Savjeti

Putovanja autobusom
Iako mnogi misle da putovanja koštaju mnogo i da ih se ne mogu priuštiti, obično griješe. Čak mnoge putničke agencije nude putovanja autobusom, gdje se sam upitam kako im se isplati. Kada bi išli autom o svome trošku i platili gorivo, cestarine, parking, hotel često bi bilo skuplje. A gdje su još nepredviđeni troškovi mogući kvarovi auta, dvostruke rezervacije hotela. Uz agenciju imate vodiča i niti o čemu ne morate misliti , a sav rizik puta je na drugome. Bez nje  ste prepušeni sami sebi i potrebna je detaljna priprema i plan puta. Dobra stvar je što tada gledate ono što Vas zanima i pravite raspored posjeta po svome.

Low cost avio prijevoz
Revoluciju u avio prijevozu su donijele low cost avio kompanije, gdje se često karte mogu kupiti u podsezoni za smiješne novce. Loša stvar je što jednom kupljena takva karta se ne može promijeniti ili promjena košta više novaca nego već kupljenu baciti i kupiti novu za drugi termin. A što je datum kupnje bliži datumu putovanja i cijena je mnogo viša. Znači karte treba rezervirati makar 1-2 mjeseca ranije, a često i više. Često avio kompanije znaju otkazati letove. Nekada je to vulkanski oblak, loše vrijeme, štrajk osoblja na aerodromu, štrajk osoblja avio kompanije ili čak bez ikakvog vidljivog razloga. Nekada su letovi brisani i po nekoliko mjeseci. Avio kompanije tada vrate novce u nekom periodu, ali Vi više ne možete tako povoljno kupiti nove karte kao prvi puta.

Hotelske rezervacije
U podsezoni i hoteli zvrlje prazni i preko booking.com  stranice ili neke slične se mogu naći mnogo povoljnije cijene nego na samim hotelskim web stranicama. Često je najbolja cijena bez mogućnosti otkazivanja. Izbjegavajte takve, jer ako morate sami nešto promijeniti ili se desi da Vam se let otkaže, propadaju i novci za hotel. Ako birate hotel, pokušajte izabrati one u centru, blizu metro, tramvajske ili autobusne stranice ili samih atrakcija koje Vas zanimaju. Izbjegavajte one na periferiji, gdje često vode putničke agencije. Oni jesu nešto jeftiniji, ali dok platite gradski prijevoz ili taxi ispadnu često skuplji. Uz to samo gubite vrijeme na transport, jer u velegradovima u špicama često to traje i sat vremena u jednom pravcu. Često gradski prijevoz ne radi noću ili završava u 22.00, pa ste onda na muci kako se vratiti, a taksisti tada trljaju ruke.
Kada biram hotel za gradski obilazak nije mi toliko važna kategorija, veličina sobe, pogled koji je često na oronule fasade unutrašnjeg dvorišta. Pravim kompromis da je hotel što bliže centru, da ima dobre kritike od strane Trip advisora, Booking.coma ili neke slične stranice, da je čist i da ima svoj WC i kupatilo. Naravno i da se uklapa po cijeni. Iznenadite se kada vidite koliko mnogo hotela u renomiranim prestolnicama ima samo jedan zajednički WC i kupatilo na katu za nekoliko soba.

City sightseeng
City_sightseeng
Mnogi gradovi imaju turističke autobuse, koji obilaze sve važnije turističke znamenitosti u gradu. Obično se može kupiti karta za jedan ili više dana, a često postoji nekoliko linija, koje možete koristiiti. Najpoznatiji su crveni na kat autobusi City sightseeng, mada ima i drugih kompanija. Oni idu svakih 15 -30 minuta i možete neograničeno puta ući i izaći na stanicama, pogledati što Vas zanima i nastaviti prvim sljedećim koji naiđe. Uvijek se dobije prospekt sa mapom grada, popisom znamenitosti oko pojedinih stanica, kao i slušalice za audio vodiča, koji objašnjava sve pored čega prolazite. Otvoreni krov dozvoljava i odlične fotografije.

Museum card ili City card
Visit_card
Ako ste ljubitelj muzeja ili želite ući u dvorce i druge znamenitosti grada obično morate kupiti ulaznice, koje nisu baš tako jeftine. Svi gradovi imaju svoju posebnu ponudu za kartice, koje kupite u turističkoj zajednici , na info pulovima ili putem interneta, kojima ostvarujete besplatan ulaz u večinu atrakcija grada. Ili popust. Često je uračunat i besplatan gradski transport, popusti u trgovinama i restoranima.

Odgovori