do parka Bürkliterrasse na samoj obali jezera. Ono znači mnogo za građane ovoga grada i dosta vremena provode sjedeći ili šetajući uz obale ili uživajući u mnogim vodenim sportovima i kupanju ljeti.

Nekoliko mostova  u centru koji spajaju dvije obale. Centralna točka grada je široki most, koji je odmah pored gradske vjećnice Rathaus i koji povezuje najzanimljivije dijelove grada. Na njemu je i informativni ured za turiste.

Stari dio grada Niederdorf sa malim trgovima i čudnim fontanama, uskim uličicama, prepunim malih trgovina suvenirima, butika, restorana i kafića, kina i kazališta je pravo mjesto za turiste. Smjestio se na lijevoj obali rijeke. Noću je tu izuzetno živo i to je dio grada gdje se zabavlja. Draž svemu daju mnogi ulični zabavljači sa svojim raznovrsnim programima. Iako ima dosta fast food restorančića i restorana sa relativno prihvatljivim cijenama, nemojte se iznenaditi kada platite kavu u kafiću 30 kn.

Zürich se diči sa tri velike crkve, čiji zvonici dominiraju na koju god stranu pogledate. Najzačajnija je katedrala Grossmünster sa dva zvonika. Još ju je Karlo Veliki proglasio carskom crkvom u IX.stoljeću, a na ovoj današnjoj radovi su počeli 1100.godine, a dograđivana je kroz vijekove. Treba svakako obratiti pažnju na vitraje Augusta Giacomettia i brončana vrata Otta Müncha.

Ipak najljepšim vitrajima se diči Fraumünster crkva na suprotnoj obali. Sama crkva je iz IX.stoljeća, a 1970.godine pet vitraja kršćanske povijesti izradio je Marc Chagall.

Crkva Sv.Petra je najstarija crkva i spominje se još 957.godine, a ima najveći europski sat prečnika 8,64 m, koji je ugrađen 1598.godine. Smjestila se odmah pokraj ruševina rimske utvrde, s koje je prekrasan pogled na grad, rijeku i mostove odozgo. Odatle se najbolje vide monumentalne zgrade Univerziteta na suprotnoj obali na brdu.

Podno zidina, duž rijeke je jedan od najstarijih dijelova grada nazvan Schipfe. Nekada mjesto ribara, pa trgovaca svilom, danas je dio sa malim dućanima i ručno rađenim predmetima, umjetnicima i njihovim za nas preskupim djelima.

Od muzeja treba svakako posjetiti jedan od najvećih muzeja klasične moderne umjetnosti u svijetu Kunsthaus, sa slikama Picassa i drugih poznatih majstora. Švicarski nacionalni muzej smješten u glamuroznoj palači, izgrađenoj 1898.godine, koja zahvaljujući svojim četvrtastim i šiljatim okruglim kulama, podsjeća na srednjevjekovni zamak. Nalazi se pored željezničke stanice u parku Platzsitz. I sama zgrada željezničke stanice je impresivna i najveća je u zemlji. Svima su poznati kvaliteta i točnost švicarskih vlakova.

Za brzi obilazak centra grada i turističkih znamenitosti je dovoljno pola dana i uzdati se u svoje noge. Ipak Zürich ima veoma razvijenu mrežu autobusnih, tramvajskih i metro linija. Ne čudi jer cijela oblast koja gravitira gradu ima preko 2 milijuna stanovnika. Za turiste koji duže borave su zanimljive vožnje brodićem po rijeci i jezeru.This entry was posted in Europa, Putovanja, Švajcarska, Zurich. Bookmark the permalink.

Odgovori