Autotrans turizam

 

svibanj 2006 broj 89
Autotrans iz Rijeke je jedna od najvećih prijevozničkih tvrtki u Hrvatskoj sa više od 300 autobusa. U sklopu njega posluje i sektor Autotrans turizam. Malo ljudi zna da je to najstarija turistička agencija ovih prostora, nastala još 1976 godine. Zadnjih godina se daje veliki naglasak razvoju turizma. Sada djeluje u sklopu osam poslovnica na području Istre i Kvarnera, najznačajnijih turističkih regija Hrvatske. Pored centrale u Rijeci Autotrans turizam je prisutan sa svojim uredima u Poreču, Rovinju, Cresu, Opatiji, Rijeci, Krku i Crikvenici te punktovima na aerodromima Pula i Rijeka na Krku, gdje servisiraju najveće ruske, i skandinavske tour-operatore. Također imaju predstavništvo i u Beogradu za goste iz Srbije i Crne Gore. U planu je otvaranje ove godine poslovnica u Rabu i Splitu.

Prije nekog vremena za direktora sektora je došla gđa. Gordana Grujević te smo u razgovoru sa njom saznali smo što se sada dešava i neke razvojne planove.

Informirala nas je da prve veće grupe gostiju ove godine stižu iz Švedske i Danske, te će im biti pružena kompletna usluga od transfera sa aerodroma do hotela, smještaja i izleta. Također se očekuju i grupe iz Njemačke i Italije u vrijeme praznika u navedenim zemljama. Dosta je i individualnih gostiju, iz gotovo svih europskih zemalja koje se javljaju putem Interneta, a dolaze u vlastitom aranžmanu. Za sve goste se organiziraju jednodnevni izleti po Hrvatskoj i u inozemstvo poput Plitvica, Venecije, Postojne.

Organizacija kongresa u pred i posezoni također spada u domenu poslova Sektora turizma.

Kako Autotrans ima veliku flotu najmodernijih autobusa, jedan od zadataka Sektora turizma je i da organizira i putovanja za domaće stanovništvo. Cilj je ponuditi svoje programe i biti po njima prepoznatljiv. Pa tako veoma su česti jednodnevni izleti i višednevna putovanja po Europi. Jedne od najčešćih destinacija su Gardaland, Pariz, Prag, Budimpešta…. Ovih dana je išao i devetodnevni program Južna Italija sa posjetom Siciliji, a ide i program Jezera Švicarske.Uz to se organiziraju maturalna i apsolventska putovanja. Autotrans se specijalizirao za hodočašća, gdje je u suradnji Riječko-Senjskom nadbiskupijom vodio u Rim 26 autobusa i u 14 autobusa u Lurd. Ove godine je u planu veliko hodočašće Papinim stopama u Poljsku u periodu od 24-30.lipnja.

Zimi je uvijek bogata vlastita ponuda skijališta Italije, Austrije i Francuske, Slovenije i Bugarske. Pored prijevoza organizirana je i škola skijanja u suradnji sa instruktorima Ski kluba Rijeka. Zimi se nudi i program boravka u termama sjeverne Hrvatske i Slovenije.

Program ljetovanja nudi stranim i domaćim gostima uz hotelski smještaj i veliki broj zakupljenih privatnih soba i apartmana od Istre do Dalmacije. Starta i program Rimini gdje će autobusi kretati iz Zagreba i Rijeke i voditi domaće goste u ovo mondeno ljetovalište Italije.

Autotrans turizam je prisutan i na najvećim turističkim sajmovima Europe, gdje se prate trendovi i ugovaraju poslovi sa stranim agencijama i operatorima. Tako su skoro bili prisutni u Pragu, Budimpešti, Bratislavi, Leipzigu Milanu i Kopenhagenu. Za ovu sezonu preko 40 stranih agencija je već potpisalo ugovore sa Autotransom, a očekivanja su znatno povećanje prometa jer je dosta sredstava i truda uloženo u promidžbu.

Na slici direktorica Autotrans turizma gđa.Gordana Grujević

 

 

 

 

Razgovor vodio i snimio fotagrafiju Boris Pletikosa

Comments are closed.