WASHINGTON

0Washington je grad u kojem se kroji politika cijeloga svijeta. U njemu su smještene sve glavne upravne institucije SAD-a. Ali to je i grad muzej posvećen povjesti. Monumentalne zgrade, ogromni parkovi, brojni spomenici, dati će turistima mnoštvo zanimljivih atrakcija za obići.


Mi smo došli tamo AMTRAK vlakom iz New York-a  na jednodnevni izlet. Može se još i autobusom za  153$ gdje je uključen obilazak gradom i posjeta jednom muzeju. Vlak nam se učinio bolja opcija jer putuje 3,5 sata odnosno 2 sata kraće od autobusa. Uz to krenuli smo u cik zore, a vratili se kasno uvečer pa smo pored uštede na cijeni karte imali mnogo više vremena za obilazak. Povratna karta nas je došla 105$ po osobi. Kupili smo je putem interneta dosta ranije. Vlak kreće sa Central stanice u NY a stiže na željezničku stanicu Washington, gdje smo kupili karte za City sightseening hop-on hop-of bus, koji prolazi pored svih turističkih atrakcija. U stvari uzeli smo samo crvenu liniju (35$), jer vremena za plavu, žutu i zelenu nije bilo.

 US CAPITOL
Prvo odredište busa je veliki kompleks zgrada na Capitol Hill-u, gdje je u zgradi iz 1800 g. sjedište Kongresa (US Capitol), koji je zakonodavna vlast u SAD. U prstenu ispred zgrade, kojoj se obnavlja impozantna kupola, je nekoliko  spomenika.  Prvi je posvećen miru. Konjanik je general Grant, vojskovođa Sjevera u građanskom ratu. Capitol se može posjetiti kroz Visitor Center, ali se može ući i pogledati sve pa čak i sjednica Senata. Iza zgrade Kongresa je zgrada Senata, Vrhovnog suda, knjižnica Kongresa, a pored je zgrada botaničkog vrta i neke poslovne zgrade. Sa stepeništa Capitol-a puca pogled na široki i dugi park National Hall i visoki obelisk Washington memorial. Nakon toga nastavlja se veliki bazen Reflecting Pool koji završava Lincom Memorialom. Cijeli taj potez je preko četiri kilometra pa za šetnju nije bilo vremena.

INDEPEDANCE AVENIJA
Avenija neovisnosti je paralelna Mallu i nudi na početku muzej posvećen Indijancima.  Onda  slijedi Smitsonian National AIR and Space Museum, gdje je sve o zrakoplovstvu i letovima u svemir. U sklopu kompleksa je simulator leta, nos Boinga 747, Apollo, i još mnogo tog. Sljedeći muzej je Hirshhorn posvećen umjetnosti nakon Drugog svjetskog rata sa djelima najpoznatijih svjetskih umjetnika na čelu sa Picassom, Matissom, Mooreom, Polock, Rodinom. Kompleks zgrada od cigle sa vrtovima Mary Living Ston Reply pripada Smitsonian institutu. U okviru njega je muzej posvećen Africi i Freer galerija umjetnosti.

WASHINGTON MEMORIAL
Naša prva stanica, gdje smo napustili bus, je bila kod najvišeg obeliska na svijetu, posvećenom Georgu Washingtonu, vojskovođi u ratu za neovisnost od engleske krune i prvom američkom predsjedniku. Obelisk je visok 168m, a završen je 1877. godine, nakon dvadeset devet godina gradnje i skupljanja novca. Kako se nalazi skoro na sredine Malla sa njega puca pogled na Kongres i Linkonov memorila.

JEFFERSON MEMORIAL
Sjedamo opet u bus koji pravi krug uz obalu malog zaliva Tidal Basin, koji je u stvar dio rijeke Potomac. Oko cjelog zaliva su parkovi sa drvećem trešnje, koje kad dođete u proljeće prekrasno izgleda kad procvjeta. Dolazimo do male okrugle zgrade sa stupovima i kupolom, posvećenoj tvorcu američke Deklaracije o neovisnosti i jednom od najznačajnijih predsjednika. Zgrada je završena 1943. godine a brončana statua dodana četiri godine kasnije. Šetamo parkom do spomenika Roosveltu i nešto dalje Martinu Lutheru Kingu. Prolazimo i pored travnjaka sa kipovima vojnika iz rata u Koreji.

LINCOLN MEMORIAL
Evo nas opet na drugom kraju Malla ispred Lincoln memoriala, četvrtaste zgrade koja podsjeća na grčki hram sa dorskim stupovima. U njoj je statua Abrahama Lincolna, predsjednika koji je ukinuo ropstvo i poveo Sjever u građanski rat. Kompleks je izgrađen 1920. godine mada se mnogo toga dodavalo kasNije. Nešto dalje u parku je dugački mramorni zid sa imenima poginulih vojnika u Vijetnamu. Na suprotnom kraju već spomenutog 650 m dugog bazena na Mallu, nalazi se memorial posvećen poginulima u Drugom svjetskom ratu. Veliki plato u obliku elipse sa fontanom u sredini je okružen zidom sa vjenicma i nazivima država.

ARLINGTON
Prelazimo busom rjeku Potomac i idemo na brdo Arlington. Ovdje su na groblju pokopani vojnici iz mnogih ratova diljem svjeta. Može se posjetiti informativni centar na ulazu, groblje, memorialni amfiteatar i vječni plamen za predsjednika Kenedija. On je jedan od trojice predsjednika, koji nisu tu pokopani. Na vrhu brda je Spomnik neznanom vojniku. Odatle je prekrasan pogled na Washington preko rjeke. Nismo uspjeli stići na smjenu garde koja se tu održava od proljeća do jeseni a nije bilo vremena čekati sljedeću.

BIJELA KUĆA
Sjedamo opet na bus koji nas vozi do velikog platoa ispred Bijele kuće, u kojoj je rezidencija predsjednika Baracka Obame. Prvi predsjednik koji je tu boravio je John Adams. 1800.godine. zdanje je izgrađeno od pješčenjaka u neoklasicističkom stilu i uvijek obojeno u bijelo. Ispred ograde je uvijek gužva. Turisti žele slikati kroz rešetke a nerjetko netko protestira protiv nečega.
Nakon obilaska busom, ostalo nam je vremena da posjetimo i jedan muzej. Otišli smo preko Malla bez razmišljana u Air and Space museum.
This entry was posted in S.Amerika, USA, Washington and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori