ASTI GRAD VINA, TARTUFA I LJEŠNJAKA

0Asti je gradić u pokrajini Piemonte pedesetak kilometara jugoistočno od Torina. Cijela oblast je poznata po vinima, a posebno pjenušcu Asti Spumante. Uzgaja se naveliko lješnjak, razlog naše posjete. U studenom je sajam tartufa bijelih i crnih, pronađenih u regiji. U okolini su mnoge crkve i zamkovi. Stara jezgra grada je zabranjena za promet, pa je najbolje auto ostaviti na nekom od uglavnom besplatnih parkinga. Najveće je na trgu Piazza Campo del Palio, kojeg okružuje ulica Corso Luigi Einaudi. Nažalost ako dolazite srijedom ili subotom na njemu, kao i na susjednom se cijeli dan održava prodaja svega i svačega iz mnogobrojnih kombi vozila.


U Asti samo došli popodne i ostavili stvari u Hotel. Obilazak počinjemo sa trga na kojem je zgrada porezne uprave, izgrađena od cigle, koja sa svojim tornjem malo podsjeća na srednje vjekovnu utvrdu. Pored je zgrada tržnice (Mercato), a sa druge strane veliki park Parco della Resistenza. Idemo na susjedni trokutasti trg Piazza Vittorio Alfieri, oivičen arkadama na kojem je spomenik poeti i dramaturgu rođenom ovdje u 18.stoljeću. Tu se održavaju u rujnu konjske utrke Palio, gdje džokeji jašu bez sedla. I tu je na trgu parking kada nije pijačni dan, ali se parking plaća. U zgradi koja omeđuje trg je i naš hotel.

Saint Pietro kompleks
I glavna ulica nosi ime pisca Alfieria. Nekada je tu prolazila glavna ulica Staroga Rima a danas su na njoj neke od najznačajnijih crkvi. Asti je bio neovisan grad od 11.-14. stoljeća, kada doživljava procvat. Upravo iz toga su doba mnogi spomenici. Idemo desno i prvo nailazimo na mali trg i crkvu Chiesa di Santa Maria Nuova. Potom stižemo do kompleksa Svetog Petra, izgrađenog od cigle sa krstionicom Battistero di S. Pietro.  Nema tu raskoši, već naprotiv može se vidjeti kršćanstvo prije buma  i bogatstva renesanse. Unutra je Arheološki muzej koji nije radio.

Tornjevi simboli grada
Vraćamo se glavnog ulicom i skrećemo na trg Piazza Medici sa velikim tornjem sa satom TorreTroyana ili Torre dell’orologio. Nekada ih je u gradu bilo preko stotinu. Unutra u palačama pored njih su živjeli plemići i bogataši. Ostalo ih je petnaestak. Izlazimo opet na glavnu ulicu i nastavljamo do trga Piazza Roma sa palačom i tornjem Torre Comentina. Na trgu je i spomenik obelisk ujedinjenju Italije Monumento all’Unità d’Italia. Do trga je i park i Palazzo Mazzetti u kojoj je gradski muzej i galerija. U sljedećoj palači završenoj 1754. godine je Museo del Risorgimento sa kolekcijom starog namještaja, oružja, zastava, novca. Potom  u sljedećoj je ulaz u Cripta di Sant’Anastasio e Museo Lapidario. Prekoputa je Torre De Regibus u obliku osmorokutne građevine od cigle. Slijedi palača Alfieri i trg Piazza Fratelli Cairoli sa konjanikom Umberto I i još jednom crkvom i samostanom Santuario Di San Giuseppe. U bivšoj zgradi sirotišta je Paleontološki muzej, a zadnji toranj koji obilazimo je okrugli Torre Rossa, smješten uz crkvu Santa Catarina. Datira iz 1. stoljeća. U njemu je bio zatočen San Secondo, zaštitnik Astia, kojem je odrubljena glava. Toranj je imao nekada blizanca ali je srušen.

Katedrala grada
Vraćemo se nazad glavnom ulicom i skrećemo na trgu Fratelli Cairoli ka Cattedrale di Asti Santa Maria Assunta. Tu uličicu nekada zvali prolaz fratara. Katedrala predstavlja najljepšu gotičku građevinu Piemonta. Podignuta je na temeljima starih crkvi 1295 – 1350. godine. Igrađena je od cigle sa kombinacijama bijelog kamena. Kroz dvorište se dolazi do Museo Diocesiano, smještenog u jednoj staroj crkci, sa prekrasnim izrezbarenim drvenim klupama i kriptama u podzemlju. Polako pada noć i na jednom trgu mala lokalna zabava sa nekoliko štandova i stolova, gdje se peku bruskete i pije vino.
Odlazimo do druge najznačajnije crkve Collegiata di San Secondo posvećene zaštitniku grada. Nalazi se na istoimenom trgu, na kojem je mučen i ubijen. Izgrađena je u 10.stoljeću. Bila je neko vrijema katedrala. Do nje je gradska vijećnica obasjana ružičastom svjetlošću. Šetamo i obližnjim trgom i pješačkom zonom sa trgovinama koje se polako zatvaraju, pa se pune obližnji restorani.  Ovim završava naš obilazak i sjedamo u Pizzeria Francese sa pravom talijanskom pizzom unatoč imenu restoreana.


CASTELLERO SAJAM LJEŠNJAKA

Razlog posjete je bio sajam lješnjaka u 12 kilometara udaljenom selu Castelerro, smješenom na malom brdašcu. Stigli smo u vrijeme pripreme za Noć uz pizzu, vino i muziku. Podignuta su dva šatora, dovezene tri krušne peći za pizzu. Pored pizze biti će i torti sa lješnjacima i poznate kreme od lješnjaka. Sutradan će tu biti demonstracija rada sa strojevima pri skupljanju lješnjaka i radionice u voćnjacima. Upravo je bilo ocjenjivanje kvalitete lješnjaka od strane komisije i desetak volontera. Svi proizvođači iz okoline (120) su donijeli  po dva kg lješnjaka, od čega je komisija uzela pod 200g i ručno ih razbila i očistila. Prvo bodovanje je veličina i oblik lješnjaka a drugo količina jezgre u odnosu na ljusku. Potom su ih tostirali u posebnom stroju i bodovali okus. Ukupni pobjednik će biti objavljen na fešti. Drugi dan se fešta ponavlja ali umjesto pizze je večer uz focacciu ( kućnu verziju pizze sa debelim tijestom).
U samom mjestu pored zgrade sa upravom je i prekresna crkva. Nažalost nismo mogli ući jer je zatvorena a nismo mogli niti popiti piće jer selo nema niti kafić niti restoran. Stoga smo sa žaljenjem pogledali na zamak iz 15.stoljeća, koji propada pored crkve, kao i još neke stare zgrade i otišli nazad u Asti.This entry was posted in Asti, Castellero, Italija, Piemonte and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori